7.5.2014

Raskaana oleva nainen voidaan tuomita telotettavaksi islamin hylkäämisestä

Sudanilainen raskaana oleva kristitty nainen voi saada kuolemantuomion islamin hylkäämisestä koska hänen isänsä oli muslimi. Häntä syytetään myös haureudesta, koska hän on mennyt naimisiin kristityn miehen kanssa.

Meriam Yahia Ibrahim (27) on ollut pidätettynä helmikuusta (2014) lähtien. Hänellä on puolitoista vuotta vanha poika, Martin Wani, joka on hänen kanssaan vankilassa. Toinen lapsi on syntymässä toukokuun aikana. Meriamia on vankilassa hakattu, häntä on kohdeltu huonosti ja painostettu kääntymään islamiin. Häneltä on myös kielletty lääketieteellinen apu ja vierailijoiden käynti.

Meriam haastettiin oikeuteen islamin hylkäämisestä ja haureudesta 4. maaliskuuta (2014). Haastaja toimi Miriamin sukulainen. Samalla haastettiin hänen miehensä Daniel Wani. Virallisesti Sudanissa saa kuolemantuomion Islamin hylkäämisestä ja haureudesta tuomitaan 100 ruoskaniskua.

Khartumilaisen Justice Center Sudan -järjestön lakimies kertoo: ”Me taistelemme Meriamin elämän, vapauden ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Lain mukaan, jos hän on ollut muslimi, hänet pitäisi telottaa heti kun hänen lapsensa on syntynyt.”

Meriam ja Daniel tutustuivat toisiinsa kirkossa ja menivät naimisiin 2012. Daniel on Etelä-Sudanista, mutta hänellä on USA:n kansalaisuus. Häntä syytetään Meriamin käännyttämisestä pois islamista. Hänen passinsa on takavarikoitu ja häntä on kielletty poistumaan paikkakunnalta.

Meriam syntyi kristitylle äidille ja muslimi isälle. Isä jätti hänet kun Meriam oli kuusi vuotta vanha. Hänen äitinsä kasvatti hänet kristityksi. Sudanin islamilaisen lain mukaan lapsi katsotaan muslimiksi, jos toinen vanhemmista on muslimi. Tämän perusteella Meriamia pidetään islamin hylkääjänä, vaikka hän ei itse ole sitä koskaan harjoittanut.

Sudanissa voimassa oleva Sharia-laki ei salli musliminaisen ja ei-muslimimiehen mennä naimisiin keskenään. Tämän takia Meriamin ja Danielin liittoa ei pidetä maassa laillisena ja sen tähden hän on syytettynä haureudesta. Heidän avioliittonsa voidaan kumota.

Koska Daniel on kristitty, viranomaiset eivät salli hänen pitää huolta lapsestaan vaimonsa vankeuden aikana. Daniel ei ole onnistunut saamaan apua USA:n lähetystöstä vaikka hänellä on USA:n kansalaisuus.

Kolme todistajaa on jo todistanut oikeudessa Meriamin olleen koko elinikänsä kristitty. Silti 18. huhtikuuta oikeus vaatii enemmän todisteita siitä, että Meriam ei ole koskaan harjoittanut islamia.

Viimeisen 30 vuoden aikana ketään ei ole käytännössä teloitettu Sudanissa islamin hylkäämisestä. Presidentti Omar Hassan al-Bashir on useasti todennut, että hänen tarkoituksensa on tehdä maasta ”100 %:sesti islamilainen”. Etelä-Sudanin itsenäistymisen jälkeen islam on vahvistanut asemaa maassa ja islamista pois kääntyneiden asema maassa käy vaaralliseksi.

Lähde: Barnabas Fund

3.5.2014

Yli 100 kylän asukasta tapettu ja 200 koulutyttöä kaapattu Nigeriassa

Islamilainen terroristijärjestö, Boko Haram, on hyökännyt kristittyjen Izghe-nimiseen kylään, joka sijaitsee Borno-osavaltiossa. Hyökkäys tapahtui helmikuun 15. päivänä 2014. Hyökkäyksessä tapettiin 106 kylän asukasta ja tuhottiin kauppoja ja varastettiin kulkuneuvoja.

Boko Haram -järjestön päämääränä on ajaa kristityt pois tai tappaa heidät koko Pohjois-Nigeriasta ja perustaa sen jälkeen islamilainen valtio, jossa on toiminnassa islamilainen sharia-laki.

Lähes sata järjestön jäsentä hyökkäsi Izghen-kylään kuorma-autoilla ja moottoripyörillä, kertoo silminnäkijä Ali Ndume BBC:lle. He ampuivat tai hakkasivat kuoliaaksi kaikki kylän miehet, jotka oli kerätty keskusaukeamalle. Järjestön jäsenet kiersivät ovelta ovelle etsien piiloutuneita miehiä. Löydettyään heitä, he ampuivat heidät tai leikkasivat heidän kurkkunsa.

Nigerian armeija oli jättänyt alueen sen jälkeen kun yhdeksän sotilasta oli tapettu edellisellä viikolla. Armeijan lähtö jätti alueen alttiiksi Boko Harmin hyökkäykselle. Sotilaita ei tullut paikalle suojelemaan kyläläisiä koko viiden tunnin hyökkäyksen aikana.

Lähde: VOM Be-A-Voice Network –uutiskirje ja BBC-nettisivut

Boko Haram kaappasi huhtikuun puolivälissä yli kaksisataa koulutyttöä Nigerian koillisosassa Chibokin kylästä. Kaapatut tytöt olivat 16 – 19-vuotiaita. Kaappaajat olivat pukeutuneet Nigerian armeijan asuihin ja väittivät evakuoivansa tytöt. Lähes kolmesataa tyttö siirrettiin autojen lavalle, vartijat ammuttiin ja koulu sytytettiin tuleen.

Kuorma-autot ajoivat yön selässä Sambisan metsään, joka sijaitsee lähellä Kamerunin rajaa. Osan teinitytöistä onnistui paeta matkalla. Noin kaksisataa tyttöä on silti edelleen kateissa.

Uutistoimisto AP:n mukaan tyttöjä pakkonaitetaan Boko Haramin sisseille. Boko Haram on hausan kieltä ja tarkoittaa "länsimainen koulutus on kiellettyä".

Lähde: Helsingin Sanomat