23.4.2009

Saudiarabialainen blogin kirjoittaja vapautettiin

Hamoud Saleh Al-Amri (28) pidätettiin tammikuussa 2009 hänen kirjoitettuaan blogissaan päätöksestään kääntyä kristityksi. Yllättäen Hamoud vapautettiin 28. maaliskuuta. Häntä on kuitenkin kielletty matkustamasta pois maasta, tai esiintymästä mediassa. Uudessa blogimerkinnässään, www.christforsaudi.blogspot.com (blogi on tällä hetkellä suljettuna), Hamoud kertoo vapauttamisensa todennäköisesti johtuvan kairolaisen ihmisoikeusorganisaation painostuksesta. Useat muutkin ihmisoikeusorganisaatiot kampanjoivat Hamoudin puolesta. 

Hamoudia pidettiin vangittuna pahamaineisessa Eleishan poliittisten vankien vankilassa Riyadhissa. Hän oli kirjoittanut blogissaan päätöksestään jättää islam ja kääntyä kristityksi. Hän myös kritisoi maansa oikeusjärjestelmää, laajalle levinnyttä korruptiota ja heikkoa ihmisoikeustilannetta. Tämä oli kolmas kerta kun Hamoud pidätettiin. Vuonna 2004 hän oli vangittuna yhdeksän kuukautta, ja vuonna 2008 kuukauden.

Viimeisimmän pidätyksen yhteydessä saudiviranomaiset estivät blogiin pääsyn Saudi-Arabiasta. Tämän seurauksena Google jäädytti blogin, vedoten käyttäjänoikeuksien teknisiin rikkomuksiin. Google joutui kuitenkin julkisen painostuksen vuoksi 5. helmikuuta avaamaan blogin uudelleen.

Saudiviranomaisten toiminta on yllättänyt analyytikot. Hamoud oli kritisoinut avoimesti hallitusta ja miten selkeästi hän on ilmaissut jättäneensä islamin. Saudi-Arabiassa on ilmennyt merkkejä yhteiskunnallisista uudistuksista, mutta maassa ei ole silti sallittua ilmaista poliittisia mielipiteitä ja ainoastaan sunni-muslimien uskonnonharjoittaminen on julkisesti sallittua. Muut islamin muodot sekä kaikki muut uskonnot ovat tiukasti rajoitettuja.

Saudi-Arabiassa on voimassa kuolemanrangaistus islamin jättämisestä. Rangaistuksen voimaanpanemisesta ei ole viimeisimpien vuosien ajalta yhtään todistettua tapausta, eikä ketään ole virallisesti tuomittu kuolemaan islamin hylkäämisestä. Mielivaltaiset käännynnäisten surmat ovat tästä huolimatta yleisiä.

Lähde: www.meconcern.org ja MKY

Ei kommentteja: