29.3.2008

200 milj. vainotaan ja 170 000 tapetaan vuosittain uskonsa tähden

Viimevuoden (2007) loppupuolen raportin mukaan maailmassa noin 200 miljoonaa kristittyä elää vainon tai sen uhan alaisena uskonnollisen vakaumuksensa takia. Raportin julkaisijana on Ison-Britannian turvallisuuspalvelu. Raportin mukaan kristittyjä vainotaan tai syrjitään 60 maailman maassa.

Raportti nostaa synkeimmiksi esimerkeiksi Sudanin, jossa tuhansia kristittyjä on tapettu Darfurin konfliktin yhteydessä, ja Pohjois-Korean, jonka vankiloissa ja keskitysleireillä viruu 50 000 kristittyä. Raportin mukaan Pakistanissa on viimeksi kuluneen vuoden aikana surmattu ainakin 70 kristittyä uskonnollisista syistä.

Muita maita, joissa uskonnonvapauden loukkaukset kohdistuvat kristittyihin tai johonkin kristittyyn vähemmistöryhmään, ovat Nigeria, Kiina, Irak, Etiopia, Iran, Saudi-Arabia sekä kolme entistä neuvostotasavaltaa Tadzhikistan, Turkmenistan ja Uzbekistan.

Toisen, kansainvälisen Kirche in Not –avustusjärjestön, vuoden 2007 lopussa julkaiseman raportin mukaan jopa 170 000 kristittyä surmataan vuosittain uskonsa takia. Tiedot käyvät ilmi järjestön raportista ”Vainotut ja unohdetut”.

Väkivaltaisen vainon kohteina kristityt ovat viime vuosina olleet esimerkiksi Sudanissa, Irakissa, Pakistanissa ja Turkissa. Lisäksi lukuisissa muissa maissa kristittyjen elämää rajoitetaan monin tavoin sekä arjessa että ammatillisessa elämässä. Näitä maita merkitty Open Door -järjestön laatimaan karttaa.

Indonesiassa vetoomuus moniarvoisuuden puolesta

Viime vuoden (2007) loppupuolella 18 uskonnollistajohtajaa kirjoittivat kannanoton Indonesian moniarvoisuuden muolesta. Uskontojohtajat Indonesiassa ovat ottaneet kantaa moniarvoisuuden puolesta. Vetoomuksen ”62 vuotta sitten itsenäistynyt Indonesia tulee pitää yksilön oikeuksia kunnioittavana ja tasa-arvoisena maana”.

Myös Indonesian suurimman muslimiyhteisön johtaja, Hasyim Muzadin, on ottanut kantaa maan perustuslain puolesta. Kannanoton mukaan islamistien esille tuomat ehdotukset islamilaisen sharia-lain hyväksymisestä osaksi oikeusjärjestelmää eivät sovi Indonesiaan.

Indonesia on väkimäärältään maailman suurin muslimivaltio. Vastavetona Iranissa pidettyyn ”tieteelliseen” konferenssiin, jossa pyrittiin kiistämään toisen maailmansodan aikainen juutalaisten joukkotuho, Indonesian muslimijohtajat ovat todenneet juutalaisten joukkotuho natsien miehittämässä Euroopassa olevan historiallinen tosiasia. Kokousta johtanut Indonesian entinen presidentti Abdurraham Wahidin totesi Iranin presidentin vääristelevän historiaa.
Indonesian väestöstä 80 % on muslimeja, 16 % kristittyjä ja 2 % hinduja.

Lähde Logosmedia

Vietnamissa varovaista kehitystä

Vietnamin hallitus on vuoden 2007 lopussa 50 vuoden vitkuttelun jälkeen hyväksynyt vietnamilaisten protestanttisten kirkkojen toiminnan maassa. Protestanttien rekisteröintiä koskevat lait on hyväksytty aiemmin jo kesäkuussa 2004 ja maaliskuussa 2005. Vietnamin suurimman protestanttisen yhteisön on vuonna 1956 perustettu Vietnamin yhdistynyt lähetysliitto (Christian Religion Missionary Alliance), johon kuuluu noin 21 000 jäsentä. Vietnamin hallitus on rajoittanut monin eri tavoin lähetysliiton toimintaa.

Vietnamin hallitus on vuoden 2004 jälkeen vapauttanut osan uskonnollisista syistä vangituista ihmisistä ja antanut luvan avata kirkkoja ja pyhäköitä. Näistä uudistuksista huolimatta Vietnamissa ei edelleenkään ole aitoa uskonnonvapautta. Tämän arvion antoi Yhdysvaltain kongressin uskonnonvapauskomissio. Komission työryhmä kävi vastikään Vietnamissa. Esimerkiksi uskonnonvapauden laajentamista vaatineita mielenosoituksia on tukahdetuttu ja eri uskontokuntien aktiiveja on jälleen pidätetty ja vangittu. Vietnamin uskonnonvapaustilanteen kehitys riippuu lähinnä kansainvälisen yhteisön painostuksesta.

Lähde Logosmedia

Kuolemantuomio naisten puolustamisesta

Tämän vuoden (2008) helmikuussa afganistanilainen toimittaja, Sayyed Pervez Kambakhsh, sai kuolemantuomion artikkelin kirjoittamisesta. Hän kirjoitti Jahan-e Nao –lehden (Uusi Maailma) artikkelissaan, että naisten syrjinnän Koraanin perusteella on kirjan väärintulkintaa. Afganistanin pohjoisosassa sijaitsevassa Balkhin kaupungin islamilainen tuomioistuin julisti hänelle kuolemantuomion. Saman alueen islamilaiset johtavat vaativat tuomion pikaista täytäntöönpanoa.

Afganistanin journalistiliitto on pyytänyt länsimailta apua Kambakhshin pelastamiseksi. Aikaisemmin vuonna 2006 islamista kristityksi kääntynyt afgaanimies sai kuolemantuomion. Hän pääsi kuitenkin maanpakoon Italiaan brittiläisen The Independent –lehden avustuksella.

Lähde Logosmedia

12.3.2008

Intiassa alkuvuodesta useita hyökkäyksiä kristittyjä vastaan


Kuva: Lapsia ikkunan takana Intiassa. Kuvan lapset eivät liity uutisiin.

Kristillisyyttä ja kristittyjä vastustavat hinduekstremistit kidnappasivat helmikuussa yli 60 intilaista kristittyä Intian Himachal Pradeshissa. Kidnapatun vapautettiin 27.2.2008. Kukaan kidnapatuista ei ollut loukkaantunut, mutta heidät kaikki pakotettiin olemaan mukana nöyryyttävässä hindulaisessa temppeliseremoniassa. Tämän jälkeen kaappaajat antoivat heille kristillisyyden vastaista materiaalia ja vapauttivat heidät.

Kidnappauksen takana oli radikaali hinduryhmittymä. Sama ryhmittymä on osa järjestelmää, joka pitää daliteja ja muita alhaisiin kasteihin kuuluvia intialaisia kasteja käytännöllisesti katsoen orjuudessa. Intiassa äärihindut ovat kidnappanneet lukuisia kertoja paikallisia kristittyjä ja yrittäneet saada heidät kumartamaan hindujumalia.

Madhya Pradeshin osavaltiossa tapahtui kaksi peräkkäistä hyökkäystä kristittyjä vastaan. Hinduekstremistit hyökkäsivät Balaghatin kaupungissa 22.2.2008 viiden kristityn kimppuun heidän kokoontuessaan kodissaan. Hyökkääjät löivät kokoontuneita kristittyjä bambukepeillä ja muilla aseilla

Samat äärihindut hyökkäsivät helmikuun 27. päivänä Balaghatin kristittyjen yhdistyksen johtajan Dr. Robin Singhin kimppuun. Hyökkääjät kuuluvat Bajrang Dal nimiseen ryhmittymään. Dr. Singh on lääkäri, joka auttoi ensimmäisen hyökkäyksen uhreja avustamalla heitä laki- ja hallinnollisissa asioissa.

Ihmisoikeusryhmä International Christian Concern (ICC) on saanut useita ilmoituksia intialaisten kristittyjen pakkokäännyttämisestä hindulaisuuteen pohjoisessa Himachal Pradeshin osavaltiossa. Osavaltiossa on äskettäin astunut voimaan laki, joka kieltää pakkokääntymisen. Hallitseva hindunationalistipuolue Bharatiya Janata Party (BJP) ei kuitenkaan pidä pahana pakkokäännytystä hindulaisuuteen.

Muita helmikuussa raportoituja hyökkäyksiä kristittyjä vastaan Intiassa:
• kaksi pastoria pahoinpideltiin vaikeasti 22.2.2008 Kosmissa, Madhya Pradeshissa,
• hindufundamentalistit hyökkäsivät intialaisia kristittyjä työntekijöitä kohtaan näiden jakaessa kristillistä materiaalia 23.2.2008 Kotassa, Andra Pradeshissa,
• useisiin kirkkoihin hyökättiin jumalanpalveluksen aikana 24.2.2008 Madhya Pradeshissa,
• paikalliset kristityt työntekijät on piiloutuneena päästyään pakenemaan kidnappauksen jälkeen
• intialainen kirkon työntekijä kidnapattiin 1.3.2008 eikä hänen olinpaikastaan ole tietoa.

Lähteet www.gfa.org, www.compassdirect.org, www.assistnews.net