27.5.2009

Kazakstanin uskontolain eteneminen pysähtyi

Keski-Aasian Kazakstanin parlamentti hyväksyi ehdotetun, uskonnonvapautta heikentävän uskontolain. Perustuslakivaliokunta kuitenkin pysäytti lakiehdotuksen, koska se oli ristiriidassa perustuslain ja useiden Kazakstanin allekirjoittamien kansainvälisten sopimusten kanssa. Myös kansainvälinen painostus on ollut osatekijänä lain pysäyttämiseen.

Vaikka laki ei astunutkaan voimaan, ovat kazakstanilaiset kristityt huomanneet uskonnonvapauden heikentyneen maassa. Aiempaa useammat ovat joutuneet pidätetyiksi ja saaneet sakkoja.

Neuvostovallan aikana venäläisten vaikutus Kazakstanissa oli voimakas, ja yhä edelleenkin 40 % maan 16 miljoonasta asukkaasta on venäläisiä. Kristinuskon katsotaan olevan ”venäläinen uskonto” ja siksi seurakunnat, jotka koostuvat pääosin venäläisistä, ovat saaneet olla rauhassa. Sitä vastoin muslimienemmistöisistä yhteisöistä tulevien kristittyjen tilanne on vaikeampi. Heitä vainoavat etenkin omat sukulaiset. Lisäksi yhteisö painostaa heitä, koska heidän väitetään hylänneet isiensä kulttuurin. Näin tapahtuu erityisesti maaseudulla.

Lähteet: Ljust i Öster, MKY

Ei kommentteja: