13.2.2008

Egyptiläisen tuomioistuimen mielestä islamia ei voi jättää


Nainen ja lapsia Lähi-idässä.

Kairolainen tuomioistuin on hylännyt egyptiläisen Mohammed Hegazyn anomukset vaihtaa virallisesti uskontonsa islamista kristinuskoon. Tuomari Muhammed Hussein ilmoittaa päätöksessään 29.1.2008, että on vastoin islamin lakia muslimin jättää islamin uskon. Tuomari määräsi, että ainoastaan islamiin kääntyminen on laillista, ei muihin uskontoihin.

Tuomari Hussein perustelee päätöksensä Egyptin perustuslain II artiklaan, joka määrittää islamilaisen sharia-lain egyptiläisen lain perustaksi. Tuomarin sanoo sharia-lain määrittelevän islamin viimeiseksi ja täydelliseksi uskonnoksi ja tämän vuoksi muslimit nauttisivat jo "täydellistä uskonnonvapautta" eivätkä voi näin ollen kääntyä alempaan uskontoon (esimerkiksi kristinuskoon). Tämän egyptiläisen tuomarin mukaan kääntyminen tästä ”suuresta uskonnosta” on loukkaus sitä kohtaan, ja siitä on perinteisesti seurannut kuolemanrangaistus.

Mohammed Hegazy toteaa: ”Tapahtunut on rikkomus perusoikeuksia vastaan. Mitä tekemistä valtiolla on uskontoni kanssa?”

Arabien ihmisoikeuksien verkoston (ANHRI) johtaja Gemal Eid sanoo olevansa pettynyt tuomioon. Hergazya edustaneet ANHRI:n asianajajat kritisoivat tuomaria: ”Tuomari ei kuunnellut puolustustamme, eikä meille annettu mahdollisuutta keskustella ennen oikeudenkäyntiä.”

Tappouhkaukset ovat pakoittaneet Hegazyn perheen piiloutumaan, kun tapaus joutui uutisotskoihin elokuussa 2007. Hegazyn avoin ilmoitus kääntymisestä aiheutti kansallisen kohun Egyptissä. Vuoden alussa Muhammed Hegazyn isä kertoi egyptiläiselle sanomalehdelle aikovansa tappaa poikansa ellei tämä palaa islamiin.

Egypti on ratifioinut nimellisesti uskonnonvapauden sallivan sopimuksen, mutta käytännössä uskonnovapaus ei toteudu maassa.

Lähteet www.compassdirect.org ja Christian Today lehti

Egyptin väestöstä 86 % on muslimeja ja 13 % kristittyjä.

Ei kommentteja: