26.5.2013

Pohjois-Nigeriassa väkivalta kristittyjä kohtaa lisääntynyt

Väkivalta kristittyjä yhteisöjä vastaan on lisääntynyt Nigerian pohjoisosissa. Viime viikolla Boko Haram-islamistit hyökkäsivät keskiyöllä kristittyyn kylään nimeltä Zangan. Kylä sijaitsee Etelä-Kadunassa. Hyökkäyksessä sai usea kyläläinen surmansa. Kyläläiset joutuivat pakenemaan väkivaltaa. Paikalliset lähteet ovat kertoneet Boko Haramin vannoneen tuhoavansa kristityt yhteisöt Etelä-Kadunassa. Samantapainen hyökkäys sattui alueella kuukautta aiemmin.

Runsas viikko sitten pastori Faye Pama Musa ammuttiin kuoliaaksi lähietäisyydeltä. Ampujien epäillään kuluvan Boko Haram -järjestöön. Surmatun pastorin tytär oli paikalla murhan tapahduttua. Paikalliset johtajat ovat tuominneet pastorin murhan ja vaativat viranomaisia takaamaan kristittyjen turvallisuuden.  Boko Haramin pyrkii ottamaan osavaltion kontrolliinsa.

Nigerian presidentti Goodluck Jonathan on julistanut maan koillisiin osavaltioihin Bornoon, Adamawaan ja Yobeen poikkeustilan. Armeijan joukkoja on lähetetty näille alueille islamistihyökkäysten jälkeen,  rauhoittamaan tilannetta. Mutta väkivalta on edelleen kontrolloimatonta ja levottomuudet laajalle levinneitä. Väkivaltaisuuksissa 14. toukokuuta kuoli vähintään 53 ihmistä ja 13 kylää poltettiin Benuen osavaltiossa Nigerian keskiosissa.

Boko Haram murhasi yli 900 kristittyä Nigeriassa viime vuonna.  Nimi Boko Haram tarkoittaa “Länsimainen koulutus on kiellettyä”.

Lähde: www.opendoorsuk.org ja MKY
.

Nainen kuoli pommi-iskussa kirkkoon Tansaniassa

Yksi nainen kuoli ja 44 ihmistä loukkaantui vakavasti pommin räjähtäessä roomalais-katolilaisessa kirkossa Pohjois-Tansaniassa. Nainen menehtyi sairaalassa räjähdyksessä saamiinsa vammoihin. Pommi räjähti juuri ennen messun alkamista ja messuun osallistui myös Paavalin tansanialainen edustaja, kertoi Arushan paikallispoliisi Magesa Mulogo.

Silminnäkijät kertoivat, että pommi heitettiin kirkkoon moottoripyörän selästä. Moottoripyöräkuski on nyt vangittu. Vatikaanin suurlähettiläs Tansaniassa, arkkipiispa Montecillo Padilla, osallistui kirkon virallisiin avajaisiin räjähdyksen sattuessa. Hän ei loukkaantunut pommi-iskussa. Hyökkäyksen syy on selvittämättä, mutta maa on viime aikoina saanut kokea kovaa vihanpitoa kristittyjen ja muslimien välillä.

Lähde: www.huffingtonpost.com ja MKY

2.5.2013

Muslimit hyökkäsivät kristittyjen hautajaisiin Egyptissä

Huhtikuun seitsemäntenä päivänä tuhannet koptikristityt osallistuivat hautajaisiin Pyhän Markuksen katedraalissa Kairossa. Hautajaisia vietettiin muslimien ja kristittyjen välisen väkivaltaisuuden uhreille, jotka kuolivat huhtikuun neljäntenä ja viidentenä päivänä al-Khosous, Qaliubiya nimisessä paikassa. Kun hautajaisiin osallistuneet olivat poistumassa katedraalista, asemiehet alkoivat tulittaa ihmisjoukkoa. Paikalla olleet sanoivat muslimien avanneen tulen ja heittäneen polttopulloja läheisten rakennusten katoilta.

Hyökkäyksessä kuoli kaksi ihmistä ja noin 23 koptia loukkaantui ja kuljetettiin läheiseen Demerdashin sairaalaan.

Yksi al-Kousoun väkivaltaisuuksissa kuolleista koptikristityistä oli nimeltään Helal. Hän oli kävelemässä kadulla kun hänen luokseen tuli ääri-islamisti, joka kysyi häneltä onko hän kristitty vai muslimi. Helal vastasi olevansa kristitty. Välittömästi kysyjä puukotti häntä ja kaatoi hänen päälleen palavaa nestettä ja sytytti Helalin tuleen. Helal ihosta paloi 85 prosenttia ja hän kuoli myöhemmin läheisessä sairaalassa.

Lähde: Assyrian International News Agency (AINA) ja VOM
.