28.5.2012

Kuwaitin hallitsija esti parlamentin ehdotuksen sharia-laista

Kuwaitin emiiri on estänyt islamisti-enemmistöisen parlamentin lakiehdotuksen, jonka mukaan sharia-laki olisi kaiken lainsäädännön perustaa.

Sheikki Sabah al-Ahmad al-Shabah ei kannatanut ehdotusta muuttaa maan perustuslain ainoaksi lähteeksi sharia-lain. Nyt islamilainen sharia-laki on määritetty maan lain pääasialliseksi lähteeksi. Emiirin hyväksyntä vaaditaan kaikkeen perustuslain muutoksiin.

Aloituksen takana on ”Islamilainen oikeus” -ryhmittymä. Ryhmittymä saavutti enemmistön parlamentissa helmikuun vaaleissa ja sen jälkeen ryhmittymä on tehnyt useita toimia vahvistaakseen islamin vaikutusta yhteiskunnassa. Ryhmittymällä on 31 paikkaa parlamentin 51 paikasta.

Poliittiset puolueet ovat Kuwaitissa kiellettyjä ja kansanedustajat muodostavat epävirallisia ryhmittymiä. Sharia-lain kannattaja kommentoi hylkäämisen jälkeen, että heidän täytyy yrittää vakuuttaa emiiri lakimuutoksesta tai saada laki läpi toisessa muodossa.

Kuwaitissa on merkittävä kristillinen vähemmistö, joka on 14 % väestöstä. Suurin osa heistä on maahanmuuttajia. Perustuslain muuttaminen siten, että sharia olisi sen ainoa lähde, tekisi heidän elämästään rajoitetumman ja myös vaarallisemman.

Toukokuun kolmantena päivänä (2012) Kuwaitin parlamentti hyväksyi kiistanalaisen lakiehdotuksen, joka langettaisi islamin keskeisten henkilöiden ja Koraanin pilkkaamisesta kuoleman rangaistuksen.

Myös tämä lakimuutos vaatii emiirin hyväksynnän. Emiirillä on 30 päivää aikaa tehdä päätöksensä. Sharia-lain hylkääminen osoittaa, että todennäköisesti myös kuolemanrangaistus Koraanin pilkasta estetään.

Estäessään lakimuutokset emiiri on todennäköisesti huolissaan Kuwaitin maineesta ulkomailla. Lakiehdotus on herättänyt runsaasti kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöjen taholta. Ehdotetut lakimuutokset ovat hälyttäviä ja ovat kansainvälisten ihmisoikeuskäsitysten vastaisia. Ne vaarantaisivat niiden ihmisten elämän, jotka haluavat toteuttaa elämässään kansainvälisesti hyväksyttyä sanan- ja uskonnonvapautta.

Lähde: Barnabas Fund

24.5.2012

Pommi-isku ja kirkkojen sulkeminen synnytti pelon vainojen kasvamisesta

Viikolla 18 (2012) pommiräjähdys Ambon-saarella Indonesiassa haavoitti 55 ihmistä. Monet heistä oli kristittyjä. Räjähdys tapahtui paikallisena juhlapäivänä. Kymmenen vuotta sitten Ambonilla oli vakava muslimien ja kristittyjen välinen konflikti. Sen jälkeen on tehty paljon työtä jännitteen vähentämiseksi.

Toisaalla Indonesiassa, Acehin provinssissa, vaaleissa valittiin kovan linjan islamilainen kuvernööri, Zaini Abdullah. Zaini Abdullah on sotilaalisen Islamist Aceh Party –puolueen jäsen. Kristittyjen yhteisön pelot kasvoivat kun kuvernööri sulki 17 kirkkoa toukokuun alussa. Viranomaiset pyrkivät tällä estämään kirkkojen kasvua.

Kuvernöörin valinnasta rohkaistuneena sadat ääri-islamistit osoittivat mieltää vaatien kirkkorakennusten hajottamista. Indonesia Fellowship of Churches järjestön diakonia sihteerin mukaan mielenosoittajat olivat vihastuneita siitä, että alueen kristilliset seurakunnat ovat kasvaneet huomattavasti. Kristittyjen määrä on alueella 12 000.

Lähde: Open Doors, Compass Direct News

Islamista kristityksi kääntynyt mies tapettiin Somaliassa

Tuntemattomat ampujat tappoivat 27-vuotiaan kristityn ”Aaban” 6.5.2012. Surma tapahtui Aaban kodin lähellä Jawhar kaupungissa, Middle Shabelle. Aabanin murhan motiivi on epäselvä. Paikalliset kristityt epäilevät, että hänet surmattiin hänen kristillisen uskonsa tähden. Aaban kääntyi islamista kristityksi kolme vuotta aiemmin.
Sotilaalinen ääri-islamilainen al-Shabab hallitsee Jawharin kaupunkia. Aiemmin kesäkuussa 201 samassa kaupungissa 25-vuotias nainen siepattiin. Hänestä ei ole kuulunut sieppauksen jälkeen mitään.

Tämän vuoden (2012) tammikuussa al-Shabab liike tappoi katkaisemalla kaulan kristityltä Zakaria Hussein Omarin. Murha tapahtui Mogadishun lähettyvillä. Hänen ystävänsä kertoi, että ennen kuolemaansa keskustelleensa Omarin kanssa kristillisestä uskostaan. Vuosi sitten Omar oli kertonut ystävälleen, että hänen elämänsä on vaarassa.

Lähteet: VOM ja Compass Direct News

16.5.2012

Viranomaiset sulkivat 17 hartauspaikkaa Acehissa

Viranomaiset sulkivat toukokuun alussa (2012) 17 kristittyjen hartauspaikkaa Indonesian Acehissa. Maakunta on ainoa Indonesiassa, jossa on voimassa islamilainen sharia-lakia. Sulkemisen syyksi on virallisesti ilmoitettu se, että paikoilla ei ollut virallisia lupia. Mutta todellinen syy oli ääri-islamististen ryhmien vastustus kristillistä toimintaa kohtaan.

Demokratiajärjestön, Pro-Democracy People in Indonesia, tiedottaja Agusta Mukhtar totesi tapauksen olevan synkkä hetki maakunnan uskonnonvapaudelle ja suvaitsevaisuudelle. Hän näki tapauksen olevan ”joustamattoman uskonnon” tapa osoittaa uskonnollista ylivaltaansa.

Paikallisviranomaisten mukaan alueelle on lupa rakentaa vain yksi kirkko ja neljä hartauspaikkaa, vaikka alueella asuu 12 000 kristittyä.

Lähde: WEA Religious Liberty News -uutiskirje

Iran tuomitsi pastori Hadarkhanin asianajan vankeuteen

Toukokuun alussa (2012) lakimies Mohammad Ali Dadkhah tuomittiin Iranissa yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen. Hänet tuomittiin ”kansallisen turvallisuuden vastaisesta toiminnasta”. Ali Dadkhah toimi kuolemaan tuomitun iranilaisen pastorin, Yousef Nadarkhanin, asianajajana.

Ali Dadkhah totesi medialle, että hänet on tuomittu kansallisen turvallisuuden vastaisista toimista, hallinnon vastaisen propagandan levittämisestä ja kiellettyjen kirjojen hallussapidosta. Häneltä kiellettiin myös yliopistossa opettaminen ja asianajajan ammatin harjoittaminen kymmeneksi vuodeksi.

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt, jotka ovat tehneet työtä vapauttaakseen pastori Yousef Nadarkhanin, pelkäävät, että hänen asianajajansa tuomio heikentää Nadarkhanin mahdollisuuksia. Nadarkhani tuomittiin kuolemaan Iranissa. Syynä tuomioon oli luopuminen islamista.

Lähde: WEA Religious Liberty News uutiskirje

1.5.2012

Kenian räjähdeiskut jatkuvat - käsikranaatti surmasi kirkossa

Kirkossa heitetty käsikranaatti surmasi yhden ihmisen ja haavoitti ainakin 10:tä Kenian pääkaupungissa Nairobissa sunnuntaina.

Poliisin alustavien tietojen mukaan käsikranaatin heittäjä oli seurakuntalaisten joukossa ja pakeni tuhotyön jälkeen.

http://www.hs.fi/ulkomaat/Kenian+r%C3%A4j%C3%A4hdeiskut+jatkuvat+-+k%C3%A4sikranaatti+surmasi+kirkossa/a1305560901136

Helsingin Sanomat uutisoi uudesta väkivallan teosta kristittyjä vastaan

Ainakin 15 ihmistä sai surmansa Kanossa Pohjois-Nigeriassa sunnuntaina, kun kristittyjen kokoontumispaikkana toimineeseen yliopiston luentosaliin hyökättiin.

Moottoripyörillä liikkuneet tappajat paiskoivat saliin omatekoisia räjähteitä ja ampuivat sen jälkeen automaattiaseilla salista pakenevia ihmisiä.

Uhrien tarkka määrä ei vielä iltaan mennessä ollut tiedossa, koska haavoittuneita oli paljon. Silminnäkijöiden mukaan yliopiston kampukselta kuultiin tulitusta ainakin puolen tunnin ajan, kun sotilaat jahtasivat hyökkääjiä.

Hyökkäyksen takana uskotaan olevan ääri-islamilaisen Boko Haram -järjestön, joka haluaa perustaa Pohjois-Nigeriaan islamilaisen valtion. Ryhmittymän iskuissa on tänä vuonna saanut surmansa satoja ihmisiä.

Pohjois-Nigerian asukkaat ovat valtaosin muslimeja, kun taas etelässä asuu kristittyjä.

http://www.hs.fi/ulkomaat/%C3%84%C3%A4riryhm%C3%A4+tappoi+taas+kristittyj%C3%A4+Pohjois-Nigeriassa/a1305560906063

Afganistanissa ei voi olla kristitty julkisesti

Toukokuussa 2010 yksityinen afganistanilainen tv-kanava, Noorin TV, näytti videopätkän jossa kerrottiin esiintyvän afganistanilaisia kristinuskoon kääntyneitä henkilöitä. Heidät kastettiin ja he osallistuivat kristittyyn rukoukseen. Vihaiset muslimit protestoivat ja vaativat ulkomaalaisten ”lähetystyöntekijöiden” häätämistä maasta. Parlamentin jäsenet kehottivat tappamaan tai julkisesti teloittamaan kristinuskoon kääntyneitä afganistanilaisia.

Muslimifundamentalistien miellyttämiseksi presidentti Karzai sanoi että toimenpiteitä on tehtävä kristinuskon estämiseksi. Tämän jälkeen 20 afganistanilaista kristittyä pidätettiin ja heitä pahoinpideltiin, joten kristityt joutuivat katoamaan maan alle tai pakenemaan esimerkiksi Intiaan.
Näiden tapahtumien seurauksena tietoisuus siitä, että Afganistanissa todellakin elää kristittyjä, yleistyi. Vaikka tieto herätti vihaa, monet kuitenkin heräsivät miettimään ja kyseenalaistamaan asioita. Viimeisten vuosien aikana muutamia korkeasti kouluttautuneita afganistanilaista on tullut kristityiksi ja ruvennut osallistumaan maanalaisiin kristittyihin tapahtumiin.

Afganistanissa on sekä vaikeaa että vaarallista kokoontua kristittyihin aktiviteetteihin, koska uskonnonvapautta ei ole. Monet uskovat perheet ja ryhmät tapaavat kuitenkin säännöllisesti viettämään salaisia jumalanpalveluksia. Tänä päivänä kristityt afganistanilaiset ovat myöskin alkaneet ymmärtämään etteivät he ole yksin uskossaan.

Religious Liberty Bulletin ja MKY viikkoraportti