13.9.2007

Turkissa murha-attentaatti suunnitelmia kirkkojen johtoa vastaan

Turkkilainen äärikansallinen järjestö, Kansallisten voimien liitto, on suunnitellut ortodoksisen ja armenialaisen patriarkan ja muiden vähemmistöuskontojen johtohahmojen murhaamista. Suunnitelma paljastui kun Turkin poliisi teki ratsian järjestön toimistoon. Murhasuunnitelmien pää kohteena olisi ollut patriarkka Bartolomeos I, joka on Konstantinopolin patriarkka. Murhattavien listalla olivat myös Istanbulin armenialainen patriarkka Mesropin ja Turkin juutalaisten johtaja.

Kansallisten voimien liittoon kuuluu kiihkokansallisia nuoria ja epäillään, että järjestön tukijoukoissa ja murhahankkeessa olisi mukana myös Turkin armeijan eläkkeellä olevia upseereja ja salaisen poliisin työntekijöitä. Turkin hallitus suhtautuu kielteisesti patriarkkojen näkyvään rooliin kansainvälisessä politiikassa Turkin vähemmistöuskontojen edusmiehinä. Turkin hallituksessa enemmistönä on islamistinen AKP-puolue. Turkin vastavalittu presidentti Abdullah Gül on AKP:n jäsen.

Lähde: Logos Media ja Turun Sanomien verkkosivut

2 kommenttia:

Minttu kirjoitti...

Hei!

Blogisi on mielenkiintoinen, mutta toivoisin, että nimeäisit sen vähän kuvaavammin. Blogin nimestä, sen alla olevasta "ingressistä" ja esim. blogilistan kuvaustekstistä saa sellaisen kuvan, että käsittelet uskonnonvapautta ja ihmisoikeuksia yleisesti/eri uskontojen kannalta.

Eihän siinä mitään pahaa ole, että näkökulmasi on yksipuolinen ja puolueellinen, sinun blogisihan tämä on. Minusta vain olisi reilua kertoa se selvemmin em. paikoissa eikä vain blogisi reunassa.

Kaikkia uskontojahan valitettavasti vainotaan siellä, missä ne ovat vähemmistöasemassa. Ei siis pelkästään kristittyjä.

Ihmisoikeus kirjoitti...

Kiitos kommentista ja mielenkiinnosta blogiani kohtaan.

Yk: ihmisoikeuksien julistuksen 18. artiklan mukaan uskonnonvapaus kuuluu perusihmisoikeuksiin. Kristittyjen vähemmistöjen ihmisoikeusloukkaukset ovat hyvin vähän käsitelty aihe mediassa, vaikka maailmanlaajuisesti arvioilta 10 % kristityistä kärsii suoranaisesta vainosta. Nykyäänhän 70 % kristillisistä seurakunnista sijaitsee länsimaiden ulkopuolella. Keskityn tässä blogissani kristittyjen uskonnonvapauteen länsimaiden ulkopuolella. Suurimmalle osalle suomalaisistakin ajatus nykyajan kristityjen vainoista on käsittämätön, kuten myös kommenttisi osoitti. Vainot liitetään Rooman valtion aikoihin. Esimerkiksi Neuvostoliiton sisällä tapahtunutta kristittyjen vainoa eivät edes kirkon johtajat uskoneet, ennenkuin Neuvostoliitto hajosi. Tämän jälkeen muutama heistä pyysi asiaa anteeksi.

Lisäksi kristittyjen vainot pyritään turhentamaan, kuten sinäkin teet. Väitteesi siitä, että jokaista vähemmistöuskontoa vainotaan, ei pidä paikkaansa. Länsimaissa on todellinen uskonnonvapaus ja buddhalaisia, hindulaisia tai muslemeja ei vainota länsimaissa. Kristittyjä vähemmistöjäkään ei vainota joka maassa. Esimerkiksi Japanissa ja Thaimaassa on kristityillä täysi uskonnonvapaus.

Joten myös sinun kommenttisi osoitti, että blogilleni on tarvetta ja pidän jatkossakin sen nimet ja tunnisteet entisellään, vaikka blogini tekstit eivät kaikkia miellytäkään.