10.3.2011

9 kristittyä tapettu ja 150 loukkantunut 15 000 muslimin ja Egyptin armeijan hyökkäyksessä

Kopteja vastaan on hyökätty jälleen Egyptissä. Hyökkäys tapahtui 9.3.2011. Tapahtumasta kertoo Isä Abram Fahmy, joka on St. Simon Tanner luostarin pappi Mokatam Hillsissä Kairon laita-alueilla. Tässä muslimien hyökkäyksessä kuoli yhdeksän koptia ja loukkaantui 150, joista 45 vakavasti. Hyökkäyksen aikana Egyptin armeija tulitti kopteja kovilla ammuksilla.

Välikohtaus alkoi kun 500 Koptimielenosoittajaa Manshier Nasr kaupunginosasta olivat matkalla liittymään koptien protestiin osoittamaan solidaarisuutta Soul Atfifin kylän kopteille, jotka ovat joutuneen pakenemaan kylästään. Soul Atfifin kylän kopteja vastaa oli muutamaan päivää aiemmin hyökännyt 4000 muslimin väkijoukko, polttanut heidän kirkkonsa ja ajaneet heidät pois kylästään. Lähes 15 000 muslimia läheiseltä Sayeda Aisha ja Mokattam alueelta oli kopteja vastassa. Väkijoukko oli aseistettu tuliaseilla, jopa automaattiaseilla.

Yhteenotto alkoi kun muslimijoukko alkoi syytää kivillä koptimielenosoittajia. Tämän jälkeen he heittivät kopteja polttopuolloilla. Silminnäkijöiden mukaan koptit kutsuivat armeijan suojelemaan heitä. Armeijan saapui paikalle mukanaan 10 tankkia. Aluksi sotilaat seisoivat katsomassa tilannetta kunnes alkoivat ampua ilmaan ja lopulta suoraan kopteja kohti kovilla ammuksilla.

"Olimme toisella puolella ja muslimit toisella. Kopteja oli satoja loukkaantuneena", sanoi silminnäkijä. "Muslimit ampuivat myös armeijan tankkien takaa."

Loukkaantuneille annettiin ensiapua lähellä olevan luostariin perustetussa klinikassa. "Mutta paikalla oli vain kolme lääkäriä, se ei ollut riittävästi huolehtimaan kaikista loukkaantuneista", sanoi kirkon hoitaja. Erään lääkärin mukaan kaikki vammat olivat ampumahaavoja. Yksityiset henkilöt kuljettivat loukkaantuneita eri puolille Kairoa, koska ambulanssit kieltäytyivät vastaamaan heidän kutsuihin.

Muslimit tukkivat päätien ja koptien ajoneuvoja takavarikoitiin ja kuljettajia pahoinpideltiin. Kahdeksan kotia ja 20 koptien omistamaan teollisuuslaitosta ja useita ajoneuvoja poltettiin.

Asianajaja Wagih Anwar Abou Saad, joka oli tapahtuman silminnäkijänä, kertoi Free Coptic Voice -radioasemalle, että armeija on ampunut kovilla ammuksilla kopteja. "Armeija antoi muslimien myös ampua tankkien takaa", hän sanoi.

Koptit ovat osoittaneet mieltään 5.3.2011 eteenpäin istumalla Egyptin TV-aseman edessä Kairossa, koska armeija ei ole toteuttanut lupaustaan luovuttaa Soulin kylän poltettua kirkkoa takaisin kristityille. 4000 hengen muslimijoukko poltti kirkon ja on pitänyt sitä vallassaan sen jälkeen.

Lähde: Assyrian International News Agency, http://aina.org/news/20110308211907.htm

Ei kommentteja: