23.8.2014

Pohjois-Korea on edelleen väkivaltaisin paikka kristittyjä kohtaan

USA:n kansalaiset Kenneth Bae and Jeffrey Fowle vangittiin Pohjois-Koreassa uskonnollisten yhteyksien takia. Fowle (56) vangittiin toukokuussa 2014 syytettynä ”vihamielisistä teoista, jotka rikkoivat hänen turististatustaan”. Hän oli jättänyt Raamatun yökerhoon Chongjin-kaupungissa. Hänen oikeudenkäyntinsä päivämäärää ei ole vielä vahvistettu.

Elokuun 12. päivänä 2014 CNN uutisoi, että uskonnollisen toiminnan takia Pohjois-Koreassa vangittu Kenneth Baen terveys on merkittävästi huonontunut työleirin raskaan työn takia. Hänet oli siirretty sairaalaan. Tämä on jo kolmas kerta alle kahdessa vuodessa. Kenneth Bae on alkujaan pohjoiskorealainen.

Lähetystyöntekijä ja liikemies Bae tuomittiin vuoden 2014 huhtikuussa 15 vuoden tuomioon pohjoiskorealaiselle työleiriin “vihamielisistä toimista hallituksen kaatamiseksi”. Hänet vangittiin marraskuussa 2012 hänen johtaessaan turistiryhmää. Hänellä oli kristillistä materiaalia hallussaan vangitsemishetkellä.

Kesäkuussa eteläkorealainen lähetystyöntekijä Kim Jeong-wook tuomittiin kovennettuun pakkotyöhön ja elinkautiseen vankeuteen. Häntä syytettiin vakoilusta ja seurakunnan perustamisesta.

Tällä hetkellä 80 000 - 120 000 henkilöä on vangittuna Pohjois-Korean poliittisilla vankileireillä. YK:n ihmisoikeusjärjestön mukaan tämän kommunistisateistisen valtion perustuslaki hyväksyy uskonnonvapauden sillä edellytyksellä, ettei se vahingoita valtiota.

Pohjois-Koreassa on neljää hallituksen valvomaa näytösseurakuntaa. Mutta avoin uskonnollinen toiminta on maassa kielletty. Tämä johtaa kristittyjen vainoon ja estää heitä elämästä kristittynä. Näytösseurakunnissa kaikki osallistuja kuuluvat puolueen ydinjäsenistöön, eivätkä he usko kristillisyyteen.

Ulkomaalaiset vierailija kutsutaan istumaan etupenkkeihin, mutta heille ei anneta mahdollisuuksia olla missään tekemisissä paikallisten seurakuntalaisten kanssa. Viranomaiset tarkastavat huolellisesti kirkon jumalanpalveluksen jälkeen ja laskevat Raamatut varmistaakseen, ettei ainoatakaan niistä ole viety mukana. Näin kertovat kirkossa säännöllisesti kävijät.

Open Doors Internationalin vuoden 2014 World Watch List sijoitaa Pohjois-Korean ensimmäiseksi 50 maan listallaan, joissa kristittyjä vainotaan eniten uskonsa takia. Pohjois-Korea on ollut uskonnonvapaustilanteeltaan pahin maa 12 peräkkäisenä vuonna.

Lähde: www.worldwatchmonitor.org ja MKY-uutiskirje

7.8.2014

Sadat tuhannet ovat paennut ISIS:n terrorivaltaa Irakissa

Arabialainen N-kirjaimeista on tullut solidaarisuuden osoitus Irakin kristityille. ISIS on maalannut kirjaimen kristityiltä ryöstämiin rakennuksiin merkiksi siitä, että ne ovat islamilaisen kalifaatin omaisuutta. N-kirjain tarkoittaa Nazarene eli kristitty
.
Ääri-islamilainen ISIS-järjestö on saanut haltuunsa noin kolmasosan Irakista. ISIS on julistanut perustavansa kalifaatin eli islamilaisen valtakunnan Irakiin ja Syyriaan. Järjestö valtasi heinäkuussa 2014 Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin. Valtausta seurasi hirmuhallinto ja uskonnolliset puhdistuksen. Internetissä on jaossa järkyttäviä videoita katkotuista päistä ja toreille ripustetuista ammutuista ihmisistä. ISIS ei salli muuta uskonnollisuutta kuin oman jyrkänlinjan tulkintansa islamista. Myös shiiat ja muut Irakin muslimivähemmistöt ovat joutuneet ISIS:en hallitsemalla alueella vainotuiksi. Osa heistä on paennut ja osa on teurastettu raa’alla tavalla.

Valloitettuaan Mosulin ISIS:en taistelijat antoivat kaupungin kristityille kolme vaihtoehtoa: kääntyä muslimiksi, maksaa islamilaista toisuskoisille tarkoitettua korkeaa veroa (jizya) tai kuolla. Kaupungista paenneet kertovat ISIS:en julistaneen, että islamilaisessa valtakunnassa ei ole tilaa kristityille. Mosulista pakeni arviolta 1500 kristittyä. Heidän kaupunkiin jäänyt omaisuus merkittiin arabialaisella N-kirjaimella, joka tarkoittaa nazarine eli kristitty. Lisäksi ISIS ryösti kaupungista paenneiden mukanaan kuljettaman omaisuuden tarkastuspisteissä.

Mosulissa on noin 1,8 milj. asukasta ja se sijaitsee Niiniven provinssissa Tigris-joen varrella vastapäätä muinaista Niiniveä. Mosulin kirkot on muutettu moskeijoiksi ja kristilliset uskonnolliset symbolit ja kirjallisuus on tuhottu. ISIS:n taistelijat räjäyttivät Joonan hautauspaikalle rakennetun moskeijan.

Elokuun alussa (7.8.2014) ISIS valloitti Karakoshin kaupungin Mosulin lähettyvillä. Kaupunki on sanottu Irakin kristittyjen pääkaupungiksi. Suurin osa kaupungin asukkaita on paennut. ISIS:n taistelijat toistavat samat toimet kuin muissa valtaamissaan kaupungeissa, he muuttavat kirkot ja muut uskonnolliset rakennukset moskeijoiksi, tuhoavat ristit, kristillisen kirjallisuuden ja vanhat käsikirjoitukset. Pääosa Mosulin ja Karskoshin kaupunkien kristityistä ovat kaldealaisia katolisia.

Syyrin rajan lähettyvillä olevasta Sinjarin kaupungista on paennut taisteluja noin 200 000 ihmistä. Suurin osa heistä on jesidiläisiä. Jesidiläisten uskonto on islamia vanhempi. ISIS:n silmissä jesidiläiset ovat vääräuskoisia, jotka on tuhottava. Noin 30 000 jesidiläistä on paennut Sinjarin ympäristön vuorille. He ovat vaarassa nääntyä janoon ja nälkään. Suurimmassa vaarassa ovat pakolaisten mukana olevat lapset. YK on varoittanut, että jesidejä uhkaa joukkomurha ISIS:n taholta.

Vuoden 2014 ensimmäisen puolen aikana Irakissa on surmattu noin 5600 siviiliä, 11 700 on haavoittunut ja noin 1,2 milj. ajettu pois kodistaan väkivaltaisuuden tähden. Osa pakolaisista on saanut suojapakan Kurdistanin autonomisesta tasavallasta. Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius on vaatinut YK:n turvallisuusneuvostoa pitämään ylimääräisen kokouksen. Paavi Francis on vedonnut kansainvälistä yhteisöä antamaan kaiken mahdollisen avun, niille jotka on ajettu kodeistaan.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Iltalehti, BBC, Anglican News, The Guardian