20.1.2008

Kiina jatkaa kristittyjen häirintää Olympialaisten varjossa

Kiinasta on tullut useita eri raportteja vääryyksistä ja suoranaisista hyökkäyksistä kristittyjä kohtaan. Kotikirkon johtaja Kashista, Xinjiangin autonomiselta alueelta Kiinasta, pidätettiin kaikessa hiljaisuudessa tammikuun 12. päivänä 2008. Silminnäkijän todistuksen mukaan A. Li Mu Jiang vietiin kotoaan valtion turvallisuusviranomaisten toimesta, syytettynä ”kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta”. Myös hänen vaimonsa haettiin kotoa kuulusteltavaksi samana päivänä. China Aid Association (CAA) kertoo hallitusviranomaisten jatkavan kotikirkon jäsenten ja Zinjiangin provinssin kristittyjen vainoamista.

Toisaalla Kiinassa kristityn orpokodin lapset ja heidän hoitajansa joutuivat viettämään joulun hotellissa paikallisen poliisin ajettua heidät orpokodista. Orpokodin hoitaja Ming Xuan Zhang oli kahden poikansa kanssa valmistellut joulunviettoa orpokodissa lasten kanssa, kun paikallinen poliisi yllättäen saapui paikalle. Viranomaiset syyttivät orpokotia kristillisyyden levittämisestä. Viranomaiset hakkasivat hoitajia ja lapsia ja pakottivat nämä kadulle.

Hallitusviranomaiset jatkavat orpokodin hoitajan, Ming Xuan Zhangin, vainoamista koska tällä on johtava asema Kiinan kotikirkossa. Hän on kokenut vakavaa vainoa ja ollut vankilassa jo 12 kertaa.

CAA toteaa: “Saatuamme kunnian isännöidä olympialaisia tulisi Kiinan kommunistisen puolueen politiikan uskontoja kohtaan muuttua edistyksellisemmäksi. Kansainvälisen yhteisön tulisi… vedota Kiinan kommunistiseen puolueeseen, jotta tämä pitäytyisi perustuslailliseen lupaukseensa uskonnonvapaudesta. Vuonna 2008 tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä kun Kiinan kommunistinen puolue allekirjoitti YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan sopimuksen. On jo aika että he pitivät lupauksensa uskonnollisissa asioissa.”

Lähde www.ChinaAid.org, www.assistnews.net

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikö tähän vakavaan vainoamiseen voi ulkovallat puuttua?
Jos voivat, toivon heidän toimivan.

Ihmisoikeus kirjoitti...

Useat ulkomaat ovat kommentoineet kautta aikojen Kiinan ihmisoikeustilanteeseen. Se onkin vaikuttanut, uskonnonvapaus on parantunut viime vuosina hieman. Mutta lisää vaikuttamista tarvittaisiin. Suomen poliittinen johto on ollut hyvin passiivinen ja Kiinaa myöntelevä tässä tilanteessa. Raha puhuu tässäkin valitettavasti kielteisesti. Moni valtio ei halua ärhennellä Kiinalle sen suuren talouskasvun ja suurten markkinoiden menettämisen pelosta.