4.9.2006

Sri Lankassa voimakkaita taisteluita

Voimakkaat taistelut, lentohyökkäykset sekä ihmisryhmien pakkosiirtäminen on luonut humanitäärisen katastrofin. Ensimmäiset tiedot viittaavat siihen, että 42 000 perhettä on siirretty mm. Mutthur-alueelta. Lähes sata siviiliä on kuollut ristitulessa. Myös 17 avustustyöntekijää on murhattu omalla työpaikallaan. On hyvin vaikeata – melkeinpä mahdotonta – saavuttaa näitä ihmisiä, jotka ovat pakolaisia omassa maassaan. Pakolaiset itse eivät ensisijassa tarvitse aineellista apua, vaan taistelujen loppumista. Sekä paikalliset että kansainväliset ryhmät ovat tuloksetta peräänkuuluttaneet aselepoa.

Usean viikon taistelujen ja monen ihmishengen menetyksen jälkeen kiistanalaiset patoluukut avattiin – ja molemmat osapuolet väittivät että tämä oli heidän ansiota. Tämän jälkeen taistelut ovat levinneet muille alueille ja uhrien määrä on kasvanut. Molemmat osapuolet väittävät seuraavansa aseleposopimusta, mutta vaikka kukaan ei virallisesti ole aloittanut taisteluja uudestaan, nämä taistelut ovat hyvin todellisia. Jopa pääkaupunkia ravistaa autopommeja, itsemurhaiskuja ja salamurhia.

Satoja on kuollut viime viikkojen aikana ja tuhansia on paennut tai ajettu pois kodeistaan. Joillakin alueilla tuhansia ihmisiä päivittäin ajautuvat pakomatkalle. Yhteensä maan sisäisten pakolaisten määrä ylittää 100 000 ja kaikki nämä ihmiset tarvitsevat pikaisesti ruokaa ja lääkkeitä.

Ei kommentteja: