23.4.2009

Saudiarabialainen blogin kirjoittaja vapautettiin

Hamoud Saleh Al-Amri (28) pidätettiin tammikuussa 2009 hänen kirjoitettuaan blogissaan päätöksestään kääntyä kristityksi. Yllättäen Hamoud vapautettiin 28. maaliskuuta. Häntä on kuitenkin kielletty matkustamasta pois maasta, tai esiintymästä mediassa. Uudessa blogimerkinnässään, www.christforsaudi.blogspot.com (blogi on tällä hetkellä suljettuna), Hamoud kertoo vapauttamisensa todennäköisesti johtuvan kairolaisen ihmisoikeusorganisaation painostuksesta. Useat muutkin ihmisoikeusorganisaatiot kampanjoivat Hamoudin puolesta. 

Hamoudia pidettiin vangittuna pahamaineisessa Eleishan poliittisten vankien vankilassa Riyadhissa. Hän oli kirjoittanut blogissaan päätöksestään jättää islam ja kääntyä kristityksi. Hän myös kritisoi maansa oikeusjärjestelmää, laajalle levinnyttä korruptiota ja heikkoa ihmisoikeustilannetta. Tämä oli kolmas kerta kun Hamoud pidätettiin. Vuonna 2004 hän oli vangittuna yhdeksän kuukautta, ja vuonna 2008 kuukauden.

Viimeisimmän pidätyksen yhteydessä saudiviranomaiset estivät blogiin pääsyn Saudi-Arabiasta. Tämän seurauksena Google jäädytti blogin, vedoten käyttäjänoikeuksien teknisiin rikkomuksiin. Google joutui kuitenkin julkisen painostuksen vuoksi 5. helmikuuta avaamaan blogin uudelleen.

Saudiviranomaisten toiminta on yllättänyt analyytikot. Hamoud oli kritisoinut avoimesti hallitusta ja miten selkeästi hän on ilmaissut jättäneensä islamin. Saudi-Arabiassa on ilmennyt merkkejä yhteiskunnallisista uudistuksista, mutta maassa ei ole silti sallittua ilmaista poliittisia mielipiteitä ja ainoastaan sunni-muslimien uskonnonharjoittaminen on julkisesti sallittua. Muut islamin muodot sekä kaikki muut uskonnot ovat tiukasti rajoitettuja.

Saudi-Arabiassa on voimassa kuolemanrangaistus islamin jättämisestä. Rangaistuksen voimaanpanemisesta ei ole viimeisimpien vuosien ajalta yhtään todistettua tapausta, eikä ketään ole virallisesti tuomittu kuolemaan islamin hylkäämisestä. Mielivaltaiset käännynnäisten surmat ovat tästä huolimatta yleisiä.

Lähde: www.meconcern.org ja MKY

Eritrean avustaminen sidottava ihmisoikeuksien parantamiseen

Euroopan komission on myöntänyt Eritrealle 123 miljoonaa euroa ihmisten elinolojen kehittämiseen. Tiettävästi jopa 75 % eritrealaisista kärsii aliravitsemuksesta.

Määrärahat myönnettiin huolimatta siitä että komissio tiesi Eritrean jatkuvista, räikeistä ihmisoikeusrikkomuksista. Maassa ei ole toimivaa siviiliyhteiskuntaa ja kansalaisjärjestöjen toiminta on joko kokonaan kielletty, tai niiden toiminta on hallituksen tarkkailun alaisina. Eritrean kansalliskokous ei ole kokoontunut vuosiin, ja demokraattiset vaalit olisi kuulunut pitää jo aikaa sitten.

On olemassa riski, että Euroopan komission myöntämät varat eivät saavuta avuntarvitsijoita vaan rahat käytetään muuhun kuin alkuperäiseen tarkoitukseensa. 

Useat uskonnonvapauteen keskittyvät organisaatiot ovat kirjoittaneet EU-komissaari Louis Michelille, joka vastaa EU:n kehitysyhteistyöstä ja humanitaarisesta avusta, pyytäen että Eritrealle luvatun avun antaminen sidotaan huomattaviin ihmisoikeuksien paranemiseen. 

Ihmisoikeusjärjestöjen raporttien mukaan noin 3 000 kristittyä on vangittuna surkeissa olosuhteissa uskonsa vuoksi. 

Lähde: www.opendoorsuk.org ja MKY

15.4.2009

Armenian uusi uskontolaki ja rikoslakia aiheuttavat huolta

Armenialaiset ihmisoikeuksien puolustajat sekä hengelliset yhteisöt ovat huolissaan Armeniassa suunnitteilla olevan uskontolain sisällöstä. Huolta aiheuttaa myös uuden ehdotettu rikoslain Artikla 162, jonka voimaantullessa uskonasioiden jakamisesta tulisi rikos. Molemmat lakiehdotukset hyväksyttiin parlamentin ensimmäisessä, alustavassa käsittelyssä. 

Euroopan neuvoston (EN) perustuslakiasioita käsittelevän asiantuntijaelimen Venetsian komission ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (ETYJ) odotetaan laativan yhteisen katselmuksen uusista lakiehdotuksista. Kyseiset elimet ovat työstäneet toimintaohjeita vastaaville suunnittelilla oleville laeille. Toimintaohjeista käsin tarkasteltuna Armenia suunnitellut lait sisältävät useita kyseenalaisia kohtia.

Armenian parlamentaarikko Armen Ashotyan, joka johtaa lakien käsittelyä, kertoi virkamiesten odottavan EN:n ja ETYJ:n katselmusta ennen kuin lait viedään lopulliseen käsittelyyn. Hän ei kuitenkaan luvannut että kaikki katselmuksen esittämät suositukset huomioitaisiin lakien laadinnassa.  

Sekä uskontolakiehdotus että ehdotettu lisäys rikoslakiin aloittivat kulkunsa parlamentissa 5. helmikuuta 2009. Muun muassa protestantit ja Venäjän ortodoksit ovat ilmaisseet huolensa lakiehdotusten sisällöstä.

Lakiesitysten on sanottu olevan ”vakava takaisku modernin, edistyksellisen ja liberaalin Armenian kehitykselle”. Uuden lain nojalla myös käännyttämisestä voisi saada sakon, joka vastaisi keskivertoihmisen viidensadan vuoden palkkaa.

Lähde: www.forum18.org

Ihmisoikeusasianajaja kidutettavana

Kristitty ihmisoikeusasianajaja Gao Zhisheng on ollut kadoksissa 50 päivää, ja huoli hänestä kasvaa entisestään. Hänet vietiin kodistaan yli tusinan poliisin voimalla 4. helmikuuta 2009. Raportit Kiinasta kertovat että häntä kidutetaan julmasti. Tilanne on kriittinen, ja jokaisen päivän myötä Gaon elämä on yhä heikommissa kantimissa. Gao on puolustanut kotikirkkojen kristittyjä sekä muita vainottuja Kiinassa, ja Kiinan hallitus haluaa vaimentaa hänet.

ChinaAidin puheenjohtaja Bob Fu kuvailee Gaon kidutusta ”vakavimmaksi vainoksi Kiinan modernissa historiassa.” Gaon vaimo ja kaksi lasta, joita myös on kidutettu, pakenivat maasta muutamia viikkoja sitten. Perhe pelkää että viranomaiset paosta vihastuneina kohtelevat Gaoa entistä julmemmin.

ChinaAid ja The Voice of the Martyrs vetoavat kaikkiin ihmisarvoa ja oikeutta arvostaviin ihmisiin yhdessä Gaon vaimon ja lasten kanssa, että nämä puhuisivat Gaon puolesta.

Lähteet: VOM USA, www.chinaaid.org, www.FreeGao.com, MKY