27.8.2006

Toimittaja vapautettiin, ihmisoikeusasianajaja pidätettiin

Kiinan viranomaiset vapauttivat toimittaja Zan Aizongin Elokuun 17. Aizong oli pidätetty koska hän oli uutisoinut poliisin väkivaltaisista toimista Kiinassa kun he tuhosivat kirkkorakennuksen ja pahoinpitelivät uskovaisia 29. heinäkuuta. Zan on entinen China Ocean Newsin aluepäällikkö, ja hänet pidätettiin 11. elokuuta koska hän viranomaisten mukaan "levitti huhuja ja häiritsi yhteiskunnallista järjestystä". Kaksi päivää tätä ennen, Zan oli saanut ilmoituksen työnantajaltaan, ettei hän enää ole ”sopiva työlleen”. Zan sanoi puhelinhaastattelussa 20. elokuuta: "Toimittajana velvollisuuteni on raportoida totuus, vaikkakin se merkitsisi työni menettämistä."

Kiinalaiset viranomaiset ovat jatkaneet kristittyjen vainoamista kesällä toteuttamansa kirkon tuhoamisen jälkeen. Tapahtuman yhteydessä pidätetyistä viidestäkymmenestä kristitystä kaksikymmentä on sittemmin vapautettu. Viisi heistä sai virallisen syytteen "poliisin tehtävien estämisestä". Pidätettyjä oli pahoinpidelty vakavasti. Vähintään kolme henkilöä sai murtuneita kylkiluita ja osa naisista pakotettiin riisuutumaan julkisesti.

Kiinalainen ihmisoikeusasianajajan Gao Zhishengin on pidätetty. Turvallisuuspoliisi vei hänet tuntemattomalle paikkakunnalle 15. elokuuta kuulusteltavaksi. Hänen vaimonsa ja kaksi nuorta lasta ovat kotiarestissa. Gao on lakimies Pekingistä, jota valtion turvallisuusagentit
ovat aikaisemminkin uhanneet. Syynä uhkailuun on Gaon toiminta ihmisoikeuksien puolesta. Marraskuussa 2005 hänen lakimiesyrityksensä pakotettiin sulkemaan toimintansa vuodeksi. Tätä ennen Gao oli kirjoittanut avoimen kirjeen Kiinan johdolle vakavista ihmisoikeusloukkauksista.

Ei kommentteja: