13.12.2008

Koptikirkkoa vastaan hyökättiin Egyptissä

Sunnuntaina 23. marraskuuta 2008 Egyptissä vihittiin käyttöön koptikristittyjen Neitsyt Marian kirkon laajennus Kairon esikaupunkialueella Egyptissä. Avajaisiltana arviolta 8000 mellakoitsijaa piiritti rakennuksen ja alkoi huutaa uhkaavia iskulauseita: ”Me tuhoamme kirkon”, ”Islam on vastaus” ja ”Ei ole muuta Jumalaa kuin Allah”.

Useita egyptiläiset koptikristittyjä oli tapahtumahetkellä kirkossa. Hyökkääjät polttivat kirkon lähellä olevan kaupan ja auton, rikkoivat kirkon ovet, hajottivat kaiken ensimmäisessä kerroksessa ja sytyttivät osan kirkkorakennusta tuleen.
Useita koptikristittyjä loukkaantui mellakassa.

Mellakkapoliisi ja palokunta saapuivat paikalle vasta kahden tunnin kuluttua hälytyksestä ja onnistuivat hajottamaan mellakoijat kyynelkaasua ja vesikanuunoiden avulla. Poliisi pidätti 38 muslimia ja kolme kristittyä. 30 muslimeista kuitenkin vapautettiin pian. Sen sijaan pidätetyt kristityt ovat edelleen pidätettyinä. Asiasta kertoi Ison-Britannian yhdistyneet koptit –järjestö. Järjestö kertoi myös, että poliisipäällikön Wael Tahoonin sanotaan yllyttäneen ihmisiä tähän hyökkäykseen.

Asianajaja Nabil Gobrayelin mukaan kirkko on kiinni seuraavat kaksi kuukautta, kunnes viranomaiset ilmoittavan, mikä on sen tulevaisuus.

Lähteet: www.compassdirect.org, www.meconcern.org, www.stefanus.fi

Ei kommentteja: