16.8.2008

Kiina ei ole parantanut ihmisoikeuksia lupauksista huolimatta

Olympiakisoja hakiessaan Kiinan valtio lupasi parantavansa ihmisoikeustilannetta maassa. Lupauksia ei ole lunastettu. Yhtenä esimerkkinä tästä on kotiseurakunnan johtajan Zhang Mingxuanin ja hänen puolisonsa sekä pastori Wu Jiang Henin pidätys. Poliisi pidätti heidät 4.8.08 Hebein maakunnassa. BBC:n kansainvälisten asioiden toimittaja John Simpson oli sopinut haastattelun Zhang Mingxuanin kanssa. Simsonin matkatessa sovittuun haastattelupaikkaa poliisi pidätti Zhangin ja hänen seuralaisensa ja vei heidät paikalliselle poliisilaitokselle.

Toimittaja seurasi poliisia ja pidätettyjä poliisiasemalle ja onnistui tekemään muutaman kysymyksen käyttäen apuna käsipuhelinta ja huutamalla pihamaan poikki avoimen ikkunan kautta. Viranomaiset olivat aiemmin karkottaneet Zhangin vaimoineen Pekingin kodistaan olympialaisten ajaksi ja vieneet heidät läheiseen Hebain maakuntaan kauemmaksi Pekingistä. Viranomaiset eivät halua Zhangilla olevan mahdollisuutta tavata vierailevia ulkomaalaisia viranomaisia.

Voit katsoa tapahtumasta John Simsonin uutisvideon BBC:n sivuilta.

Zhang on yksi Kiinan kotiseurakuntien allianssin perustajista ja sen puheenjohtaja. Allianssi on perustettu vuonna 2005 puolustamaan Kiinan kotiseurakuntiin kuuluvien kristittyjen oikeuksia. Viranomaiset ovat pidättäneet Zhangin aiemminkin estäessään häntä tapaamasta vierailevia ulkomaalaisia viranomaisia.

Lähde: BBC, Compass Direct ja MKY

1 kommentti:

PECCA kirjoitti...

Ajattelin että tämä saattaisi kiinnostaa sinua
... eli blogi jossa kuvitetaan raamattua valokuvin ja myös uskon elämän kipupisteitä karttamatta ja ihmisyyttä unohtamatta. Tämä kuvataiteilijan (ei siis teologin) jättikokoinen ja vaikea hanke löytyy osoitteesta:
http://picturemission.blogspot.com/