28.5.2006

Kristillistä radioasemaa vastaan hyökättiin

Aseistetut miehet hyökkäsivät Keniassa helluntaiseurakunnan ylläpitämään radioasemaan Hope FM:ään. Radion ohjelmassa oli vertailtu Raamatun ja Koraanin opetusta. Hyökkäyksessä kuoli vartija ja hyökkääjät sytyttivät rakennuksen tuleen. Vartijaa puukotettiin ja ammuttiin myöhemmin kuoliaaksi, samalla toinen vartija haavoittui.

Muutama hyökkääjistä kaatoi paloarkaa nestettä useaan toimistohuoneeseen ja sytytti sen jälkeen rakennuksen. Hyökkääjät, jotka olivat kahdeksan naamioitunutta miestä, huusivat vihaisesti, ettei heidän puhelinsoittoa oltu vastaanotettu, ja että lähetys pitää keskeyttää.

”Radioasema levittää hyviä uutisia ja usko tulee Jumalan sanan kuulemisesta”, sanoi anglikaaninen arkkipiispa. Hän vieraili radioasemalla osoittaakseen solidaarisuuttaan helluntaiseurakuntia kohtaan. Kirkkojen johtajat ja hallituksen edustajat tuomitsivat hyökkäyksen.


Kenian väestöstä on kristittyjä 78 %, traditionaalisten uskontojen harjoittajia 12 % ja muslimeja 8 %.

20.5.2006

Kirkon rakentaminen estettiin

Keski-Sudanissa, Nuba-vuoriston Shat Damam -kaupungissa, paikalliset sotilaalliset muslimijohtajat uhkailivat kirkon rakentajia. Kirkko oli tuhopoltettu aeimmin. Jälleenrakennus aloitettiin viime vuoden joulun jälkeen. Uhkausten takia kristityt Sudanin keskiosissa ovat päättäneet jättää kirkkorakennuksensa puolivalmiiksi. Seurakunta, joka kuuluu episkopaaliseen kirkkoon, toivoo että keskeneräinen rakennus ei vedä puoleensa tuhopolttajaa vielä neljättä kertaa. Paikallinen sotilaallinen muslimijohtaja Kafitiyar Al Yideen on usein uhkaillut seurakuntalaisia ja toinen paikallinen muslimijohtaja kertoi Al Yideen sanoneen palkanneensa rikollisia polttamaan kirkon joka kerta kun se jälleenrakennetaan. ”Miksi se vielä on pystyssä?” sanotaan sotilasjohtajan kysyneen.

18.5.2006

Indonesiassa ääri-islamistit estävä kirkkojen toimintaa

Radikaalit muslimit pakottivat huhtikuussa Indonesiassa kolme kirkkoa lopettamaan jumalanpalveluksensa. Muslimit sanoivat jumalanpalvelusten häiritsevän ympärillä olevaa islamilaista yhteiskuntaa. Pohjois-Jakartassa 150 ihmisen ryhmä tuli pastori Yoshua Sugiharton kirkkoon ja pakotti pastorin lopettamaan jumalanpalvelukset. Protestoijilla oli mukanaan viranomaisten kirje, jossa mm. lueteltiin seurakuntaa kohtaan tulleita valituksia. Kirjeessä vastustettiin mm. sitä, että kirkon jäsenet, jotka eivät asu alueella, tulevat jumalanpalveluksiin ja sitä, että seurakunta toimii alueella, jossa on muslimienemmistö.

Läntisellä Javalla poliisi pyysi Pyhän Claran katolista kirkkoa olla pitämättä jumalanpalvelusta pitkänä perjantaina, koska ryhmä muslimeja uhkasivat häiritä seurakuntaa. Jumalanpalvelus oli suunniteltu pidettävän teltassa, koska kirkkorakennus ei vielä ole valmis. Illalla 14. huhtikuuta paikalle tuli noin 300 muslimia varmistaakseen ettei jumalanpalvelusta pidettäisi. Silmännäkijöiden mukaan näillä oli mukanaan veitsiä ja muita teräsaseita. Vastaava tapaus koettiin Tangerangin provinssissa, jossa 500 islamilaisen joukko pakotti katolisen kirkon lopettamaan jumalanpalveluksensa. Seurakunnan 3000 jäsentä kokoontuvat nyt väliaikaisissa vuokratuissa tiloissa.

Indonesia on maailman suurin muslimivaltio. Väestöstä 80% on muslimeja ja 18 % kristittyjä.

