21.8.2011

Pastori tuomittu kuolemaan Iranissa

Syyskuun 22. päivänä 2010 pastori Yousef Nadarkhani (34) tuomittiin kuolemaan hirttämällä. Tuomio tuli ”kääntymisestä kristinuskoon” sekä siitä että hänen sanotaan ”kehottaneen toisia muslimeja kääntymään kristinuskoon”. Nadarkhani johtaa 400 jäsenen kotiseurakuntaliikettä Rashtissa. Hänen lakimiehensä teki valituksen päätöksestä osittain koska Nadarkhani itse sanoo, ettei hän ollut muslimi ennen kuin hänestä tuli kristitty 19 vuoden ikäisenä, eikä hän siten voi olla syyllistynyt islaminuskon jättämiseen.

Tuomioistuin antoi 12. kesäkuuta 2011 kirjallisen vastauksen, jossa ei muuteta kuolemantuomiota, mutta määrättiin että asiaa tutkitaan. Vaikka tutkimukset vapauttaisivat hänet syytöksistä uskonnosta luopumisesta, on todennäköistä että häntä kuitenkin syytetään muslimien evankelioinnista, mikä lähteiden mukaan johtaa pitkään vankilatuomioon.

Syytteet Nadarkhania vastaan saivat alkunsa hänen tekemästä valituksesta paikallisille viranomaisille kun hallitus päätti, että kaikille lapsille opetetaan islaminuskoa, välittämättä lasten omasta uskonnosta. Hänet kutsuttiin tuomioistuimen eteen 12. lokaluuta 2009 ja hänet pidätettiin samana päivänä. Siitä lähtien hänet on pidetty vangittuna.

Iranin kristittyjen parissa työskentelevä ryhmä kertoi, että viranomaiset useita kertoja eri tavalla ovat painostaneet Nadarkhania pakottaakseen häntä kääntymään islaminuskoon. Mm. hänen lapsiaan on uhattu ottaa huostaan ja hänen vaimoaan on pidätetty syytettynä islaminuskon jättämisestä. Fathema Pasindedih tuomittiinkin 18. kesäkuuta 2010, mutta valituksen jälkeen tuomio raukesi ja hänet vapautettiin lokakuussa.

Lähde: MKY-viikkokirje, www.compassdirect.org

Ei kommentteja: