2.4.2006

YK:n ihmisoikeuskomissio

40 vuoden työ ihmisoikeuksien puolesta päättyy tällä viikolla YK:ssa Genevessä. Ihmisoikeuskomissiota on viime vuosien aikana kritisoitu yhä voimakkaammin. MKY:n puheenjohtaja Johan Candelin on ollut työssä mukana seitsemän vuotta ja hän mainitsee kolme pääasiallista syytä kritiikkiin. Ensimmäinen syy kritiikkiin on järjestelmä, joka on antanut mahdollisuuden kaikille maille olla mukana ja vuorotellen toimia puheenjohtajana. Tämän seurauksena mm. Sudan on ollut puheenjohtajana, mikä on herättänyt paljon paheksuntaa, koska maa itse syyllistyy törkeisiin ihmisoikeusloukkauksiin.

Toinen syy on ns. ”roistovaltioiden verkoston” muotoutuminen. Käytännössä tämä on johtanut tilanteisin, jossa maat, joita kritisoidaan, puolustavat toinen toisiaan ja ne ovat jopa saavuttaneet enemmistön ja siten estäneet sanktiopäätöksiä. Kolmas syy on että monet maat ovat kieltäytyneet antamasta YK:n erikoisraportoijille viisumia. Tällainen maa on esimerkiksi Myanmar (Burma).

Kritiikin seurauksena YK:n yleiskokous 16. maaliskuuta päätti komission lakkauttamisesta ja sen tilalle päätti perustaa ihmisoikeusneuvosto. Neuvostossa tulee olemaan 47 jäsentä, jotka kaikki hyväksytään yleiskokouksessa. Tällä tavalla pyritään nostamaan jäsenmaiden ja niiden omien ihmisoikeuksien tasoa.

Candelin kommentoi päätöksiä sanomalla, ettei tilanne ainakaan voi huonontua, ja että nyt jäämme odottamaan miten tehokkaasti uusi neuvosto toimii. Kuitenkin viime vuosilta on positiivisiakin uutisia. Eräs tällainen on, että kiinnostus uskonnonvapautta kohtaan on huomattavasti lisääntynyt ja esim. kristittyjä vastaan tehtyjä iskuja huomioidaan nykyään säännöllisesti.

(Lähde: MKY, WEA Word Evangelical Alliance)

Ei kommentteja: