29.12.2012

Syyskuussa 2012 vapautettu iranilainen pastori on vangittu uudelleen

Iranilainen pastori Yousuf Nadarkhani vangittiin lokakuussa 2009 syytettynä islamista luopumisesta. Hänet tuomittiin kuolemaan syyskuussa 2010. Tapauksen nostattaman kansainvälisen huomion takia syytös peruttiin ja muutettiin syytökseksi kristillisyyden levittämisestä. Yousuf tuomittiin tästä kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Koska hän oli ollut tuomion julistamiseen mennessä vankeudessa jo kaksi vuotta ja 11 kk, hänet vapautettiin takuita vastaan syyskuussa 2012.

Vapautumisen jälkeen pastori Yousuf vietti joitakin viikkoja maansa ulkopuolella ja palasi sen jälkeen kotimaahansa. Pian paluunsa jälkeen poliisi otti häneen yhteyttä ja vaati häntä ilmoittautumaan Lakanin vankilaan. Vankilan johtaja väitti, että hänen täytyisi suorittaa rangaistusta vielä joitakin päiviä. Yousufin sallittiin ilmoittautua vankilaan päivittäin kotoaan käsin, mutta joulupäivän ilmoittautumisen yhteydessä hänet vangittiin.

Pastori Yousuf Nadarkhania vastaan ei ole nostettu lisäsyytteitä eikä oikeudenkäynnissä ole ilmennyt mitään lisäselvitysten tarvetta. On arveltu, että joulupäivän pidätyksen syynä olisi viranomaisten halu pelotella maan kristittyjä.

Lähde: Middle East Consern uutiskirje
.

16.12.2012

Buddhalaisten munkkien johtama joukko hyökkäsi seurakunnan jumalanpalvelukseen

Joulukuun 9. päivänä buddhalaisen munkin johtama joukko hyökkäsi kristittyjen jumalanpalvelukseen Sri-Lankan Weerakatiyassa. Kiinteistö ja seurakuntalaisten autot vahingoittuivat hyökkäyksessä.

Seurakunnan pastori vahingoittui hyökkäyksessä, häntä lyötiin kivellä päähän. Myös poliisit, jotka olivat seuraamassa mielenosoitusta, loukkaantuivat hyökkäyksessä.

Hyökkäys Jeevanalokaya Sabhawa -seurakuntaa kohtaan tapahtui sen jälkeen kun munkit vierailivat pastorin luona edellisenä päivänä ja varoittivat häntä jatkamasta kristillisiä jumalanpalveluksia alueella. Munkit uhkasivat myös tuhoavansa kirkon, jos jumalanpalvelukset jatkuisivat.

Lähde: WEA Liberty News
.

Kristitty tuomittu vankeuteen Muhammedin väheksymisestä

Kristinuskoon kääntynyt Karim Siaghi vangittiin huhtikuussa 2011, kun hänen väitettiin antaneen muslimille kristinuskosta kertovan cd-levyn. Siaghi oli mennyt puhelinliikkeeseen ostoksille ja kauppias oli ruvennut puhumaan uskonnosta. Tyytymättömänä siihen että Siaghin vastaukset eivät olleet musliminuskon mukaisia, kauppias yritti saada Siaghin osoittamaan kunnioitusta profeetalle ja lausumaan muslimien uskontunnustuksen ”Todistan ettei ole muuta palvomisen arvoista jumalaa, paitsi yksi jumala, Allah. Todistan että Muhammad on Allahin Lähettiläs.”

Kun Siaghi kieltäytyi ja kertoi olevansa kristitty, kauppias teki Siaghista ilmoituksen, jonka mukaan hän olisi väheksynyt profeettaa. Kun väheksymisestä ei ollut todisteita, niin häntä syytettiin kristillisyyden levittämisestä. Kauppias väitti nähneensä  kuinka Siaghi oli antanut kristillisen cd-levyn jollekin. Kauppias ei tullut kuitenkaan tuomioistuimeen  todistamaan.

Toukokuussa 2011 Siaghi tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen ja hänelle määrättiin 200 000 Algerian dinaarin (noin 1900 euron) sakko, vaikka syyttäjä ei ollut esittänyt yhtään todistusaineistoa tai todistajaa. Yli vuosi sen jälkeen, marraskuussa 2012, Siaghin valitus käsiteltiin Oranin kaupungin tuomioistuimessa, tällöin hän kohtasi häntä syyttävän miehen ensimmäistä kertaa tuomioistuimessa. Siaghi ”kielsi jälleen kerran lausuneensa mitään halveksuvaa profeetasta”. Myös Siaghin vaimo ja pieni tytär olivat läsnä tuomioistuimessa.

Syyttäjän pyrkii kaksivuotiseen tuomioon ja 50 000 Algerian dinaarin (n. 530 euron) sakkoihin. Tuomari ei ole vielä asettanut päivämäärää seuraavaan tuomioistuinkäsittelyyn, jossa tuomio julistetaan. Algerian tilanteen tuntevat sanovat, että maan tuomioistuimet pyrkivät viivyttelemään päätöksiä, jotka vapauttavat kristittyjä syytöksistä, pelätessään paikallisten muslimien suuttumista.

Algeriassa on säädetty vuonna 2006 mielivaltainen laki 06-03, joka sallii henkilön, joka ei jaa ”tiettyjen islamilaisten” arvoja, tuomittavan kuulopuheiden perusteella.

Lähde: www.compassdirect.org ja MKY
.

8.12.2012

Kristitty karkotettu Malediiveilta kirjallisuuden maahantuonnin takia

Malediivien viranomaiset pitivät bangladeshilaista kristittyä vangittuna 23 päivän ajan koska hän oli tuonut maahan kristillistä kirjallisuutta. Pidätyksen jälkeen hänet karkoitettiin maasta.

Tulliviranomaiset löysivät Jatish Biswasilta 11 kristittyä kirjaa dhivehin kielellä. Hänet pidätettiin syyskuun 27. päivänä pääkaupunki Malén kansainvälisellä lentokentällä ja hänet karkotettiin maasta lokakuun 19. päivänä. "Minua ei pahoinpidelty fyysisesti, mutta viranomaiset kohtelivat minua niin kuin olisin halunnut tuhota koko heidän valtionsa tuomalla sinne kristillisiä kirjoja", hän kertoo. "He riisuivat minulta lähes kaikki vaatteet, nähdäkseen jos minulla oli jotain muuta mukana."

46-vuotias Biswas johtaa sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen yhtiötä Way of Life Trust. Paikallinen lehdistö raportoi, ettei Biswasia tulla päästämään maahan uudestaan.

Malediivit ja Saudi-Arabian ovat ainoita maita, jotka väittävät maan jokaisen asukkaan olevan muslimeja. Malediiveilla on useita virallisia lakeja, jotka kieltävät islamin aseman vaarantavan materiaalin maahantuonnin. Maan viranomaiset ovat tunnettuja ulkomaalaisten kristittyjen vangitsemisesta ja karkottamisesta. Pidätyksiä ja karkoituksia on tehty vaikka ulkomaalaiset osallistuisivat vain paikallisten kristittyjen tapahtumiin yksityisissä kodeissa, tai jos he pitävät yhteyttä omiin seurakuntiinsa ulkomailla. Kaikkien ulkomaalaisten on allekirjoitettava maahanmuuttolomake, joka varoittaa pornograafisen materiaalin, epäjumalien, alkoholin, sianlihatuotteiden ja islamia vaarantavan materiaalin olevan kiellettyä maassa.

Laki maan uskonnollisesta yhtenäisyydestä vuodelta 1994 kuuluu: "Maldeiiveilla on laitonta propagoida jonkun muun uskonnon kuin islamin puolesta tai osallistua yrityksiin käännyttää joku johonkin toiseen uskontoon kuin islamiin. On myös laitonta julkisesti tuoda esille jonkun toisen uskonnon symbolia tai iskulauseita, tai herättää kiinnostusta moiseen."

Kukaan maassa ei siis saa kantaa mukanaan tai julkisesti näyttää kirjoja muusta uskonnosta kuin ilsamsita tai kääntää näitä kirjoja maan dhivehi-kielelle. Uskonnollinen sorto näyttää olevan vakiintunutta tässä maassa, jota monet rikkaat ja vaikutusvaltaiset pitävät turistiparatiisina.

Lähde: http://morningstarnews.org ja MKY