23.4.2006

Nepalin ihmisoikeustilanne huono

Noin 40 000 ihmistä on viimeisten 10 vuoden sisällissodan aikana kuollut Nepalissa. Sen jälkeen kun kuningas Gyandandra kaappasi vallan noin kolme vuotta sitten, hän on irtisanonut demokraattisesti valitun pääministerin sekä hallituksen. Nepalin tulevaisuus on hyvin epävarma, eikä maassa ole rauhaa.

Maan kuningas tahtoo olla poliittisesti aktiivi kuningas. Hän on sekä pääministeri että kuningas. Hallitus haluaa säilyttää maan maailman ainoana hinduvaltiona. Taloudellisesti maa on köyhä, paitsi pääkaupunki Katmandu, jossa kiinteistö- ja pankkiala menestyvät hyvin. Ihmiset pelkäävät maoisteja ja miljoonat muuttavat niitä pakoon pääkaupunkiin tai muihin suurempiin kaupunkeihin, ja kaikki hinnat ovat nousseet. Päätiet ovat poikki, maassa on elintarvikepula, juomavesikriisi ja kaasupula. Silti kuningas ei halua luopua korkeasta virastaan.

Syyttömiä ihmisiä on ammuttu tai murhattu ilman erityistä syytä. Kuningas ja hänen sotilaallinen tukijoukkonsa sekä poliisi jatkavat ihmisten vainoamista. Ihmiset eivät voi vapaasti mennä paikasta toiseen. Ei maoistit eikä hallituskaan kunnioita ihmisoikeuksia eivätkä suojaa ihmisten vapautta.

Näistä vaikeuksista huolimatta päivänä seurakunnat kasvavat maassa voimakkaasti. Arviot osoittavat että Nepalissa voi olla jopa kaksi miljoona kristittyä.

Ei kommentteja: