26.8.2007

Pakistanin vähemmistöt ahtaalla

Pakistanissa Faisalabadin kaupungissa kaksi nuorta kristittyä tyttöä on siepattu. 11-vuotias Zunaira siepattiin kotoaan 5. elokuuta 2007. Hänet pakotettiin kääntymään islaminuskoon ja menemään naimisiin sieppaajan kanssa. Hänen äitinsä meni poliisin luo pyytämään apua. Poliisi kuitenkin kieltäytyi auttamasta ja väitti, että tapaus ei kuulu heille. Toinen tytöistä 16-vuotias Shumaila siepattiin kotoaan. Tuntemattomia miehiä tuli hänen luokseen kotiin ja väitti hänen isänsä loukkaantuneen tapaturmassa ja saivat tällä valheella tytön lähtemään mukaansa. Hänen isänsä pelkää, että hänetkin pakotetaan kääntymään muslimiksi ja menemään naimisiin muslimimiehen kanssa.

Elokuun alussa useat kristityt, hindut ja muut uskonnolliset vähemmistöt Pohjois-Pakistanissa saivat kirjeitä, joissa heitä uhattiin kuolemalla, jos he eivät käänny islaminuskoon. Vähemmistöille on asetettu uusia takarajoja islamiin kääntymiselle. Poliisi on jatkanut kirkkojen ja temppeleiden suojaamista. Peshawarin vähemmistöt elävät jatkuvasti pelossa. Uhkauksien takia kristityt ovat peruuttaneet seurakuntien toiminnat ja erilaiset palvelutehtävät, kertoi eräs katolinen pappi. Pakistanin kirkkojen (COP) edustaja Ashar Dean kertoi kirjeitä pudotetun kristittyjen ja hindujen kotipihoihin elokuun 7. päivänä. Kirjeitä oli lähetetty myös protestanttisiin ja katolisiin seurakuntiin. Peshawarin piispa Yousaf Amanat kertoi saaneensa postitse kirjeen, jossa häntä käskettiin kääntymään islamiin 14.8. mennessä. COP:n hiippakuntapapille Joseph Johnille lähetetyssä kirjeessä uhkailtiin seurakuntia itsemurhapommeilla.

Elokuun 11. vähemmistöjärjestö All Pakistani Minorities Alliance (APMA) vietti ”Vähemmistöpäivää”. APMA peräänkuulutti tasavertaisia oikeuksia Pakistanin vähemmistöille Pakistanin perustajan Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnahin ajatusten mukaisesti. Tuhansia ihmisiä eri vähemmistöistä osallistui APMA:n järjestämään suureen tapahtumaan. Osallistujina oli kristittyjä, hinduja, sikhejä ja parseja.

APMA oli myös laatinut julistuksen. Julistuksen vaatimuksiin kuuluu mm. todellinen ja pysyvä demokratia, vapaat ja oikeudenmukaiset vaalit, sekä tasaveroiset mahdollisuudet uskonnollisille vähemmistöryhmille. APMA on onnistunut saattamaan yhteen Pakistanin vähemmistöt. Hindulainen lakimies sanoi: ”Hindulainen yhteisö osallistui suurimpaan vähemmistöjen tapahtumaan koskaan. Yhteisöni tukee täysin sitä julistusta, jota APMA on laatinut.”

APMA:n johtaja, Shahbaz Bhatti, sanoo, ettei eri uskonnollisten ryhmien välinen harmonia ole mahdollista Pakistanissa, jos samanarvoisuutta, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja uskonnonvapautta voida taata yhteiskunnassa. Bhatti sanoo puolustavansa vähemmistöjen oikeuksia viimeiseen hengenvetoonsa.

Lähteet MKV, VOM Canada, www.assistnews.net, Compass Direct, Open Doors

Pakistanin väestöstä 96 % on muslimeita.

20.8.2007

Saudi-Arabia on yksi maailman suljetuimpia maita


Kuva: Saudityyliin pukeutuneita miehiä.

Kesän aikana Saudi-Arabian turistiviranomaiset ovat toimillaan helpottamassa turistien maahan tuloa. Esimerkiksi ryhmäviisumeja olisi jatkossa mahdollista saada määriteltyjen matkanjärjestäjien kautta.

Maahan tuloon on kuitenkin normaalista poikkeavia säädöksiä. Maan kansallisen lentoyhtiön mukaan on olemassa ”tiettyjä esineitä, joita ei saa viedä kuningaskuntaan uskonnollisista syistä tai paikallisten rajoitteiden takia”. Tämä tarkoittaa, että normaalien kiellettyjen aineiden ja esineiden, kuten huumeiden ja ampuma-aseiden, lisäksi kristityt ja juutalaiset matkaaja eivät voi viedä mukanaan Raamattuja, krusifikseja tai Daavidin tähtiä. Mikäli joku ottaa tällaista mukaansa, esineet takavarikoidaan.

Myös muslimeilla on ongelmia tässä ääri-islamilaisessa maassa, varsinkin maan kiistanalaisen uskonnollisen poliisin, muttaweenin, kanssa. Arabialaiset uutiset kertoivat nigerialaisesta opiskelijasta, joka opiskelee islamia pääkaupungissa Riadissa. Nigerialainen mies huomasi naapurissa asuvan 63-vuotiaan naisen tarvitsevan sairaalahoitoa ja vei hänet sairaalaan. Kun hän muutama päivä myöhemmin meni katsomaan miten nainen voi, muttaween pidätti hänet. Syy pidätykseen oli se, että miesopiskelija oli ollut yksin sellaisen naisen kanssa, jonka kanssa hän ei ole naimisissa eikä sukua.

Nigerialainen opiskelija sai yli 50 päivän vankilatuomion tämän takia. Muttaween voi itsenäisesti ryhtyä toimenpiteisiin. Tästä on seurauksena mielivaltaista vainoa, hyökkäyksiä yksityiskoteihin ja myös pidätyksiä sellaisista ”rikoksista” kuten ei-islamilaisen kirjallisuuden hallussapidosta, ei-islamilaiseen jumalanpalvelukseen osallistumisesta. Pidätetyksi voi joutua jopa siitä, että tukee maltillisempaa islamintulkintaa kuin mitä maan hallituksella on.

Lähde: www.assistnews.net

Saudi-Arabian väestöstä 94 % on muslimeja. Suurin osa 4 %:n kristitystä väestönosasta on afrikkalaisia ja aasialaisia siirtotyöläisiä. Virallinen islamin tulkinta Saudi-Arabiassa on ääri-islamistinen wahhabilaisuus. Maassa on voimassa sharia laki. Islamista poiskääntymisestä saa maan lain mukaan kuolemantuomion.

Egyptissä syytteitä kristittyjä vastaan


Moskeija Lähi-idässä

Islamista kristinuskoon kääntynyt egyptiläinen Mohammed Ahmed Hegazy (24) on joutunut pakenemaan maan alle. Hän on käynyt oikeutta vapaudestaan kääntyä virallisesti kristityksi. Hegazy kääntyi kristinuskoon 16-vuotiaana. Hän ja hänen vaimonsa Zeinab haluavat lapsensa syntyvän kristityn paperein, jotta lapsi saa koulussa opetusta kristinuskosta, pääsee naimisiin kirkossa ja voi vapaasti osallistua jumalanpalveluksiin. Saatuaan uhkauksia Herazyn asianajajaa on 7.8.07 kuitenkin vetäytynyt hoitamasta tapausta.

Elokuun 8. päivänä (2007) poliisi vangitsi kansainvälisen kristillisen ihmisoikeusorganisaation Middle East Christian Associationin (MECA, Lähi-idän kristillinen yhdistys) egyptiläisen johtajan, Tri Adel Fawzy Faltasin (61). Vangitseminen tapahtui sen jälkeen kun hän oli käynyt Internetin välityksellä suurta julkisuutta saanut keskustelua Hegazyn kanssa.

Fatlas vietiin kotoaan ja poliisi takavarikoi hänen kolme tietokonetta ja etsi tarkasti koko kodin, viilsi patjat auki ja vei mukanaan kaikki löytämänsä kirjat. MECA:n toinenkin jäsen, Peter Ezzat, pidätettiin erillisessä iskussa. Muut tämän kristillisen järjestön johtajat ovat menneet maan alle.

Syyttäjä harkitsee viittä eri syytettä Faltasia vastaan, mm. muslimien käännyttämisestä kristinuskoon sekä Egyptin maineen pilaamisesta ja islamin häpäisystä. Hänet voidaan myös syyttää yhteyksistä vieraan organisaation kanssa. Viranomaisia ärsyttää MECA:n tuki Hegazylle ja myös järjestön muu toiminta Egyptissä. Vielä 24.8. syyttäjä ei ole nostanut mitään syytettä, mutta on silti pitänyt Peter Ezzan ja
Adel Fawzy Faltasin vangittuna 8.8. lähtien.

Heinäkuussa MECA:n asianajajat olivat nostaneet syytteen hallitusta vastaan el-Koshehin kaupungin kristittyjen puolesta. Heidän kylänsä tuhoutui muslimien kolmipäiväisessä hyökkäyksessä kristittyjä vastaan tammikuussa 2000. Tässä yhteydessä noin 21 koptikristittyä kuoli, 18 haavoittui ja useita satojen koteja tuhottiin.

Myös egyptiläisen ihmisoikeusjärjestö Al-Kalima on saanut uhkauksia. Näiden uhkauksien takia järjestö on lopettanut kristityiksi kääntyneiden miesten oikeusavun. Al-kalima avusti 12 kristityksi kääntynyttä miestä, jotka hakivat oikeutta vaihtaa uskontokuntaa passiinsa. Egyptin turvallisuuspoliisi pidätti elokuun 2007 lopussa kaksi koptikristittyä. Miehet olivat julkaisseet kirjan viime vuosina tapahtuneista kristittyjen ja muslimien välikohtauksista.

Lähteet: Compass Direct, Open Doors, VOM Canada, Logos Media

Päivitys uutiseen 9.11.2007

Egyptin poliisi vapautti tällä viikolla (vko 45/2007) Adel Fawzy Faltasin ja Peter Ezzatin. Heidät oli vangitty elokuussa kolmeksi kuukaudeksi, koska he toimivat egyptiläisten kristittyjen oikeuksien puolesta. Suuri määrä lehtimiehiä, lakimiehiä, kirkon pappeja, perhejäseniä ja ystäviä kokoontuivat Faltasin kotiin juhliamaan vapautumista. Faltas (61) ja hänen kollegansa Ezzat (25) vangittiin, koska heitä syytettiin perusteettomasti islaminuskon häpäisemisestä ja Egyptin maineen tahraamista ulkomailla. Syy vangitsemiseen oli se, että Faltas oli muutama päivää ennen vangitsemistaan haastatellut netissä islaminuskosta kääntynyttä kristittyä.

Lähde Compass Direct
Egyptin 70 milj. väestöstä 86 % on muslimeja ja 13 % kristittyjä.

Hmong-heimoja sorretaan Laosissa

Vähintään 13 kristittyä, hmong-heimoon kuuluvaa kyläläistä, on tapettu viranomaisten iskuissa viime kuukauden aikana. Heitä on väärin perustein syytetty levottomuuksien lietsomisesta. Näiden ”puhdistusten” aikana viranomaiset ovat pidättäneet noin 200 jäsentä Ban Sai Jarernin kylän 1900-jäsenisestä kirkosta Laosin luoteisosassa.

Poliisi on etsinyt kristittyjä riisipellolta ja vuoristosta. Jos heidät tavoitetaan poliisi ampuu heidät ilman oikeudenkäyntiä. Monet kristityt ovat kuolleet tai haavoittuneet pahoin. Naisia ja lapsia on pidätetty ja lähetetty vankilaan. Heinäkuun 13. sotilaat etsivät Ban Sawan -kirkon johtajia ja ampuivat siinä yhteydessä ainakin kahdeksan kristittyä.

Kristittyjä syytetään siitä, että he olisivat liittyneet itsenäisyyteen pyrkivään Vang Paon separatistiryhmään. Lisäksi heitä syytetään siitä, että he kristittyinä kuuluvat ”amerikkalaiseen uskontoon”. Monet kommunistiset kyläjohtajat ovat tukeneet viranomaisten puhdistuksia ja syyttävät kristittyjä huumekaupoista ja uskontolakien rikkomisesta.

Lähteet: Compass Direct, VOM Canada

Laos on yhden puolueen, kommunistisen, johtama maa. Maan väestöstä 61 % on buddhalaisia, 31 % animisteja ja 2 % kristittyjä. Valtio harjoittaa sortotoimeja vähemmistöheimoja kohtaan. Näissä heimoissa on lukuisia kristittyjä.

12.8.2007

Eritrea, Etiopia ja Pohjois-Nigeria

ERITREASTA viranomaisten mielivaltaa pakenee erämaan halki Sudaniin joka kuukausi 400 - 600 eritrealaista. Nyt satoja eritrealaisia pakolaisia uhkaa karkottaminen Sudanista maan viranomaisten pidätyskampanjan jälkeen. Pakolaiset pelkäävät joutuvansa vangituksi palautuksen jälkeen Eritrassa.

ETIOPIASSA Jijigan kaupungissa räjäytettiin pommi kirkossa 5. elokuuta 2007. Kukaan sadoista paikalla olevista kristityistä ei kuitenkaan haavoittunut vakavasti. Räjäytysten takana epäillään olevan äärimuslimeja. Tässä kaupungissa muslimit ovat ennenkin syyllistyneet väkivaltatekoihin kristittyjä vastaa. Kaupungin asukaista 99 % on muslimeja.

POHJOIS-NIGERIA on vaikea alue kristityille afrikkalaisille. Useissa Pohjois-Nigerian osavaltioissa on voimassa islamilainen sharia-laki. Jos muslimi valitsee näissä osavaltioissa kristinuskon, niin hän menettää kaiken, perheen, ystävät ja työpaikan. Usein islamista kääntyneet kristityt joutuvat muuttamaan turvallisuuden takia paikkakunnalle. Heinäkuussa islamistit hyökkäsivät nigerialaisen piispan kotiin jo toistamiseen. Perhe on hyvin huolissaan turvallisuudestaan ja pelkää uusia hyökkäyksiä.

Lähteet: Compass Direct, www.assistnews.net, www.csw.org.uk, VOM Canada

Kesän uskonnonvapaus Lähi-idässä

Seuraavassa joitakin kesäajan tapahtumia Lähi-idästä.

TURKIN hallitus ei puutu syvään juurtuneeseen uskonnollisten vähemmistöjen diskriminaation. Vähemmistö uskontoihin kuuluvien ryhmien olemassaoloa ja asemaa ei ole lailla turvattu, eikä hallitus ole tehnyt mitään vähentääkseen tai estääkseen heihin kohdistuvaa suvaitsemattomuutta. Tätä suvaitsemattomuutta lisäävät jatkuvasti viranomaisten toiminta ja lausunnot, median tuoma propaganda ja jopa opetusmateriaalien tekstit.

Kolmen kristityn murhan jälkeen hyökkäykset ja uhkaukset kristittyjä kohtaan ovat vain lisääntyneet. Heinäkuun 18. päivänä oikeus käsitteli jällen tapausta, jossa kaksi kristittyä turkkilaista syytetään ”turkkilaisuuden häpäisemisestä”. Jopa valtionsyyttäjä huomautti oikeudelle, ettei ole olemassa mitään todisteita, jotka tukisivat syytöksiä. Seuraavan kerran asiaa käsitellään 12. syyskuuta 2007 ja silloin odotetaan myös lopullista tuomiota.

EGYPTISSÄ heinäkuussa egyptiläiset poliisit pahoinpitelivät kristittyä naista. Nainen oli entinen muslimi. Poliisit olivat vanginneet hänet ”suojellakseen” häntä väkivaltaiselta ääri-islamilaiselta perheeltä. Myöhemmin poliisit luovuttivat naisen perheelleen, jotka pahoinpitelivät häntä ennen poistumistaan asemalta poliisien edessä.

SAUDI-ARABIASSA egyptiläistä kristittyä kirurgia on useita kertoja viimeisten kahden vuoden aikana estetty matkustamasta kotimaahansa. Hän menetti työpaikkansa lääketieteellisellä klinikalla kuusi kuukautta sitten, mutta hän ei ole saanut uutta työlupaa uskontonsa vuoksi. Mies sai matkustusluvan kotiinsa egyptiin sen jälkeen kun hänen tapauksensa sai huomiota ihmisoikeusjärjestöjen taholta.

Lähteet: Compass Direct, www.assistnews.net, www.hopefm.com, Middle East Concern,
www.memri.org

Kesän 2007 uskonnonvapaus Aasiassa


Kuva: Koristeltu kuorma-auto Intiassa.

Vähemmistöuskonnon asemassa olevien kristittyjen asema on tukalaa monessa Aasian maassa.


KIINASSA
(kommunistis-ateistinen hallinto) on toiminnassa vain kaksi valtion hyväksymää kirkkokuntaan. Näihin kirkkokuntiin kuulumattomien kotiseurakuntien kristittyjä on vainottu monella tavalla. Kiinan valtio näyttää tiukentavan otteensa kristittyjä vastaan. Tämä kehitys on valitettavasti päinvastainen kuin mitä monet länsimaat uskoivat tapahtuvan nyt olympialaisten alla.

LAOSISSA (kommunistis-ateistinen hallinto) surmattiin noin 13 kristittyä hmong-heimolaista ja noin 200 vangittiin valtion järjestämässä heinäkuisessa iskussa.


BANGLADESHISSA (valtauskontona islam) radikaali-islamilaiset ovat jatkaneet kristittyjen pahoinpitelyjä ja uhkauksia Nilphamari-alueella. Alueelle komennettiin armeijan erikoisjoukot suojelemaan kristittyjä kolmen kuukauden ajaksi. Joukot kuitenkin poistuivat oltuaan siellä vain viikon. Väkivallat jatkuivat heinäkuussa joukkojen poistuttua. Bangladeshin kansallisessa päivälehdessä julkaistussa artikkelissa siteerattiin muslimijohtajia, jotka tahtovat kieltää kaiken kristittyjen yksilöiden, kirkkojen tai kansalaisjärjestöjen toiminnan maassa.


BUTANISSA (valtauskontona buddhalaisuus) kristittyjen ihmisoikeuksia rajoitetaan yhä enemmän. Hallitus kielsi jumalanpalvelusten pitämisen useissa seurakunnissa. Näiden kirkkojen ovet ovat nyt suljetut. Viranomaisten taholta on suunnitteilla lakeja, jotka rajoittaisivat entisestään vähemmistöuskonnon asemassa olevien kristittyjen elämää.


INTIASSA (valtauskontona hindulaisuus) on heinäkuun aikana uhkailtu useita kristittyjä. Heitä vastaan on myös hyökätty väkivaltaisesti ja joitakin kristittyjä on myös surmattu. Äärihindulaiset ryhmittymät ovat keskeyttäneet jumalanpalveluksia, tuhonneet yhden kirkkorakennuksen ja dalit-heimoon kuuluvan pastorin talon.


PAKISTANISSA
(valtauskontona islam) tuomioistuimiin tulee jatkuvasti uusia Muhammed-herjaussyytöksiä kristittyjä vastaan. Syytösten perusteet ovat yleensä epämääräisiä. Maassa riittää pienikin kipinä laukaisemaan kristityille kohtalokkaita väkivaltaisuuksia. Tänä kesänä on kristittyihin kohdistuvia väkivaltaisuuksia esiintynyt Faisalabadin läheisyydessä olevassa kylässä sekä Sargodhan kaupungissa. Punjabilaisessa vankilassa viranomaiset ovat kieltäneet kristittyjen vankien raamattuopetusluokat ja eristäneet opettajana toimineen vangin. Myös pastorin jokaviikkoiset käynnit on kielletty.

KAUKAASIAN
(valtauskontona islam) maissa useat hallitukset luovat uusia rajoittavia lakeja kontrolloidakseen kristittyjen toimintaa. Useita pastoreita on vankiloissa tai vankileireillä syytettynä kristillisestä toiminnasta. Monet seurakuntalaiset ovat saaneet suuria sakkoja osallistuttuaan seurakunnan toimintaan. Sakkojen suuruudesta johtuen näillä köyhillä kristityillä ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia koskaan maksaa niitä. Ulkomaalaisia kristittyjä on karkotettu tai heille ei ole annettu maahantulolupaa.

Lähteet: www.chinaaid.org, Compass Direct, www.assistnews.net, VOM Canada, www.gfa.org, www.forum18.org