20.8.2007

Hmong-heimoja sorretaan Laosissa

Vähintään 13 kristittyä, hmong-heimoon kuuluvaa kyläläistä, on tapettu viranomaisten iskuissa viime kuukauden aikana. Heitä on väärin perustein syytetty levottomuuksien lietsomisesta. Näiden ”puhdistusten” aikana viranomaiset ovat pidättäneet noin 200 jäsentä Ban Sai Jarernin kylän 1900-jäsenisestä kirkosta Laosin luoteisosassa.

Poliisi on etsinyt kristittyjä riisipellolta ja vuoristosta. Jos heidät tavoitetaan poliisi ampuu heidät ilman oikeudenkäyntiä. Monet kristityt ovat kuolleet tai haavoittuneet pahoin. Naisia ja lapsia on pidätetty ja lähetetty vankilaan. Heinäkuun 13. sotilaat etsivät Ban Sawan -kirkon johtajia ja ampuivat siinä yhteydessä ainakin kahdeksan kristittyä.

Kristittyjä syytetään siitä, että he olisivat liittyneet itsenäisyyteen pyrkivään Vang Paon separatistiryhmään. Lisäksi heitä syytetään siitä, että he kristittyinä kuuluvat ”amerikkalaiseen uskontoon”. Monet kommunistiset kyläjohtajat ovat tukeneet viranomaisten puhdistuksia ja syyttävät kristittyjä huumekaupoista ja uskontolakien rikkomisesta.

Lähteet: Compass Direct, VOM Canada

Laos on yhden puolueen, kommunistisen, johtama maa. Maan väestöstä 61 % on buddhalaisia, 31 % animisteja ja 2 % kristittyjä. Valtio harjoittaa sortotoimeja vähemmistöheimoja kohtaan. Näissä heimoissa on lukuisia kristittyjä.

Ei kommentteja: