30.11.2008

56 uskonnollista organisaatiota lakkauttamisuhan alaisuudessa

Venäjän oikeusministeriö julkaisi lokakuussa 2008 listan 56 uskonnollisesta organisaatiosta, jotka voivat jatkossa joutua lopettamaan toimintansa Venäjällä. Listalla ovat mm. katolinen avustusjärjestö Caritas, useita vapaiden suuntien liikkeitä, sekä juutalaisia, islamilaisia ja buddhalaisia uskonnollisia yhdyskuntia. Useat kristityt johtajat Pohjoismaissa ovat huolestuneita tilanteesta. Lakkauttamisuhan syyksi Venäjän viranomaiset sanovat puutteellisen raportoinnin ja epäselvyydet verotuksessa.

Venäjän viranomaiset syyttävät näitä organisaatioita myös siitä, etteivät ne ole ilmoittaneet toiminnassaan tapahtuneista muutoksista. Venäjän viranomaiset ovat myös aiemmin kieltäneet kristillisiä organisaatioita toimimasta samoin perustein, ja joitakin lähetysjärjestöjä on joutunut lähtemään maasta.

Yksi lakkautusuhan alla olevista organisaatioista on inkerinmaalainen luterilainen seurakunta, johon kuuluu 15 000 jäsentä. Suomen evankelis-luterilainen seurakunta on antanut tapauksessa tukensa sisarseurakunnalleen rajan toisella puolen ja palkannut juristin selvittämään onko dokumentoinnissa puutteita. Pieni inkerinmaalainen seurakunta toimii lähinnä Karjalan alueella.

”Viranomaiset pyytävät tietoja kaikilta organisaatioilta niiden toiminnasta. Seurakunta on todistettavasti lähettänyt kaikki pyydetyt dokumentit oikeusministeriöön”, kertoo piispa Aarre Kuukauppi.

Venäjän oikeusministeriö on kieltäytynyt antamasta tietoa aikatauluista ja jatkosuunnitelmista asian suhteen. Oikeusministeri ei myöskään kerro miksi juuri kyseiset 56 organisaatiota ovat listalla. Mielenkiintoista on myös, ettei yksikään uhattuna olevista organisaatioista kuulu Moskovan patriarkaatin alaisuuteen. Jopa 309 kaikista Venäjän 562 uskonnollisesta keskusjärjestöstä on patriarkaatin alaisuudessa.

Lähteet: www.forum18.org, MKY, www.dagen.se

Ei kommentteja: