21.1.2007

Intian osavaltioidet uusi laki estää uskonnonvapauden


Kuva: Intialaisella torilla

Eri puolella Intiaa on ollut viime vuosia erilaisista ahdisteluista ja vainoista kristittyjä kohtaan. Olosuhteet vaihtelevat osavaltiosta toiseen. Vuoden 2007 alussa uusi huolenaihe monessa osavaltiossa on uusi laki, joka kieltää uskonnon vaihtamisen.

YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistuksessa sanotaan seuraavaa artiklassa 18: ”Jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus; tämä oikeus sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti, opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja.”


Julistuksen mukaan jokaisella on oikeus uskonnon ja vakaumuksen vaihtamiseen. Osavaltioiden uusi laki on YK:n julistuksen vastainen.

Joillakin alueilla kristityille ei olisi suotu rauhaa viettää omaa juhla-aikaansa. Joulu- ja uudenvuodenpyhien aika 2006 oli vainojen aikaa monille kristityille. Joillakin paikkakunnilla kristittyjä oli uhattu jo etukäteen sillä, että heidät pahoinpidellään jos he viettävät joulujuhlaa.

Uudenvuodenaattona muutamat kristityt valmistelivat yömessua kun joukko nuoria miehiä hyökkäsi heidän kimppuunsa ja ainakin yksi nainen sai vammoja rintaansa. Tammikuun 2. päivänä neljä evankelistaa jakoivat traktaatteja Delhissä kun noin sata militanttia hindulaista pahoinpiteli heitä. Samana päivänä Madhya Pradeshissa kaksi kristittyä olivat vierailulla kodissa, kun he joutuivat hyökkäyksen kohteeksi. Myös Andhra Pradeshin osavaltiossa hindulasijoukko tuli erään pastorin kotiin pastorin itse ollessaan muualla. Joukko uhkeili pastorin kotona olevaa vaimoa. Listaa voisi jatkaa samanlaisilla tapauksilla Bangaloressa, Srikakulamissa, Kotassa, Jabalpurissa, jne.

Pohjoisessa osavaltiossa Himachal Pradeshissa viranomaiset ovat kaikessa hiljaisuudessa hyväksyneet lakiehdotuksen, joka kieltää kääntymisen, vaikka osavaltion kongressin presidentti Sonia Gandhi kirjallisesti oli luvannut kristityille organisaatioille, että hän on kehottanut puoluetovereitaan vastustamaan tällaista lakiehdotusta. Ehdotus vietiin läpi 29. joulukuuta neljän päivän pituisessa talvi-istunnossaan kun useimmat kristityt viettivät joulu- ja uudenvuodenpyhiä.

Vastaavia lakeja on voimassa osavaltioissa, joissa ääri-hindulainen puolue BJP on vallassa. Lakiehdotuksen mukaan henkilö, joka syyllistyy ”pakkokäännyttämiseen” voidaan tuomita joko kahdeksi vuodeksi vankeutta tai 25 000 rupiaa (noin 440 €) sakkoihin. Lakiehdotuksen mukaan henkilön, joka haluaa kääntyä toiseen uskontoon, on ilmoitettava tästä vähintään kolmekymmentä päivää etukäteen, muutoin häntä uhkaa jopa 1 000 rupian sakko.


Lähteet: Compass Direct, VOM Canada, www.assistnews.net


Intian miljoonasta asukkaasta hinduja on 80 %, muslimeja 12 %, Kristittyjä 2,4 % ja sikhejä 2 %.

Ei kommentteja: