22.5.2010

Gao Zhingen on kadonnut jälleen

Gao Zhisheng, kiinalainen kristitty ihmisoikeusasianajaja, oli ollut pidätettynä yli vuoden ajan. Hänet vapautettiin keväällä, mutta on taas kadonnut. Gao pidätettiin 4.2.2009. Hänestä ei kuulunut mitään 13 kuukauteen, kunnes maaliskuussa 2010 hänen sallittiin yllättäen soittaa perheelleen ja kollegoilleen.

Viranomaiset päästivät Gaon viimein palaamaan Beijingin asuntoonsa 6.4.2010. Muutamaa päivää myöhemmin hän matkusti Urunqiin tapaamaan puolisonsa sukulaisia neljän poliisiviranomaisen saattamana. Gaon puolison isä kertoi, että Gao sai viettää sukulaisten luona yhden yön kunnes poliisi vei hänet jälleen.

Gao oli soittanut perheilleen 20.4.2010 ennen lentoaan takaisin Bejingiin ja luvannut olla yhteydessä heihin kun palaa kotiinsa. Mutta soittoa ei tullut. China Aid -ihmisoikeusjärjestön johtaja Bob Fu on todennut, että Gao on todennäköisesti uudelleen kiinan turvallisuusviranomaisten käsissä.

Lähde: MKY:n viikkoraportti ja Compass Direct

Päivitys 30.8.2010:

Kiinalainen ihmisoikeusjuristi Gao Zhisheng on yhä kateissa. Hänestä on kuultu viimeisen kerran 20.4.2010, kun hän oli lyhyen ajan vapaudessa ja hänellä oli mahdollisuus keskustella puhelimessa perheensä kanssa ja vierailla veljensä luona. Gaon perhe on aiemmin paennut Kiinasta Yhdysvaltoihin. Viranomaiset pidättivät Gao Zhishengin uudelleen 20.4.10 ja hänestä ei ole saatu sen jälkeen tietoa.

Vuosittainen American Bars Association –konferenssi myönsi elokuun 6. päivänä 2010 Gao Zhishengille tunnustuksen hänen työstään ihmisoikeusjuristina. Tunnustuksen otti vastaan Gaon tytär Geing Ge.

Lähde: ChinaAid-uutiskirje


Ei kommentteja: