26.2.2007

Kristittyjä vangittu ja surmattu kiduttamalla uskonnollisista syistä Eritreassa

Eritrean poliisi- ja sotilasviranomaiset vangitsivat 68 kristittyä tammikuun 2007 alussa. Viranomaiset pidättivät kahdeksan hallituksen työntekijää ja painostivat heitä tunnistaman Medhane Alem –ortodoksikoptikirkon johtajat. Samaan aikaan poliisi pidätti Assambissa 25 kristittyä, jotka he yrittivät pakottaa luopumaan uskostaan.

Tammikuun alussa sotilasvaruskunnassa tehtiin tarkastus, jossa haluttiin estää kristillistä toiminta. Varusmiehiltä löydettiin 250 Raamattua. Sotilaskomentajat polttivat löydetyt Raamatut, pidättivät 35 henkilöä ja määräsivät heille ankaria kidutusta sisältäviä rangaistuksia.

Eritrian kaikki evankelikaalisten kirkkojen johtajat on pidätetty. Viimeisin pidätetty pastori oli Pastori Habtom Tesfamichel, joka pidätettiin tammikuun 23. päivänä 2007. Hänet vietiin Asmaran Wongel Mermera vankilaan. Vankilassa on 24 muuta pastoria, jotka on vangittu heidän kristillisen toimintansa takia.

Uskonnollisista syistä vangittu kristitty, Magos Solomon Semeren, kuoli fyysiseen kidutuksen ja keuhkokuumeen vuoksi vankeudessa torstaina 15.2.07. Semeren oli vangittu koska hän osallistui protestanttisen evankelikaalisen seurakunnan jumalanpalvelukseen. Viranomaiset olivat kieltäneet häneltä lääkityksen keuhkokuumeeseen pakottaakseen hänet allekirjoittamaan paperin, jossa hän olisi kieltänyt uskonsa. Semeren oli ollut vangittuna neljä ja puoli vuotta.

Vuonna 2006 lokakuun 17. päivänä Eritrean turvallisuuspoliisi kidutti kuoliaaksi kaksi kristittyä. Poliisi teki Asmaran lähellä ratsian yksityisessä kodissa pidettyyn jumalanpalvelukseen ja pidätti nämä kaksi kristittyä. Immanuel Andegergesh (23 v.) ja Kibrom Fremiche (30 v.) kuolivat kidutuksessa saamiinsa vammoihin ja vakavaan nestevajaukseen Adi-Qualan sotilasvaruskunnassa.

Eritrean väestöstä 40 % on ortodokseja ja 48 % muslimeja. Valtiossa vainotaan voimakkaasti herätyskristillisiä kristittyjä. Noin 2000 kristittyä on vangittuna uskonsa tähden.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei "Ihmisoikeus"! Ihmisoikeuksista puhutaan yleensä monikossa. Niihin kuuluu muitakin oikeuksia kuin oikeus olla kristitty. Myös kristityt kansakunnat riistävät ihmisoikeuksia.

Ihmisoikeus kirjoitti...

Kyllä olet oikeassa, että ihmisoikeuksiin kuuluu muutakin kuin oikeus olla kristittynä. Mutta oikeus harjoittaa omaa uskontoaa vapaasti, myös kristillisyyttä, kuuluu ihmisoikeuksiin ehdottomasti. Itse keskityn näihin ihmisoikeuksien loukkauksiin. Koska monet, kuten sinäkin, eivät käsitä, että kristittyjen uskonnonvapauksia poljetaan karkeasti maissa, joissa he ovat vähemmistönä. Mielestäni sellaista kuin "kristitty kansakunta" ei ole olemassakaan. Esimerkiksi EU:n perustuslakiehdotuksessa ei mainita kristillisyyttä millään tavalla. Yhdysvalloissa uskonto ja valtio on erotettu tiukasti toisistaa. Joten valtion toimet eivät ole "kristityn valtakunnan" toimia vaan sekulaarin. Mutta varmaan sinäkin myönnät sen, että valtioissa joissa kristillinen uskonto on pääuskontona on parhaat ihmisoikeudet?

Toivottavasti myös olet samaa mieltä kuin YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus

18. artikla: Jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus; tämä oikeus sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti, opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja.