10.9.2006

Indonesian Acehin maakunnassa ei ole uskonnonvapautta

Indonesian Banda Acehin maakunnassa kristillinen hyväntekeväisyysjärjestö rakensi tsunami-katastrofin jälkeen 200 kotia muslimeille, jotka olivat menettäneet kotinsa. Järjestö rakensivat myös seitsemän kotia paikallisille kristityille, jotka ovat pieni vähemmistö alueella. Paikallisia kristittyjä kuitenkin sorretaan avoimesti ja viranomaiset eivät salli näiden kristittyjen muuttaa jo valmiisiin asuntoihin.

Lounais-Acehissa on tänä syksynä 2006 poltettu kirkkorakennus ja samalla on annettu uhkauksia, että myös loput kirkoista poltettaisiin. Maakunnassa on lähihistorian aikana poltettu ja suljettu lukuisia kirkkorakennuksia. Lisäksi kristityille ei anneta oikeuksia rakentaa uusia tuhottujen rakennusten tilalle. Paikalliset muslimijohtajat ja -ryhmät painostavat viranomaisia toimenpiteisiin kristittyjä vastaan. Esimerkiksi Samalla alueella on aiemmin kristittyjä pakotettu tuhoamaan omia kirkkorakennuksia kuolemalla uhkaamalla.

Acehin Singkil-alueella suljettiin seitsemäntoista kirkko vuoden 2001 syksyllä. Paikallinen hallinto sulki kirkot muslimijohtajien painostuksesta. Viranomaisia uhkailtiin hyökkäyksillä kristittyjä kohtaan, jos kirkkoja ei suljettaisi. Tähän asti (2006) noin 10 000 näiden kirkkojen jäsentä ovat eläneet pelon alaisena. Monet heistä eivät enää uskalla mennä seurakuntien tilaisuuksiin. Osa kokoontuu jumalanpalveluksiin palmupuuviljelmillä. Aiemmin vuonna 1988 Keski-Acehissa poltettiin kirkkorakennus. Hakemuksista huolimatta seurakunnalle ei ole annettu lupaa rakentaa uutta kirkkoa.

Nangroe Aceh Darussalamissa on laitettu voimaan islamilainen sharia-laki. Lain voimaantulolla on ollut kielteinen vaikutus uskonnonvapauteen. Paikallinen hallinnon mukaan islamilainen sharia-laki ei koske ei-muslimeja. Tästä huolimatta kristittyjä naisia, jotka eivät peitä päätään islamilaisen lain mukaan on heitelty kadulla esineillä..

Syyskuun alussa 2006 Indonesian toisessa maakunnassa Keski-Sulawesin alueella kristittyjen kauppa-alueeella räjäytettiin pommi. Pommi tappoi yhden ja useita haavoittui. Poson kaupungissa tämä oli tänä vuonna (2006) jo kahdeksas pommi-isku, joka oli suunnattu kristittyjä vastaan.


Indonesian väestöstä 80 % on muslimeja, 16 % kristittyjä ja 2 % hinduja. Acehin maakunta sijaitsee Sumatran saarella. Sumatran väestöstä muslimeja on 85 %, kristittyjä 11 % ja buddhalaisia 2 %.

Ei kommentteja: