5.2.2007

Pakistanin uskonnolliset herjauslait

Pakistanin on voimassa uskonnollisia ns. herjauslakeja, mm. Muhammedin pilkkalaki. Näillä laeilla on haluttu varmentaa islamin erityisasema. Herjauslakeja käytetään usein väärin uskonnollisia vähemmistöjä kohtaan. Lakeja on käytetty henkilökohtaisen koston tai kateuden välineenä uskonnolliseen vähemmistöön kuuluvia henkilöitä kohtaan. Pelkästään tammikuun 2007 aikana kolme kristittyä on joutunut syytteeseen Allahin pilkkaamisesta ilman riittäviä todisteita.

Pakistanin All Pakistan Minorities Alliance - APMA (Pakistanilaisten vähemmistöjen allianssi) on pyytänyt Korkeimmalta Oikeudelta toimenpiteitä herjauslakien väärinkäyttöä vastaan. Uskonnolliset vähemmistöt ovat ikään kuin vangittuina näissä väärissä uskonnollisissa herjaussyytteissä. Syytettyjä on myös murhattu oikeudenkäynnin jälkeen, kun heidät on todettu syyttömäksi. Heitä on myös jätetty vuosiksi vankiloihin näiden syytösten perusteella. Syytösten uhrien perheet ovat joutuvat jättämään kotinsa uhkausten, ahdistelujen ja turvattomuuden takia.

Uskonnollisista herjauslaista on tullut islamilaisille ääriliikkeille väline, jota he käyttävät vainotakseen uskonnollisia vähemmistöjä. Herjauslaeista on tullut väline toisuskoisten terrorisoimiseen. Ääri-islamistit ottavat joskus lain omiin käsiinsä, eivätkä odota oikeuspäätöstä.

Martha Bibiä, kristittyä naista Kot Nanak Singgistä Kasurin maakunnasta, syytetään Muhammedin herjaamisesta Pakistanin jumalanpilkkalain pykälän 295C perusteella. Bibi ja hänen miehensä vuokrasivat rakennuskoneita. He olivat äskettäin vuokranneet työkaluja Sher Rabbani moskeijan rakennustyömaalle. Koska rakentajat eivät olleet maksaneet sovittuja maksuja, Bibi yritti saada työkalut takaisin, mutta hänet pysäytettiin, ennen kuin hän astui sisälle moskeijaan. Kolme miestä hakkasivat häntä niin kauan kunnes ohikulkevat ihmiset puuttuivat asiaan. Myöhemmin illalla moskeijan imaami syytti Marthaa Muhammedia pilkkaavista sanoista ja vaati paikallisia muslimeja hyökkäämään kristittyjen kimppuun. Peläten henkensä puolesta Martha, hänen miehensä ja perheensä pakenivat kodistaan. Hänen miehensä Boota Masih ja kuusi lastaan pääsivät pakenemaan naapuriin, mutta Martha siepattiin ja pidätettiin. Martha on tällä hetkellä vangittuna Changa Mangan poliisiasemalla odottaen oikeudenkäyntiä. Hänen perheensä on piilossa turvallisuutensa vuoksi.

Pakistanin kristittyt kohtaavat monenlaisia vainot. Vuoden 2007 alussa, 26. tammikuuta, neljä seurakunnan työtekijää joutui hyökkäyksen kohteeksi islamilaisen juhlan aikana. Seurakunnan työntekijät olivat jakamassa kristillistä materiaalia, kun islamistit pahoinpitelivät kolme heistä. Tämän jälkeen heidät vietiin poliisiasemalle, jossa heidät pidettiin jonkin aikaa vangittuna ja kuulusteltiin. Sadan hengen muslimijoukko pahoinpiteli neljättä kirkon työntekijää. He raahasivat häntä ihmisjoukon läpi ennen kuin hänetkin vietiin poliisiasemalle.

Lähteet APMA, VOM Canada

Pakistanin väestöstä on 96 % muslimeja, 2,3 % kristittyjä ja 1,5 % hinduja.

Ei kommentteja: