16.6.2007

Eritreassa vangittu taas kristittyjä

Toukokuun 27. päivänä (2007) Eritreassa pideättiin 20 kristittyä. Eritrealaiset turvallisuusjoukot hyökkäsivät aamulla useisiin koteihin Dekemharessa, 40 km maan pääkaupungista etelään. Pidätettyjen joukossa on myös pieniä lapsia. Hyökkäys on jatkoa hallituksen koko tämän vuoden kestäneelle kovalle kampanjalle kaikenlaista kristillistä toimintaa vastaan. Turvallisuus joukot ratsasivat kodit löytääkseen kristittyjä kokoontumassa. Kun turvallisuus joukot eivät löytäneet kokouksia, niin ne päättivät pidättää kaikki kodissa olevat ihmiset. Joukot pidättivät myös naapuruston ihmisiä.

Pidätetyt kuuluivat Kale Hiwott Church -kirkkoon. Kirkko on itsenäinen, isoihin kirkkokuntiin kuulumaton, yhteisö. Hallituksen vuonna 2002 päätös teki tämänkin kirkon toiminnasta laittoman. Hallituksen joukot ovat rajoittaneet protestanttisten kirkkojen toimintaa ja sulkenut niitä. Seurakunnan pastori Michael Abrahakin on pidätettyjen joukossa. Hänellä on vakava lääkitystä vaativa sairaus. Karut vankilaolot ovat hänen kohdallaan hengenvaaralliset.

Kansainvälisen Christian Solidarity Worldwide
organisaation johtaja, Stuart Windsor sanoo: ”Nämä ihmiset revittiin sängyistään ja vietiin pois yhdessä lastensa kanssa. Eritrean hallituksen olisi aika ymmärtää, ettei rukouksia voi estää. Tällaisia vainoja ei voi puolustaa millään tavalla. Lasten pidättäminen sillä selityksellä, että he ehkä olivat osallistuneet rukouskokoukseen, näyttää vain kuinka syvälle hallituksen politiikka on vajonnut. Mutta kaikesta huolimatta, osa vastuusta on myös kansainvälisellä yhteisöllä, joka ei tarpeeksi selvästi ole pakottanut Eritreaa vastuuseen tällaisista vainoista. Huomiota herättävä seikka on, että EU vastikään allekirjoitti laajemman avustussopimuksen Eritrean kanssa, ja puhui maan presidentistä tämän afrikkalaisen alueen rauhanpyrkimysten avainhenkilönä.”

Lähde: www.assistnews.net

Huhtikuun 29. (2007) Eritrean Asmarassa sijaitsevan Meheret Yesus -seurakunnan viettäessä jumalanpalvelua hallituksen joukot hyökkäsivät kirkkoon. Noin 80 ihmistä vangittiin, mm. Eritrean evankelisen allianssin johtaja Zecharias Abraham, amerikkalainen pariskunta sekä useita Eritreassa työskenteleviä intialaisia opettajia. Vangittujen joukossa oli myös naisia. Paikalliset lähteet kertoivat, että amerikkalaiset vapautettiin neljän päivän vankeuden jälkeen ja heidän annettiin palata kotiinsa Asmaraan.

Seurakunnan johtaja Abraham oli toiminut evankelisen allianssin johtajana siitä lähtien kun edellinen johtaja Haile Naizgi pidätettiin toukokuussa 2004. Eritrealainen Meheret Yesus-seurakunta on perustettu 1940-luvun lopulla. Seurakunta on niitä harvoja, joiden on annettu jatkaa toimintaansa sen jälkeen kun hallitus 2002 päätti sulkea kaikki kirkot, jotka eivät kuuluneet ortodoksisiin, katolisiin tai luterilaisiin kirkkokuntiin.

Todennäköisesti syy Mehert Yesus –seurakunnan mahdollisuuteen toimia on se, että seurakunta täytti vuonna 2002 kaikki hallituksen asettamat vaatimukset. Tämä viimeisin isku osoittaa kuitenkin sen, ettei tiukkojen vaatimusten täyttäminenkään ole auttanut. Tänään yli 2 000 eritrealaista kristittyä on pidätettynä ilman oikeudenkäyntiä tai laillisia syytteitä, vain heidän uskonnollisen vakaumuksensa takia.

Vangittujen joukossa on kymmeniä pastoreita ja pappeja, joita pidetään suljettuina vankiloissa, poliisiasemilla ja sotilasleireillä 14 eri kaupungissa. Jopa hääjuhliin ja muihin yhteisiin aktiviteetteihin on tehty iskuja ja osanottajia on viety vankilaan. Tämän lisäksi myös ulkomailla asuvia eritrealaisia kristittyjä on uhkailtu ja vainottu.

Lähde Compass Direct, www.assistnews.net

Päivitys uutiseen 3.7.07: Pastori Zekarias Abraham on vapautettu vankilasta. Vahvistamattomien tietojen mukaan myös ne kahdeksankymmentä kristittyä, jotka vangittiin ja pidätettiin samassa hyökkäyksessä, olisi vapautettu. (Lähde: VOM Canada)

Eritreassa laillisia uskontokuntia ovat sunni-islam, ordotoksinen kirkko, katolinen kirkko ja luterialainen kirkko. Viranomaiset estävät voimakkaasti muiden uskontokuntien toiminnan. Väestöstä on
40 % ortodokseja ja 48 % sunni-muslimeja.

Ei kommentteja: