30.7.2011

Kristittyjen vangitsemiset jatkuvat Eritreassa

Yhdeksänkymmentä kristittyjä on pidätetty Eritreassa viimeisen kahden kuukauden aikana viranomaisten jatkaessa joulukuussa alkanutta kampanjaa kristittyjä vastaan. Pidätetyistä kuusi on vapautettu, mutta 84 vangitun sijainti on tuntematon.

2. kesäkuuta 2011 poliisi pidätti 26 Mai-Mefhi College of Technology opiskelijaa. Opiskelijoille ei kerrottu syytä pidätykseen. Release Eritrea -järjestön mukaan pidätyksen syy voi olla, se että opiskelijat eivät osallistuneet itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin. Toukokuussa pidätettiin ja vangittiin 64 kristittyä lähellä Eritrean pääkaupunkia Asmaraa. Heidät vietiin pidätyksen jälkeen Asmaran 6:lle poliisiasemalle.

Tämän jälkeen vangitut on pidetty poliisilaitoksella tai on siirretty Mitiren vankilaan Koillis-Eritreaan. Mitire on syrjäinen sotilasvankila ja se on tunnettu kidutuksesta ja ankarista olosuhteista. Entiset Mitiren vangit ovat kertoneet Christian Solidaarisuus Worldwide -järjestölle, että Mitire on ulkoilmalaitos autiomaassa, jossa vangit joutuvat pelkäämään myös myrkyllisiä käärmeitä. Vangit saavat hyvin vähän ruokaa ja heidät pakotetaan rakentamaan virkamiesten rakennuksia. Vankilassa ei ole sairaanhoitoa eikä lääketieteellisiä laitteita. Tämän takia useat vangit lähetetään pois Mitrestä sen jälkeen kun ne ovat liian sairaita työhön.

Toukokuussa 2002 Eritrea hallitus kielsi kaikki kristilliset seurakunnat ja ryhmät, jotka eivät kuulu virallisesti tunnustettuihin kirkkoihin (ortotoksi, luterilainen ja katolinen). Tämän jälkeen Eritrean hallitus on vanginnut useita tuhansia kristittyjä. Maan uskonnonvapaus on yksi huonoimmista maailmassa. Monet kristityt, jotka vangittiin vuonna 2002, ovat edelleen vangittuina ilman oikeudenkäyntiä. Ainakin 16 uskonnollisista syistä vangituista Eritrean kristityistä on kuollut vankeudessa toukokuun 2002 jälkeen. Kuolemien syyt ovat olleet lähinnä kidutus, hoitamattomat sairaudet ja aliravitsemus.

Lähteet: Release International, Christian Solidaarisuus Worldwide, Release Eritrea, VOM

Eritreassa on yksipuoluejärjestelmä ja maata hallitsee diktaattorin ottei Isaias Afewerkin. Maan pääuskonnot ovat islam (48 %) ja kristinusko (48 %), joista pääosa on ortodokseja.


Ei kommentteja: