24.8.2008

Iranin "vallankumousvartijat" pahoinpitelivät kristittyjä

Iranin ns. vallankumousvartijat pidättivät iranilainen kristityn Mohsen Namvarin toukokuun lopussa (31.5.08). Hän oli vangittuna, kuulusteltavana ja kidutettuna kuukauden ajan. Viranomaiset vapauttivat hänet väliaikaisesti n. 30 000 euron takuita vastaan. Vapauduttuaan Namvari oli huonossa kunnossa väkivallan ja kidutuksen takia. Hän kärsi kuumeesta, vaikeista selkäkivusta, erittäin korkeasta verenpaineesta, hallitsemattomasta raajojen vapinasta ja lyhyen aikavälin muistinmenetyksestä.

Vapautumisen jälkeen Namvari pakeni Iranista itäiseen Turkkiin vaimonsa ja poikansa kanssa. Namvari oli kääntynyt islamista kristityksi lähes 30 vuotta aikaisemmin teini-iässä. Poliisi kidutti ja pahoinpiteli häntä saadakseen muiden kristityksi kääntyneiden iranilaisten ja kotiseurakuntien nimiä ja yhteistietoja.

Malek Shahrissa, keski-iranilaisen Istahan kaupungin lähettyvillä, salainen poliisi teki ratsian iranilaistenkristittyjen kotikirkon kokoontumiseen. Poliisi pidätti kodin omistavan yli 50-vuotiaan Abbas Amirin ja hänen puolisonsa 17.7.2008. Pidätyksen yhteydessä poliisi pahoinpiteli pariskunnan ja heidän luokseen kokoontuneet seitsemän miestä, kuusi naista ja kaksi alaikäistä lasta.

Amiri kuoli pahoinpitelyssä saamiinsa vammoihin 31.7.2008 sairaalassa. Hänen vaimonsa Sakineh Rahnama kuoli myöhemmin 3.8.2008 myös pahoinpitelyssä saamiinsa vammoihin ja tapahtumaa seuranneeseen stressiin. Muut kristityt ovat edelleen pidätettynä. Heidän joukossaan on Amirin tyttäret ja myös kaksi tilaisuudessa ollutta lasta.

Lähteet: Compass Direct, Farsi Christian News Network (FCNN)

Malatyan oikeudenkäynti jatkuu

Viisi 19 – 20 –vuotiasta miestä pidätettiin Malatyassa huhtikuussa 2007 uskonnollisista syistä tehdystä kolmen kristityn murhasta. Viimeisin kuulustelu oikeudenkäynnistä oli 4.7.08. Puolustusasianajaja pyrki kääntämään huomiota uhrien kristilliseen aktiviteettiin. Oikeus totesi kuitenkin, että kristillinen toiminta on täysin laillista Turkissa.

Oikeusistunto käsitteli myös murhasta syytettyjen takana olleita tahoja. Todistaja Metin Dogan kertoi tiedotusvälineille kirjoittamastaan kirjeestä, jossa hän oli antanut yksityiskohtaista tietoa siitä kuka väitetysti toimi murhaajien taustalla. Hän todisti, että neljä paikallisviranomaista oli pyytänyt häntä hyökkäämään Zirven kristilliseen kustantamoon ja tappamaan siellä paikalla olevat kristityt veistä käyttäen. Kirjeen mukaan hänelle järjestettiin järjestettäisiin kaksi rikoskumppania, jotka hänen oli määrä tappaa hyökkäyksen jälkeen.

Tuomari määräsi käynnistettäväksi tutkimukset todistuksen esiintuomien asioiden tutkimiseksi.

Lähteet: www.meconcern.org, www.compassdirect.org

16.8.2008

Kiina ei ole parantanut ihmisoikeuksia lupauksista huolimatta

Olympiakisoja hakiessaan Kiinan valtio lupasi parantavansa ihmisoikeustilannetta maassa. Lupauksia ei ole lunastettu. Yhtenä esimerkkinä tästä on kotiseurakunnan johtajan Zhang Mingxuanin ja hänen puolisonsa sekä pastori Wu Jiang Henin pidätys. Poliisi pidätti heidät 4.8.08 Hebein maakunnassa. BBC:n kansainvälisten asioiden toimittaja John Simpson oli sopinut haastattelun Zhang Mingxuanin kanssa. Simsonin matkatessa sovittuun haastattelupaikkaa poliisi pidätti Zhangin ja hänen seuralaisensa ja vei heidät paikalliselle poliisilaitokselle.

Toimittaja seurasi poliisia ja pidätettyjä poliisiasemalle ja onnistui tekemään muutaman kysymyksen käyttäen apuna käsipuhelinta ja huutamalla pihamaan poikki avoimen ikkunan kautta. Viranomaiset olivat aiemmin karkottaneet Zhangin vaimoineen Pekingin kodistaan olympialaisten ajaksi ja vieneet heidät läheiseen Hebain maakuntaan kauemmaksi Pekingistä. Viranomaiset eivät halua Zhangilla olevan mahdollisuutta tavata vierailevia ulkomaalaisia viranomaisia.

