30.1.2013

Kristityksi kääntynyt perhe vangittiin Egyptissä

Kristitty äiti ja hänen seitsemän lastaan on tuomittu 15 vuoden vankeuteen Egyptissä. Vangitsemisen syy on se, että he olivat vaihdattaneet uskontotiedot henkilöllisyyskorteistaan sen jälkeen kun olivat jättäneet islamin.

Nadia Ali Mohammed ja hänen perheensä palasivat kristityiksi vuonna 2004. He olivat aiemmin kääntyneet islamiin. Kristityksi kääntymisen jälkeen he vaihdattivat musliminimensä henkilöllisyyskorteissaan kristityiksi nimiksi. Egyptissä nimistä voi päätellä henkilön uskonnon.

Kaksi vuotta tämän jälkeen yksi perheen pojista, Bishoy Malak Abdle-Massih, pidätettiin perheen kotikaupungin, Beni Suef, informaatiokeskuksessa. Poliisi tuli epäluuloiseksi nuoren miehen asiakirjoista ja kuulusteli häntä tunteja, kunnes hän myönsi kääntyneensä kristityksi.

Syytökset Nadiaa vastaan nostettiin rikkomuksesta Egyptin nimenmuutoslakia vastaan. Syytteeseen joutuivat Nadia ja hänen seitsemän lastaan ja myös rekisteröintitoimiston viranomaiset, jotka olivat tehneet muutokset perheen asiakirjoihin.

Tammikuussa 2013 Beni Suefin rikostuomioistuin tuomitsi jokaisen perheenjäsenen 15 vuodeksi vankeuteen ja muutoksen tehneet viranomaiset viideksi vuodeksi.

Egyptissä islamista kristillisyyteen kääntyneiden ei ole mahdollista vaihtaa henkilökorteissaan merkintä uskonnostaan. Maassa on kuitenkin ennakkotapauksia, joissa kristityt, jotka ovat kääntynyt islamiin ja myöhemmin takaisin kristityksi, ovat saaneet alkuperäisen uskontostatuksen henkilödokumentteihin. Mutta tämä prosessi on ollut äärimmäisen vaikeaa.

Kirkon omistama rakennus tuhottiin Egyptissä

Muslimit tuhosivat kirkon omistaman rakennuksen Egyptissä, koska he epäilivät, että rakennusta tullaan käyttämään jumalapalveluksissa. Rakennus oli kaksikerroksinen ja sen toisessa kerroksessa oli lastentarha ja ensimmäisessä toimistotilat.

Tammikuun 16. päivänä (2013) sadat muslimit tulivat moskeijasta kantaen vasaroita ja lekoja ja huutaen islamilaisia iskulauseita. Moskeijaan oli kokoontunut suuri määrä ulkopaikkakuntaisia muslimeja, jotka olivat tulleet "auttamaan" Fanous-paikkakunnan muslimeja, koska huhujen mukaan sinne oltiin rakentamassa kirkkoa.

Muslimijoukko tuhosi rakennuksen huutaen "Allahu Akbar" (Allah on suurin). Turvallisuusjoukot eivät puuttuneet tuhotyöhön, eikä tapauksen johdosta ole nostettu syytteitä tai tehty pidätyksiä.

Paikalliset muslimit ovat aiemmin vastustaneet seurakunnan rakennuksen olemassaoloa, vaikka rakennuksella on kaikki tarvittavat luvat hallinnolta. Aiemmin kylän johdon ja kirkon johdon välillä oli käyty keskusteluja muslimien ja kristittyjen yhteisöjen kesken. Keskusteluissa oli sovittu, että ensimmäinen kerros säilytetään ja toinen kerros poistetaan. Mutta muslimit eivät kunnioittaneet tätä sopimusta.

Molemmat tapaukset osoittavat kuinka haavoittuvassa asemassa Egyptin kristityt ovat.

Lähde Barnabas Fund FB-sivut
.

23.1.2013

Uskonnonvapaus heikentynyt useassa Afrikan maassa

Afrikkalaiskristittyjen vainot ovat merkittävin muutos Open Doors –järjestön tuoreessa vuosiraportissa. Syynä tähän on islamin vaikutuksen kasvu maanosassa.

Ihmisoikeusjärjestö Open Doors julkaisee vuosittain Word Watch List -tutkimuksen. Tutkimuksessa luetellaan 50 maata, joissa kristityt kärsivät eniten uskonsa tähden. Pohjois-Korea on ollut jo 11 vuoden  ajan listan synkimmällä paikalla. Saudi-Arabia ja Afganistan ovat seuraavia, kuten olivat edellisenä vuotena. Irakin uskonnonvapaus on heikentynyt niin paljon, että maa nousi neljännelle sijalle.

Näiden neljän maan jälkeen luetteloa hallitsevat Afrikan maat. Monissa, jo aiemmin listalla olleissa maissa, uskonnonvapaus on heikentynyt ja listalle on noussut myös viisi uutta Afrikan maata: Mali (7.), Tansania (24.), Kenia (40.), Uganda (47.) ja Niger (50.).

Selkeää uskonnonvapauden heikkenemistä on mm. Sudanissa (12.), Etiopiassa (15.) ja Libyassa (17.). Listalla, 50 uskonnonvapauden kannalta ongelmallisen maan joukossa, on tänä vuonna kaikkiaan 18 Afrikan maata.

Suuri osa Word Watch Listin valtioista on perinteisesti ollut muslimienemmistöisiä. Afrikan heikentynyt uskonnonvapaus liittyy myös islamiin.

”Väkivaltaisten hyökkäysten lisäksi näemme (Afrikassa) radikaalimuslimien tulevan voimakkaammin mukaan politiikkaan, liike-elämään ja oikeuslaitosten toimintaan”, kommentoi Open Doors -järjestön edustaja Jerry Dykastra.

Lisää tietoa Open Doors järjestön sivuilta, http://www.opendoorsuk.org/resources/persecution/
.

12.1.2013

Marxilainen sissiryhmä surmasi kristityn pariskunnan

Kristitty leski ammuttiin kuoliaaksi kotonaan Koillis-Kolumbiassa. Murhan takana on kolumbialainen National Liberation Army (Ejército de Liberación Nacional, ELN) niminen sotilaallinen ryhmä. ELN on marxistinen sissiryhmä, joka on taistellut Kolumbian hallitusta vastaan vuodesta 1964.

Tammikuun 7. päivänä (2013) ELN-taistelijat murtautuivat Alicia Castillan kotiin ja ampuivat hänet kuoliaaksi pistoolilla hänen lastensa nähden. Murha tehtiin neljä kuukautta sen jälkeen kun ryhmä oli lähettänyt Alicialle ensimmäisen uhkauksen, jossa hänet vaadittiin jättämän kotinsa.

Alician tappamisen jälkeen sissit uhkasivat perheen 18-vuotiasta poikaan, Hernánia. ELN:n taistelijat vaativat loppua perhettä lähtemään paikkakunnalta kolmen päivän sisällä tai loput perheestä myös tapettaisiin.

ELN murhasi Alician aviomiehen kaksi vuotta aiemmin tammikuussa 2011. Nelson Ramos sai voimakkaan kristillisen heräämisen vuonna 2009 ja oli sen jälkeen innokas evankeliumin julistaja. Muutama kuukausi evankelisen toimintansa aloittamisen jälkeen hän sai ensimmäisen uhkauksen sissiryhmältä.

Kolumbian useat sissiryhmä eivät suvaitse kristillistä toimintaa hallitsemillaan alueilla, vaan ovat hyökännyt väkivaltaisesti kirkkoja ja sen työntekijöitä vastaan.

Lähde: Open Doors UK uutiskirje
.

Korkein oikeus vapautti tansanialaisen naisen koraaninpilkkasyytteistä

Tansanian korkein oikeus on hylännyt syytökset Eva Abdallahia vastaan. Eva on 17-vuotias kristitty nainen, joka tuomittiin alemmissa oikeusasteissa kahdeksi vuodeksi vankilaan islamin pilkasta. Mutta korkeimman oikeuden päätöksellä hänet on vapautettu.  

Eva Abdallah syntyi muslimiperheeseen. Hän kääntyi 14-vuotiaana kristityksi. Kääntymisen jälkeen Evan perhe hylkäsi hänet. Hänen isänsä oli alueen muslimijohtaja.

Ryhmä radikaalimuslimeja Evan kotikaupungista (Bagamayo) yritti käännyttää Evan takaisin islamiin. Kun Eva kieltäytyi, niin ryhmä syytti häntä Koraanin häpäisemisestä. Eva vangittiin. Heinäkuun 23. päivänä hänet tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan. Paikallisten mukaan islamistiryhmä oli lahjonut tuomarin.

Korkeimmassa oikeudessa tuomari kuitenkin hylkäsi syytökset Evaa vastaan tammikuun 9. päivänä 2013. Eva oli joutunut kuitenkin olemaan vuoden ajan syyttömänä vankeudessa sen tähden, että islamistit eivät hyväksy islamin hylkäämistä.

Lähde: VOM Facebook sivut ja Prisoners Alert nettisivut

Tansanian väestöstä on kristittyjä 51 % ja muslimeja 32 %, perinteisiä heimouskontoja harjoittaa 15 %.
.

9.1.2013

Vangitsemisia ja vapautuksia Iranissa

Joulukuun 27. päivänä viidentoista poliisin ja turvallisuusagentin ryhmä keskeytti kotiseurakuntakokouksen Teheranissa. Tilaisuuteen oli kokoontunut noin 50 kristittyä joulunviettoon. Suurin osa heistä oli muslimista kristityiksi kääntyneitä.

Poliisi käyttäytyi pidätyksen yhteydessä kohteliaasti, mutta vaati kaikkia läsnäolijoita täyttämään hyvin yksityiskohtaisen kyselylomakkeen. Viranomaiset vaativat mm. yhteystiedot, sähköpostiosoiteen, sosiaalisten medioiden käyttäjätunnukset ja salasanat, sekä yksityiskohtia heidän kääntymisestä kristinuskoon. Myös paikalla olijoiden kännyköitä takavarikoitiin.

Viranomaiset ilmoittavat, että kaikki paikalla olevat tullaan kutsumaan myöhemmin  turvallisuustoimiston jatkotutkimuksiin.

Ratsian yhteydessä pidätettiin armenialaissyntyinen pastori Vruir Avanessian. Hän on edelleen vangittuna Teheranin Evin-vankilassa. Turvamiehet jatkoivat kotiseurakuntatilaisuudesta pastori Vruin kotiin, jossa he takavarikoivat tietokonetarvikkeita, cd-levyjä ja kirjallisuutta. Vruin puoliso ja lapset olivat kotona kotiratsian aikaan.

Pastori Vruilla on krooninen munuaistauti, joka vaatii dialyysi-hoitoa kahdesti viikossa. Vruin on kuitenkin saanut vankeutensa aikana sairaalahoitoa.

Joulupäivänä iranilainen pastori Yousef Nadarkhani vangittiin jälleen. Hän oli tekemässä päivittäistä ilmoittautumistaan Lakan-vankilaviranomaisille. Yousef Nadarkhanin edellistä vankilatuomiota oli määrätty pidennettäväksi. Hänelle oli aiemmin luvattu, että hän saisi vangittuna olemisen sijasta käydä päivittäin ilmoittautumassa vankilassa. Joulupäivän ilmoitusta tehdessään hänet kuitenkin vangittiin.

Kahden viikon jälkeen pidätyksestä Yousef vapautettiin vankilasta tammikuun 7. päivänä. Hänet on kuitenkin määrätty ilmoittautumaan uudelleen vankilaviranomaisille 30 päivän sisällä.
 
Myös iranilaiset kristityt Behzad ja Mohammed-Reza vangittiin Rashtissa joulukuun viimeisenä päivänä. Heidät viedään todennäköisesti Lakan-vankilaan. Molempia syytetään kansallisen turvallisuuden vaarantavasta toiminnasta. Behzadia syytetään sen lisäksi islamin solvauksesta. Oikeudenkäynnin päivämäärää ei ole vielä päätetty. Bezhad on naimaton ja Mohammed-Rezalla on vaimo ja kaksi tytärtä.

Lähteet: www.meconcern.org, www.opendoorsuk.org ja MKY:n viikkoraportti