Uzbekistanissa ei toteuteta perustuslain suomaa uskonnonvapautta

Rikososaston poliisit tunkeutuivat 24. huhtikuuta protestanttisen pastorin Sergein kotiin ja keskeyttivät 12 hengen lounaan. Pastoria ja erästä toista kristittyä syytettiin uskonnon opettamisen lain rikkomisesta. Taškentissä pidätettiin huhtikuussa kolme kristittyä kun he kävivät lasten tuberkuloosisairaalassa auttamassa potilaiden ruokinnassa. Erästä heistä syytettiin hallinnollisten lakien rikkomisesta uskonnon opettamisessa.

Viimeisen vuoden aikana uzbekilainen poliisi ja viranomaiset ovat lisänneet painostusta protestanttisia kristittyjä kohtaan, ja jopa virallisesti rekisteröityjä kirkkoja valvotaan ja tarkastetaan. Viimeisten 15 vuoden aikana vähintään 25 000 uzbekia on kääntynyt kristinuskoon ja liittyneet jo olemassa oleviin kirkkoihin tai muodostaneet uusia kotiseurakuntia. Perustuslaissa taataan ihmisille uskonnonvapautta, mutta käytännössä näin ei ole.


Uzbekistanin väestöstä 84 % on muslimeja, 14 % uskonnottomia ja 2 % kristittyjä.

Valkovenäjällä rajoitetaan uskonnonvapautta

Minskin viranomaiset eivät myöntäneet paikalliselle hassidilais-juutalaiselle yhteisölle lupaa viettää juutalaisten pääsiäistä 12. huhtikuuta valtion omistamassa lasten- ja nuortenkeskuksessa. Selityksenä oli että uskonnollista kokousta ei voida järjestää sellaisessa paikassa, jossa käy lapsia. Minskin keskushallinnon edustaja ei muistanut kaikkia päätöksen yksityiskohtia, mutta oletti motiivin olevan ”ettei olisi erityisen viisasta pitää uskonnollista kokousta lastenkeskuksessa – tämän te varmasti ymmärrätte.”

Tämän päätöksen jälkeen juutalasiyhteisö päätti pitää juhlansa yhdessä juutalaisen veteraaniklubin kanssa, mutta tämäkin kiellettiin. Lopputuloksena oli että pienemmät juhlat pidettiin synagogan kahvilassa. Yhteisö oli myös aikaisemmin, maaliskuussa, saanut purim-viettoa koskevan kieltävän päätöksen.

Valkovenäjän hyvin ankara uskontolaki vaati, että kaikki uskonnollinen toiminta, joka tapahtuu tällaiselle toiminnalle tarkoitettujen tilojen ulkopuolella, vaati virallista lupaa. Jos tätä lakia ei noudateta, seurauksina voivat olla sakot tai vankilatuomio.

6.5.2006

Nigeriassa surmattu 50 000 kristittyä viiden vuoden aikana

Pohjois-Nigerian islamilaisenemmistöisissä osavaltioissa noudatetaan sharia-lakia. Näissä osavaltioissa on surmattu ainakin 50 000 kristittyä viiden viime vuoden aikana. Surmattujen kristittyjen joukossa on protestantteja, katolisia ja ortodokseja. Virallisesti islamiin perustuvan sharia-lain ei pitäisi koskea kristittyjä vain ainoastaan muslimeja. Islamilaiset tuomioistuimet kuitenkin käytännössä langettavat tuomioita myös kristityille, joita epäillän islamilaisen sharia-lain rikkomisesta.

Nigerian 120 miljoonasta kansalaisesta on muslimeja on 41 % ja kristittyjä 53 %. Pohjoiset osavaltiot ovat muslimienemmistöisiä.

Bosnian kristityt toisen luokan kansalaisina

Kristityt ovat Bosnian katolisten piispojen mukaan Bosnia-Hertsegovinassa toisen luokan kansalaisia. Vaikeimmissa asemissa ovat katoliset ja protestantit, jotka ovat vähemmistöjä. Katolisia ja protestantteja on noin 400 000. Bosnia on muslimien ja serbien kesken jaettu valtio. Piispat toivovat, että integraatiokehitys Eurooppaan muuttaa Bosnian monikulttuuriseksi valtioksia.

Bosnian väestöstä 60 % on muslimeja ja 30 % kristittyjä. Kristityistä enemmistö on ordotokseja.