23.9.2007

Turkkilainen poliisi keskeytti jumalanpalveluksen Kyproksella


Kuva: Maisema Välimeren saarelta

Kyproksen turkkilaisessa pohjoisosassa poliisi keskeytti elokuussa 2007 kyproksenkreikkalaisen papin toimittaman ortodoksisen jumalanpalveluksen. Keskeyttämisen jälkeen turkkilaiset poliisiviranomaiset häätivät seurakuntalaiset ulos kirkosta. Tapaus sattui Famagustan kylässä Kyproksen turkkilaisessa pohjoisosassa. Kyproksen kreikkalainen hallitus on tehnyt asiasta valituksen Euroopan unioniin ja Vatikaaniin.


Turkkilaiset ovat vuoden 1963 miehityksen jälkeen tuhonneet Pohjois-Kyproksella 133 ortodoksista kirkkoa. Näiden tuhottujen kirkkojen lisäksi 768 kirkkoa ja luostaria on muutettu moskeijoiksi, kasarmeiksi tai sairaaloiksi.


Kypros itsenäistyi Britanniasta 1960. Pian itsenäistymisen jälkeen 1963 Kyproksen turkkilaisten ja kreikkalaisten välille puhkesi väkivaltaisuuksia. Vuonna 1974 Turkkilaiset joukot miehittävät saaren pohjoisosa. Kansainvälinen yhteisö tuomitsi miehityksen.
Vuonna 1983 turkkilainen osa Kyprosta julistautui itsenäiseksi Pohjois-Kyproksen turkkilaiseksi tasavallaksi. Turkki on ainut valtio, joka on tunnustanut tämän itsenäisyysjulistuksen.

Nykyään (v. 2007) saarella on kaksi hallintoa, joista ainoastaan eteläinen Kyproksen tasavallan hallitus on kansainvälisesti tunnustettu. Vuonna 2004 kahtiajakautunut Kypros liittyi EU:hun. Tällöin saaren pohjoispuoli jäi EU:n ulkopuolelle.


Lähde: Logos Media ja Suomen Kyproksen suurlähetystön sivut

Ei kommentteja: