9.9.2012

Koraanin loukkaamisesta syytetty kehitysvammainen tyttö vapautetaan

Kristitty teinityttö vapautetaan, jos perhe pystyy maksamaan takuusumman. Hänet oli pidätetty epäiltynä Koraanin loukkaamisesta.

Pakistanissa jumalanpilkasta syytetty kristitty 14-vuotias tyttö vapautetaan takuita vastaan. Pakistanilaisen oikeusistuimen tuomari päätti että Koraanin säkeiden polttamisesta syytetty tyttö pääsee vapaaksi runsaan miljoonan rupian eli 8 000 euron takuita vastaan. Epäselvää kuitenkin on, pystyykö hänen vähävarainen perheensä maksamaan takuut.

Tytön vapauttamista ovat vaatineet niin pakistanilaiset kuin ulkomaiset ihmisoikeusaktivistit, sillä hänellä on Downin syndrooma, jonka vuoksi hänet on arvioitu henkiseltä iältään enintään 11-vuotiaaksi.

Tytön asianajaja on kiistänyt hänen syyllistyneen jumalanpilkkaan. Viime viikonloppuna paljastui lisäksi, että tytön asuinalueen imaami oli lisännyt poltettuja Koraanin sivuja hänelle todisteeksi tuotujen paperien joukkoon. Imaami on pidätetty.

Pakistanin tiukkojen jumalanpilkkalakien mukaan pyhien tekstien polttamisesta voidaan langettaa elinkautinen vankeusrangaistus. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan lakeja käytetään usein väärin eli kostoksi henkilökohtaisissa riidoissa.

Vapautettavan tytön turvallisuus epäilyttää hänen tukijoitaan. Pakistanissa on käynyt niinkin, että oikeuden vapauttamat on pahoinpidelty hengiltä. Tytön asuinalueelta Islamabadista pakeni satoja kristittyjä väkivaltaisuuksien pelossa, kun tyttö pidätettiin viime kuussa.

Ei kommentteja: