18.5.2007

Pakkokäännytystä islamiin

Pakistanin Charsaddanissa 7.5.07 islamistit ovat jättäneet paikalliselle kristittyjen vähemmistölle uhkavaatimuksen kääntyä muslimiksi. Uhkavaatimuksessa kristityille annetaan 10 päivää aikaa kääntyä muslimiksi tai poistua paikkakunnalta. Muutoin heidät on uhattu tappaa. Uhkavaatimus täyttyy 17.5.07. Poliisi on valmiustilassa ja joitakin kristittyjä on paennut paikkakunnalta.

Toisaalla Pakistanin islamistiset puolueet ovat vieneet parlamenttiin lakiehdotuksen, jonka tullessa voimaan langettaisi kuolemantuomion islamista pois kääntyvälle. Näillä toimilla ääri-muslimit purkivät pakkokäännyttämään ei-muslimeja islamiin väkivalloin ja toisaalla estämään muslimin kääntymisen pois islamista kuoleman tuomion uhalla.

Lähteet WEA ja VOM

5.5.2007

Ihmisoikeuslakimies vangittuna

Ngyen Van Dai on Vietnamin valtion virallisesti hyväksymän evankelisen kirkon jäsen ja suomalaisen MKY:n yhteistyökumppani. Hänet pidätettiin 6. maaliskuuta 2007 syytettynä työstään uskonnonvapauden puolustajana. Dai kuuluu Vietnamin harvoihin ihmisoikeuslakimiehiin ja hän on myös Advocates International -järjestön jäsen. Hän puolusti kuutta vangittua mennoniittikristittyä vuosina 2004 - 2005.

Myös Dain virkaveli Le Thi Cong Nhan vangittiin samoin perustein. Molemmat joutuvat oikeuteen 11. toukokuuta 2007 syytettynä Vietnamin kommunistisen valtion solvaamisesta. Oikeudenkäynnistä ei odoteta muuta kuin teatteria.

Viranomaiset ovat kieltäneet Dain vaimoa, rouva Khanhia tapaamasta puolisoaan. Hänelle ei ole luovutettu ainoatakaan asiakirjaa miehensä vangitsemisesta, mikä on lain vastaista. Vaimon kotipuhelimen ja kännykän palvelut ovat katkaistut ja poliisi sanotaan jopa yrittäneen yllyttää naapureita nousemaan Dain vaimoa vastaan.

Lähde: VOM Canada

Päivitys uutiseen 9.12.2007

Vietnamilaisen kristittyn lakimiehen Nguyen Van Dain ja hänen kollegansa Le Thi Cong Nhanin vankeustuimiosta on tehty valitus. Valitus käsiteltiin tuomioistuimessa 28.11.2007. Valituksesta huolimatta heitä ei ole päästetty vapaaksi, mutta heidän tuomioitaan lyhennettiin vuodella. Molemmat on tuomittiin toukokuussa 2007 viideksi ja neljäksi vuodeksi vankilaan. Tuomion syyksi on ilmoitettu virallisesti Vietnamin Sosialistisen Tasavallan vastaisen propagandan levittäminen.

Yleisesti uskotaan, että Dain ja Nhanin vangitseminen johtui heidän toimimisestaan ihmioikeuksien puolustajana ja demokratian kannattajina. Vangitseminen on saanut suurta kansainvälistä huomiota ja yleisesti odotettiin, että tämä huomio olisi tuonut mukanaan vapauttavan tuomion valituksen käsittelyn tuloksena. Monet ihmisoikeusjärjestöt ovat hyvin pettyneitä Vietnamin viranomaisiin tässä tapauksessa.

Lähde: Christian Solidarity Worldwide

Vietnamissa on voimassa yhden puolueen järjestelmä. Kommunistipuolue hallitsee maata. Väestöstä on 54 % buddhalaisia, 22 % ateisteja ja 8 % kristittyjä.

Lasten kaappauksia Pohjois-Nigeriassa

Pohjois-Nigerian uskonnonvapaus on heikentynyt islamilaisuuden voimistumisen myötä. Useissa osavaltioissa on otettu käyttöön sharia-laki. Tämä on merkinnyt kristittyhin kohdistuvien ihmisoikeusloukkausten lisääntymistä. Tämä näkyy poltettuina kirkkorakennuksina, kristittyjen murhina ja kristittyjen lapsien sieppaamisina.

Yksi siepatuista oli 13-vuotias kristitty poika Victor Udo Usen. Muslimit sieppasivat hänet marraskuussa 2006 käännyttääkseen hänet islaminuskoon. Oltuaan neljän kuukauden vangittuna Victor onnistui pakenemaan sieppajiltaan 6. maaliskuuta 2007. Hän pääsi äitinsä, osavaltion pääkaupungissa, ylläpitämään kauppaan. Hänen äitinsä oli kaupassa kun Victor yllättäen ilmestyi paikalle. ”Hän kertoi että hän oli paennut ja minun piti heti ilmoittaa tästä hänen isälleen,” hän kertoi. ”Perheystävän avulla pystyimme järjestämään niin, että Victor pääsi kaupungista pois.”

Lähde: Compass Direct

Nigerian väestöstä 52 % on kristittyjä ja 41 % muslimeja. Pohjoiset osavaltiot ovat muslimienemmistöisiä ja niissä on voimassa sharia-laki.