12.8.2007

Kesän 2007 uskonnonvapaus Aasiassa


Kuva: Koristeltu kuorma-auto Intiassa.

Vähemmistöuskonnon asemassa olevien kristittyjen asema on tukalaa monessa Aasian maassa.


KIINASSA
(kommunistis-ateistinen hallinto) on toiminnassa vain kaksi valtion hyväksymää kirkkokuntaan. Näihin kirkkokuntiin kuulumattomien kotiseurakuntien kristittyjä on vainottu monella tavalla. Kiinan valtio näyttää tiukentavan otteensa kristittyjä vastaan. Tämä kehitys on valitettavasti päinvastainen kuin mitä monet länsimaat uskoivat tapahtuvan nyt olympialaisten alla.

LAOSISSA (kommunistis-ateistinen hallinto) surmattiin noin 13 kristittyä hmong-heimolaista ja noin 200 vangittiin valtion järjestämässä heinäkuisessa iskussa.


BANGLADESHISSA (valtauskontona islam) radikaali-islamilaiset ovat jatkaneet kristittyjen pahoinpitelyjä ja uhkauksia Nilphamari-alueella. Alueelle komennettiin armeijan erikoisjoukot suojelemaan kristittyjä kolmen kuukauden ajaksi. Joukot kuitenkin poistuivat oltuaan siellä vain viikon. Väkivallat jatkuivat heinäkuussa joukkojen poistuttua. Bangladeshin kansallisessa päivälehdessä julkaistussa artikkelissa siteerattiin muslimijohtajia, jotka tahtovat kieltää kaiken kristittyjen yksilöiden, kirkkojen tai kansalaisjärjestöjen toiminnan maassa.


BUTANISSA (valtauskontona buddhalaisuus) kristittyjen ihmisoikeuksia rajoitetaan yhä enemmän. Hallitus kielsi jumalanpalvelusten pitämisen useissa seurakunnissa. Näiden kirkkojen ovet ovat nyt suljetut. Viranomaisten taholta on suunnitteilla lakeja, jotka rajoittaisivat entisestään vähemmistöuskonnon asemassa olevien kristittyjen elämää.


INTIASSA (valtauskontona hindulaisuus) on heinäkuun aikana uhkailtu useita kristittyjä. Heitä vastaan on myös hyökätty väkivaltaisesti ja joitakin kristittyjä on myös surmattu. Äärihindulaiset ryhmittymät ovat keskeyttäneet jumalanpalveluksia, tuhonneet yhden kirkkorakennuksen ja dalit-heimoon kuuluvan pastorin talon.


PAKISTANISSA
(valtauskontona islam) tuomioistuimiin tulee jatkuvasti uusia Muhammed-herjaussyytöksiä kristittyjä vastaan. Syytösten perusteet ovat yleensä epämääräisiä. Maassa riittää pienikin kipinä laukaisemaan kristityille kohtalokkaita väkivaltaisuuksia. Tänä kesänä on kristittyihin kohdistuvia väkivaltaisuuksia esiintynyt Faisalabadin läheisyydessä olevassa kylässä sekä Sargodhan kaupungissa. Punjabilaisessa vankilassa viranomaiset ovat kieltäneet kristittyjen vankien raamattuopetusluokat ja eristäneet opettajana toimineen vangin. Myös pastorin jokaviikkoiset käynnit on kielletty.

KAUKAASIAN
(valtauskontona islam) maissa useat hallitukset luovat uusia rajoittavia lakeja kontrolloidakseen kristittyjen toimintaa. Useita pastoreita on vankiloissa tai vankileireillä syytettynä kristillisestä toiminnasta. Monet seurakuntalaiset ovat saaneet suuria sakkoja osallistuttuaan seurakunnan toimintaan. Sakkojen suuruudesta johtuen näillä köyhillä kristityillä ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia koskaan maksaa niitä. Ulkomaalaisia kristittyjä on karkotettu tai heille ei ole annettu maahantulolupaa.

Lähteet: www.chinaaid.org, Compass Direct, www.assistnews.net, VOM Canada, www.gfa.org, www.forum18.org

Ei kommentteja: