21.2.2015

Kristittyjen vainot ovat moninkertaistuneet

Kristittyjen vainot kaksinkertaistuivat vuonna 2014 verrattuna edelliseen vuoteen. Näin uutisoi Cristianity today -lehti. Vuoden aikana 4 344 kristittyä tapettiin uskontoon liittyvistä syistä. Luku on jopa kolminkertainen verrattuna vuoteen 2012.

Suurin vainoja aiheuttava syy on ääri-islamilaisuus ja jihadismi. Tämä on syynä noin 80 % vainoista. Islamin ääritulkinnan ja jihadismin voimistuminen onkin suurin syy vainojen lisääntymiseen viime vuosina. Toinen suuri syy kristittyjen vainoihin on diktatuurinen vainoharhaisuus eli hallitsijoiden tavoite hallita uskontoja.

Ateismin synnyttämällä uskonnonvihalla ei ole nykyisin niin suurta merkitystä ateistisen kommunismin romahdettua Euroopassa. Siltikin sillä on vaikutusta Pohjois-Korean, Kiinan, Vietnamin ja Laosin hallinnon toteuttamaan uskontovihaan.

Suoran väkivallan, vangitsemisten ja surmaamisten lisäksi yksi vainojen esiintymismuoto on ”kulttuurinen syrjättäminen”, eli kristityt ajetaan ahtaalle jokapäiväisessä elämässä. Heidän mahdollisuutensa saada työtä tai koulutusta on huonompi kuin enemmistöväestön edustajien.

Maailman väestöstä asuu 75 % maissa, joissa on paljon vihamielisyyttä uskontoja kohtaan.

Lähteet: Seurakuntalainen-verkkolehti ja Christianity Today -verkkolehti

Jihadistit sieppasivat tappoivat 21 koptikristittyä

Islamilaisen Valtion (ISIS) terroristi ryhmä kaappasi ja tappoi 21 egyptiläistä koptikristittyä Libyassa. He työskentelivät siirtotyöläisinä Libyassa. ISIS julkaisi surmaamisesta videon Internetissä. Egyptin valtio kosti surmat pommittamalla ISIS:in joukkoja.

Kristityt siepattiin Sirtessä joulukuussa 2014 ja tammikuussa 2015.  Aiemmin joulukuussa kaksi kopti-lääkäriä ammuttiin hengiltä. Heistä toisen tytär siepattiin ja tapettiin.

Ensimmäinen sieppaus tapahtui joulukuun 29. päivänä 2014. Tällöin jihadistit sieppasivat seitsemän koptia kun he olivat matkalla Libyan Sirtestä kotiinsa Egpytiin. Tammikuun kolmantena päivänä 2015 jihadistit kidnappasivat 13 koptia lisää heidän asunnostaan. Loput alueen koptikristityt pakenivat ja piileskelivät ympäröivillä maatiloilla kunnes heidät salakuljetettiin pois Libyasta.

Ennen vangittujen surmaamista Islamilaisen Valtion jihadistit laittoivat vangituista kuvat Internettiin ja kuvien oheen tekstin ”Islamin Valtion sotilaat Tripolin provinssissa pitävät 21 kristittyä ristiretkeläistä vankeinaan.” Kuitenkaan koptit eivät olleet sotilaallisessa tai uskonnollissa työssä Libyassa vaan he toimivat tavallisina siirtotyöläisinä.

Libyalainen Human Rights Watch -järjestön edustaja, Hanan Salah, sanoo: “On äärimmäisen vakavaa nähdä ihmisryhmää vangittavan yksinkertaisesti uskontonsa perusteella. Olemme nähneet tämän trendin aikaisemmin. Toisia on surmattu, vangittu tai siepattu Raamatun hallussapidosta tai vain siksi, että ovat kristittyjä.”

Lähde: MKY-viikkokirjeet, WEA ja VOM

Nigerin islamistien mellakoissa on tuhottu jo 68 kirkkoa tai kristillistä laitosta

Mellakat alkoivat satiirisen ja ateistisen Charlie Hebdon julkaistua islamin profeetan Muhammedin kuvan lehtensä kannessa. Julkaisu tehtiin lehteen kohdistuneen terrori-iskun jälkeen. Nigerin mellakoissa on kuollut kolme ihmistä, 68 kirkkoa tai kristillistä rakennusta on tuhottu ja 43 kotia on poltettu.

Viimeisimmät tuhopoltot tapahtuivat Zinderin kaupungissa, jossa lähes kaikki kirkot tuhottiin. Perjantaina 6.2. levottomuudet levisivät myös Diffan ja Bosson kaupunkeihin. Jihadistit hyökkäsivät useita kertoja kaupunkeihin, mutta Nigerin armeija torjui hyökkäykset.

Tuhannet ovat paenneet kaupungeista. Koulut ja hallintorakennukset ovat suljettuna. Useat kansainväliset järjestöt ovat joutuneet lopettamaan toimintansa alueelle, mm. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja Maailman ruokaohjelma (WFP) ovat evakuoineet henkilöstönsä alueilta. Alue on Nigerin köyhimpiä.

Ennen mellakoita Nigerissä eri uskontoryhmien välit olivat rauhanomaiset. Maantieteellisesti Niger on lähellä Nigerian pohjoisosia. Boko Haram, jihadistinen terroristijärjestö, käy sotaa Pohjois-Nigeriassa. Levottomuudet sieltä leviävät ympäröiviin maihin, myös Nigeriin.

Lähde: Word Watch Monitor, Open Doors ja MKY-uutiskirje

1.2.2015

Open Doors -järjestön World Watch List

Kansainvälinen Open Doors -järjestö on jo usean vuoden ajan julkaissut 50 maan listaa, joissa kristittyjen on vaikeinta asua. Näissä maissa Kristittynä oleminen tarkoittaa uskonsa kätkemistä, henkistä ja fyysistä väkivaltaa, väärinkohtelua, hyväksikäyttöä, vankeutta ja kuolemaa.

Järjestön mukaan kristittyjen vaino on lisääntynyt monilla alueilla maailmassa vuoden 2014 aikana. Väkivaltainen kristittyjen vainoaminen uskonnollisista syistä kasvaa nopeitten Afrikassa, erityisesti Saharan eteläpuoleisilla alueilla.

Nigeriassa Boko Haram -järjestön islamistitaistelijat ovat hyökänneet kristittyjen yhteisöjä vastaan ja siepanneet heidän lapsiaan päämääränään ajaa kristityt alueelta pois ja perustaa islamilainen valtio Pohjois-Nigeriaan. Sudanissa raskaana oleva nainen tuomittiin kuolemaan syytettynä haureudesta ja islamin hylkäämisestä. Hänet vapautettiin kansainvälisen huomion ja painostuksen vuoksi.

Lähi-idässä jihadistisen Islamilainen Valtio -järjestön (ISIS) uskonnollinen väkivalta Irakissa ja Syyriassa on lisännyt kristittyjen maastapakoa. Syyriassa noin 40 % kristitystä väestöstä on paennut maasta. Irakissa ISIS on tuhonnut ikivanhoja kristittyjä yhteisöjä ja suurin osa maan kristityistä ovat paenneet Kurdistaniin tai maasta pois.

Pohjois-Korea on ollut jo 13 vuoden ajan Word Watch List -listan kärjessä vaikeimpana alueena kristityille elää. Maan puhdistuksissa kymmeniä tuhansia kristittyjä on karkotettu kodistaan, pidätetty, kidutettu tai tapettu. Pohjois-Koreassa pidätettynä ollut eteläkorealainen lähetystyöntekijä Kim Jeong-Wook näki vankeudessa ollessaan kymmenien ihmisten, todennäköisesti kristittyjen, vangittavan, kidutettava ja lopuksi tapettavan valtion toimesta.

Edellä kuvatut vainot ovat pöyristyttäviä esimerkkejä ihmisoikeuksien ja uskonnonvapauden puutteesta. Mutta on myös toisen tyyppistä näkymättömämpää vainoa. Se ilmenee painostuksena kristityksi kääntynyt kohtaan tai perheen, suvun ja yhteisön hylkäämäksi joutumisena, työpaikan menettämisenä ja jopa perinteisestä korkeakirkollisesta yhteisöstä erottamisena.

Esimerkiksi Pakistanissa kristityt eristetään yhteiskunnan ulkopuolelle ja he joutuvat elämään jatkuvassa pelossa. Kuka vain voi uhata heitä keksityillä jumalanpilkkasyytteillä, joista rangaistuksena voi olla vuosien vankeus tai kuolemantuomio. Djiboutissa kristityksi kääntynyt saatetaan pakottaa avioitumaan muslimin kanssa, jotta hän palaisi islamiin. Tai sukulaiset voivat ryöstää kristityn kodin tyhjäksi kun hän on kieltäytynyt palaamasta islamiin.

World Watch List 2015. Maat siinä järjestyksessä kuinka voimakasta vainoa niissä esiintyy kristittyjä kohtaan.

1. Pohjois-Korea
2. Somalia
3. Irak
4. Syyria
5. Afghanistan
6. Sudan
7. Iran
8. Pakistan
9. Eritrea
10. Nigeria
11. Malediivit
12. Saudi Arabia
13. Libya
14. Jemen
15. Uzbekistan
16. Vietnam
17. Keski-Afrikan tasavalta
18. Qatar
19. Kenia
20. Turkmenistan
21. Intia
22. Etiopia
23. Egypti
24. Djibouti
25. Burma/Myanmar
26. Palestiinan alueet
27. Brunei
28. Laos
29. Kiina
30. Jordan
31. Bhutan
32. Komorit
33. Tanzania
34. Algeria
35. Kolombia
36. Tunisia
37. Malesia
38. Meksiko
39. Oman
40. Mali
41. Turkki
42. Kazakhstan
43. Bangladesh
44. Sri Lanka
45. Tajikistan
46. Azerbaijan
47. Indonesia
48. Mauritania
49. Yhdistyneet Arabi Emiratit
50. Kuwait

Lähde: Open Doors Word Watch List