23.4.2006

Myamarissa (Burma) hyökkäyksiä karen-vähemmistöä vastaan

Burmalainen sotilasdiktatuuri on jällen käynnistänyt hyökkäysaallon karen-kansan kyliin. Karenit ovat uskonnoltaan pääasiassa kristittyjä. Kuivana kautena sotilaat pystyvät helpommin liikkumaan tiheässä viidakossa. Maassa tätä vuodenaikaa kutsutaan ”tappajakaudeksi”. Tänä vuonna (2006) sotilasjoukot ovat koventaneet hyökkäyksiään karen-vähemmistöä kohtaan.

Kun uudet sotilaat tulevat alueelle, he yrittävät löytää karen-kyliä. Jos he näkevät kyläläisiä, he yrittävät vangita heidät ja pahoinpitelevät heitä. Ihmiset pakenevat kylistään ja piiloutuvat vuorten rinteille ja viidakkoon pelastaakseen henkensä. Tästä seuraa humanitäärinen hätätilanne. Burmalaiset sotilaat tulevat ja tuhoavat kaiken – kyläläisillä ei ole ruokaa eivätkä he voi kasvattaa ruokaa tulevalle vuodelle. Karen-pakolaiset kulkevat päiväkausia viidakon läpi ennen kun he pääsevät turvallisemmalle alueelle. Heillä ei ole ruokaa eikä lääkkeitä. Viidakossa kulkeminen on vaarallista. Armeija on miinoittanut sen.

Myamarin väestöstä 83 % on buddhalaisia, 8,7 % kristittyjä ja 3,8 % muslimeja. Lisäksi maassa on kiinalaisten uskontojen harjoittajia ja hinduja.

Ei kommentteja: