9.12.2007

Pohjois-Korean pakolaiset

Ensi kesän Olympialaisten valmistelujen osana Kiina on tehostanut pohjoiskorealaisten pakolaisten pidättämisiä ja takaisin lähettämistä. Kansainvälisiä lakeja vastaan Kiina palauttaa pakolaiset takaisin Pohjois-Koreaan. Palautuksen jälkeen pakolaisia kohtaa varmuudella kidutus, vankeus ja jopa kuolema.

Pohjoiskorealaisilla pakolaisilla ei ole Kiinassa lain suojaa. Jopa 80 % pohjoiskorealaisista naispakolaisista on ihmisiä salakuljettavien ryhmien hyväksikäyttämiä tai heität myydään kiinalaisiin bordelleihin tai kiinalaismiehille ”vaimoiksi” tai seksiorjiksi. Ihmisoikeusjärjestöjen raporttien mukaan Kiinan viranomaisten vievät pidättämänsä pakolaiset vankileireille, jossa heidät laitetaan käsirautoihin ja kiinnitetään ketjuilla lattiaan olevaan koukkuun.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana on raportoitu noin 500 000 rajanylitystä. Olympialaisten lähestyessä molempien maiden viranomaiset pyrkivät tukkimaan rajan. Tiukat rajoitukset koskevat kaikkia satamista lähteviä veneitä. Esimerkiksi perheiden veljeksiä ei päästetä lähtemään satamasta samassa veneessä ja polttoainemäärää on rajoitettu. Rajaa vartioivat erityyppiset ryhmät, joillakin on apunaan koiria ja tarkka-ampujia. Viranomaiset tutkivat Pohjois-Koreassa koteja, jotta löytäisivät perheitä, joista puuttuu paenneita perheenjäseniä.

Lähde Open Doors, MKY

Ei kommentteja: