14.6.2008

Algeriassa rajoitetaan voimakkaasti uskonnonvapautta

Viimeisen puolen vuoden aikana Algerian viranomaiset ovat alkaneet panna täytäntöön vuonna 2006 säädettyä uskonnonvapautta rajoittavaa lakia. Tämä on johtanut useiden algerialaisten kristittyjen vangitsemiseen ja kirkkojen sulkemiseen. Syyt tiukentuneisiin otteisiin ovat moninaiset.

Paikalliset asiantuntijat sanovat painostuksen johtuvan joko ylhäältä hallinnon taholta tulevista pyrkimyksistä rajoittaa kristittyjen toimintaa tai arabilehdistön harjoittamasta kristittyjen vastaisesta populistisesta uutisoinnista.

Toiset taas ovat sitä mieltä että protestanttisten kirkkojen saaman negatiivisen huomion on tarkoitus kääntää algerialaisten huomio pois maan todellisista ongelmista kuten asuntopulasta ja inflaatiosta.

Viranomaiset ovat 22. toukokuuta 2008 käydyssä oikeudenkäynnissä syyttäneet kuutta kristittyä miestä ”laittoman uskonnollisen materiaalin levityksestä”. Syyttäjä vaati heille kahden vuoden vankeusrangaistusta ja suuria sakkoja. Miehiä syytetään myös laittomasta ei-islamistisesta uskonnonharjoituksesta ja muslimien uskoa huojuttavan materiaalin jakamisesta.

Oikeudenkäynti on herättänyt suurta huomiota Pohjois-Afrikan valtioissa viimeisen viikon aikana. Sama Tiaretin kaupungin tuomioistuin on viivyttänyt tuomiotaan kristityn naisen, Habiba Kouiderin kohdalla. Kouideria odottaa mahdollisesti kolmen vuoden vankeusrangaistus ”muun kuin islaminuskon harjoittamisesta ilman tarvittavaa lupaa”.

Kouiderin tapaus kiinnitti algerialaisten ja kansainvälisten tarkkailijoiden huomion, kun media raportoi tuomioistuimen viranomaisten pilkanneen Kouideria hänen käännyttyään kristinuskoon, ja painostaneen häntä kääntymään takaisin islamiin.

Lähteet: www.compassdirect.org, VOM Canada

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Täällä meidän Suomessa rankaistaan Muhammed-pilapiirroksen piirtämisestä (Seppo Lehdon tapaus) ja samaan aikaan muslimimaat rankaisevat jo pelkästään siitä, että on kristitty. Huonoon suuntaan ollaan menossa.