Voit katsoa tapahtumasta John Simsonin uutisvideon BBC:n sivuilta.

Zhang on yksi Kiinan kotiseurakuntien allianssin perustajista ja sen puheenjohtaja. Allianssi on perustettu vuonna 2005 puolustamaan Kiinan kotiseurakuntiin kuuluvien kristittyjen oikeuksia. Viranomaiset ovat pidättäneet Zhangin aiemminkin estäessään häntä tapaamasta vierailevia ulkomaalaisia viranomaisia.

Lähde: BBC, Compass Direct ja MKY

13.8.2008

Jemenissä on pidätetty kristittyjä uskonnollisista syistä

Kesäkuun 18. päivänä (2008) Jemenin viranomaiset ovat ilmoittaneet pidättäneensä useita ”lähetystyö solun” jäseniä länsirannikon Hodaihan kaupungissa. Pidätettyjä syytetään kristillisyyden edistämisestä ja Raamattujen jakelusta. Yksi pidätetyistä, Hadni Dohni, on lisäksi syytteessä ’kristityksi kääntymisestä’. Pidätetyt on viety osavaltion pääkaupunkiin Sana’aan, jossa heitä aiotaan ”kuulustella”, jotta saataisiin selville heitä kannattaneet henkilöt. On hyvin todennäköistä, että nämä kristityt joutuvat pahoinpitelyn ja kidutuksen kohteeksi. Myös heidän henkensä on vaarassa.

Pidätystä ovat edeltäneet median pelottelukampanjat, joiden mukaan islam olisi Jemenissä uhan alaisena. Palestiinalainen sanomalehti al-Quds al-Arabi väitti, että Jemenissä olisi 2000 kristityksi kääntynyttä entistä muslimia. Nämä väitteet ovat suututtaneen maan islamistit. Maailman muslimiliitto (World Muslim League) vaati Jemenin hallinnolta tiukkoja otteita islamista pois kääntymistä vastaan. Al-Qaeda–sanomalehti suositteli Jemenin al-Qaeda järjestölle ”islamilaisen pyhän mediasodan” aloittamista kristittyjä vastaan.

Helmikuussa 2008 Yemen Post –sanomalehti kehotti valtiota tarkkailemaan islamista pois kääntyneitä ja myös mahdollista kristillistä lähetystyötä.

Jemenin uskonnonvapaus ja ihmisoikeudet ovat yksi maailman heikoimpia. Kristityksi kääntyminen Jemenissä on laitonta samoin kuin islamista luopuminen. Jemenin viranomaiset väittävät, että maassa ei ole kristittyjä, ja että ainoat kristityt maassa olisivat muita kuin jemeniläisiä, pääosin etiopialaisia ja aasialaisia vierastyöläisiä sekä joitakin somalialaisia pakolaisia ja länsimaalaisia työntekijöitä.

Vuoden 2000 alussa somalialainen pakolainen Jemenissä, Mohammed Omar Haji, vangittiin koska hän luopui islamista. Viranomaiset pelottelivat häntä kuolemantuomiolla ja hakkasivat hänet useasti kahden kuukauden pidätyksen aikana saadakseen hänet palaamaan takaisin islamiin. Haji kuitenkin kieltäytyi ja hänelle langetettiin kuolemantuomio islamin hylkäämisestä. Tapaus tuli kuitenkin julkisuuteen ja Jemenin hallitus joutui vapauttamaan Hajin. Haji karkotettiin Uuteen Seelantiin, jossa hänelle ja hänen perheelleen tarjottiin turvapaikka.

Vuoden 2000 jälkeen uskonnonvapaustilanne on huonontunut Jemenissä ääri-islamilaisten toiminnan kautta. Pohjois- ja Etelä-Jemenin yhdistyttyä Jemeniksi maassa on ollut sisällissota ja lukuisia konflikteja pääasiassa sunnien ja shiiojen kesken. Hallitus pyrkii pitämään hajanaisen maan koossa keksimällä taisteleville osapuolille yhteisiä ”vihollisia”. Mediapropagandan kautta kristityt on esitetty tällaisiksi ”vihollisiksi”.

Euroopassa ja muualla länsimaissa islamilainen lähetystyö ja muslimiksi kääntyminen on sallittua. YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 18. artiklan: ”Jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus; tämä oikeus sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti, opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja.”

Lähde: WEA Religious Liberty Commission

Jemenin väestöstä noin 22 milj. väestöstä 99,94 % on muslimeja, kristittyjä on 0,05 % ja juutalaisia 0,01 %. Maan virallinen uskonto on islam ja lainsäädäntö perustuu islamilaiseen, 600-luvulta periytyvään, sharia-lakiin.