27.8.2009

Onko Islamin kylkääminen kiellettyä?

Islamilainen sharia-laki estää uskonnonvapauden toteutumista muslimimaissa ja islamilaisissa yhteisöissä. Sharia-lain mukaan muslimille on kiellettyä vaihtaa uskontoa. Saudi-Arabiassa, Iranissa, Malediiveilla, Afganistanissa ja Jemenissä voi saada kuolemantuomion, mikäli paljastuu että henkilö on vaihtanut uskontoa tai kääntynyt ateistiksi.

Tuomiot eivät kuitenkaan aina tule hallitukselta. Afganistanissa, ja yleisemminkin valtioissa jotka ennen olivat osa Neuvostoliittoa, islamin hylkääjän perheet ja sukulaiset yrittävät joskus päästä "häpeästään" vuodattamalla verta. Perheelle on häpeäksi että joku sen jäsenistä on jättänyt islamin ja kääntynyt toiseen uskontoon. Somaliassa muslimifundamentalistit usein etsivät islamin hylkääjän ja tappavat tämän.  

22.8.2009

Vankilassa Iranissa islamista luopumisen tähden

Iranissa 5. maaliskuuta 2009 pidätetyn paikalliset kristityt naiset, Maryam ja Marzieh, ovat yhä pidätettynä Evinin vankilassa Teheranissa. Molempia on pidetty ajoittain eristyssellissä ja heitä on kuulusteltu karkein ottein. Molemmat ovat voineet huonosti ja ovat menettäneet paljon painoa vankilassa olonsa aikana.

Lauantaina 8. elokuutta 2009 Maryam ja Marzieh haettiin oikeuden eteen. Oikeusistunnon aikana heitä kehotettiin luopumaan kristinuskosta. Molemmat naiset kieltäytyivät. Kysymysten asettelusta kävi selville, että ainoa asia josta naisia syytettiin, oli heidän kääntymisensä islamista kristinuskoon.

Pääsyyttäjä oli pyytänyt tuomiota kääntymisestä, mutta tuomiota ei annettu istunnon päättyessä. Tuomion sijaan syyttäjä määräsi heidät takaisin vankilaan ja kehotti heitä palaamaan oikeuteen kun he olisivat valmiita kieltämään uskonsa Kristukseen. Naiset ovat yhä Evinin vankilassa. Marziehille ei ole annettu tarvittavaa hoitoa jatkuviin terveydellisiin ongelmiin.

Lähde: www.meconcern.org ja MKY

Päivitys 21.11.2009

Sunnuntaiaamuna 15.11.2009 Elam Ministries sai uutisia, että maaliskuulta saakka vangittuna olleet iranilaiset kristityt Maryam ja Marzieh vapautettaisiin maanantaina, marraskuun 16. päivä. Vapauttamisensa jälkeen heidän ehkä tulisi osallistua oikeuskuulusteluihin.

Naisia ei kuitenkaan vapautettu maanantaina oikeusprosessin viivästymisen vuoksi. He ovat perheineen kuitenkin edelleen toiveikkaita vapauttamisen suhteen. Naisten vapautuminen on kuitenkin mahdollista ja todennäköistä. Toivomme, että vapautus tapahtuu mahdollisimman pian ja ilman ehtoja.

Lähde: www.elam.com

18.8.2009

20 000 riehuva joukko tuhosi 100 taloa ja tappoi 7 kristittyä




Keski-Pakistanissa poltettiin ja ryöstettiin yli 100 pakistanilaisen vähemmistökristityn kotia. Kahdeksan tuntia kestäneiden levottomuuksien aikana tapettiin seitsemän kristittyä ja loukkaantuneita oli 20.

Hyökkäykseen osallistui viranomaisten arvioiden mukaan 20.000 henkilöä. Hyökkääjien suuren määrän lamauttamana poliisi ei tehnyt juuri mitään estääkseen levottomuuksia.

Levottomuudet alkoivat heinäkuun viimeisenä päivänä (2009) kun paikallisten kristittyjen hääseuruetta syytettiin Koraanin polttamisesta. Viranomaiset tutkivat syytökset ja totesivat niiden olevan perättömiä.

Pakallinen islamilainen uskonnollinen johtaja (mullah) teki kuitenkin rikosilmoituksen perheestä ja yllytti kansaa moskeijassa kristittyjä vastaan. Yhden hyökkäyksissä ryöstetyn talon omistaja, Riaz Masih, kertoo paikallisten kristittyjen olleen peloissaan kun islamilaiset johtajat olivat nousseet vastustamaan heitä moskeijassa. ”He sanoivat antavansa meille opetuksen.”

Levottomuuksissa kuoli saman perheen seitsemän jäsentä. Elokuun ensimmäisenä päivänä (2009) heidän kotiinsa hyökättiin ja se sytytettiin tuleen. Hyökkääjät uhkasivat tappaa jokaisen joka pakenee talosta. Perheen isoisä ammuttiin kuoliaaksi. Perheestä hengissä selvinnyt Ikhlaq Hameed kertoo: ”He huusivat tappavansa meidät, jos tulemme ulos”. Kuolleiden joukossa oli kaksi lasta.

Viranomaiset nostivat rikossyytteen hyökkääjiä vastaan ja ainakin 12 ihmistä pidätettiin. Viranomaiset kertovat sunni-islamilaisen Sipah-e-Sohaba ryhmittymän olleen vastuussa hyökkäyksestä. Hyökkäys oli kolmas alueella viimeisten neljän viikon aikana.

Lähde: New York Times nettisivut, www.nytimes.com ja MKY
http://www.nytimes.com/2009/08/03/world/asia/03pstan.html?_r=1&scp=1&sq=Ikhlaq+Hameed&st=nyt

Pakistanin väestöstä on 96 % muslimeja, 2,3 % kristittyjä ja 1,5 % hinduja.