2.9.2007

Norjassa kirkon ja islamilaisen neuvoston yhteinen julistus

Norjan kirkko ja Norjan Islamilainen neuvosto ovat kokoontuneet vuodesta 1993 säännöllisin välein keskustelemaan. Norjan kirkko ja islamilainen neuvosto ovat sopineet yhteisestä julkilausumasta oikeudesta kääntyä uskonnosta toiseen ilman pelkoa. ”Lienee ensimmäinen kerta kun kirkko ja kansallinen muslimijärjestö yhdessä ovat tunnustaneet oikeuden kääntyä,” sanoi Olav Fykse Tveit, Norjan kirkon kirkkojenvälisen neuvoston pääsihteeri. ”Tämän julistuksen kautta toivomme myötävaikuttavamme kansainväliseen prosessiin tässä tärkeässä kysymyksessä.” Noin 85 % Norjan 4,7 miljoonasta asukkaasta kuuluu Norjan luterilaiseen kirkkoon. Maassa on noin 72 000 rekisteröityä muslimia.

Julistuksessa sanotaan: ”Vastustamme väkivaltaa, diskriminaatiota ja sortoa sellaista henkilöä kohtaan, joka tahtoo kääntyä tai on kääntynyt toiseen uskontoon, ja tahdomme toimia näitä asioita vastaan.” Julistuksen on allekirjoittanut Tveit ja Shoaib M. Sultan, Islamilaisen neuvoston pääsihteeri.

Sultan sanoi, että kääntyminen islaminuskosta kristinuskoon tai päinvastoin on suhteellisen epätavallista Norjassa, ”mutta on kuitenkin tärkeätä nostaa esiin tämän periaatteen”. Monen sharia-lain, eli ankaran islamilaisen lain, tulkinnan mukaan kääntyminen islaminuskosta johonkin muuhun uskontoon on kiellettyä ja voi johtaa vakaviin seuraamuksiin. ”Tietääksemme tällaista sopimusta ei ole koskaan aiemmin tehty. Tämän julistuksen symbolinen merkitys on hyvin suuri, mutta meidän täytyy luonnollisesti muistaa, että tämä on tapahtunut Norjassa ja koskee nimenomaan Norjaa,” sanoo MKY:n puheenjohtaja Johan Candelin. ”Mutta mikä estäisi Ruotsia, Suomea ja myös EU:ta seuraamasta tätä esimerkkiä?”

Lähteet: MKY, www.hrwf.net, www.dagen.se


Useassa islamilaisessa maassa islamin hylkäämisestä saa oikeuden rangaistuksen, joka voi pahimmillaan olla kuolemantuomio, kuten Saudi-Arabiassa.

Ei kommentteja: