11.3.2009

Human Right Watchin raportti Myamarista

Tammikuussa julkaistu Human Rights Watchin (HRW) raportti kertoo jatkuvista, vakavista rikkeistä chin -kansaa kohtaan. Chin on Luoteis-Myanmarissa asuva kansa, joista 90 % on kristittyjä. HRW:n tutkimus sisältää chiniläisen ihmisoikeusorganisaation raportin vuodelta 2004, jonka mukaan kristityt joutuivat erilaisten solvausten kohteeksi Chinin maakunnassa, armeijan pakottaessa pastoreita ja seurakuntien jäseniä pakkotyöhön, pidättäessä näitä mielivaltaisesti, kiduttaen ja joskus myös tappaen heitä.

Intiassa ja Malesiassa asuvien chin-pakolaisten haastatteluihin perustuen HRW raportoi kuinka lisääntyvät armeijan joukot Chinin maakunnassa vuoden
1988 jälkeen ovat merkinneet pakkotyötä ja mielivaltaisia sakkoja chineille, pakottaen heitä kristinuskosta buddhalaisuuteen. HRW:n raportti ”Olemme kuin unohdettu kansa” paljastaa kuinka sotilaat toistuvasti pakottavat kristittyjä lahjoittamaan varojaan ja aikaansa pagodi-temppelien rakentamiseen alueilla, joilla on vain vähän tai ei lainkaan buddhalaisia.
Ajoittain he ovat myös pakottaneet kristittyjä palvomaan buddhalaisissa temppeleissä. Eräs pastori kertoi HRW:lle kuinka sotilaat veivät hänet temppeliin, osoittivat häntä aseillaan ja käskivät hänen rukoilla buddhalaisten tavoin. ”He sanoivat että tämä on buddhalainen maa enkä saa harjoittaa kristinuskoa”, pastori kertoi.

Samaan aikaan kun uskonnollinen painostus ja syrjintä on vaikeaa Chinin maakunnassa, pätevät rajoitukset myös muualla maassa. Viimeksi tammikuussa viranomaiset sulkivat yli 100 kirkkoa Yangonissa (ent. Rangoon), kieltäen samalla toimitilojen omistajia ja konferenssikeskuksia vuokraamasta tilojaan uskonnollisille ryhmittymille. Seurakuntien pastorit kutsuttiin kokoukseen, jossa heidät pakotettiin allekirjoittamaan seurakunnan toiminnan lakkauttava dokumentti. Kieltäytyessään pastorit joutuvat vankilaan. Kansallisen uutistoimisto Mizziman mukaan noin 50 pastoria osallistui kokoukseen.

Lähde: www.compassdirect.org, MKY

Ei kommentteja: