18.8.2009

20 000 riehuva joukko tuhosi 100 taloa ja tappoi 7 kristittyä
Keski-Pakistanissa poltettiin ja ryöstettiin yli 100 pakistanilaisen vähemmistökristityn kotia. Kahdeksan tuntia kestäneiden levottomuuksien aikana tapettiin seitsemän kristittyä ja loukkaantuneita oli 20.

Hyökkäykseen osallistui viranomaisten arvioiden mukaan 20.000 henkilöä. Hyökkääjien suuren määrän lamauttamana poliisi ei tehnyt juuri mitään estääkseen levottomuuksia.

Levottomuudet alkoivat heinäkuun viimeisenä päivänä (2009) kun paikallisten kristittyjen hääseuruetta syytettiin Koraanin polttamisesta. Viranomaiset tutkivat syytökset ja totesivat niiden olevan perättömiä.

Pakallinen islamilainen uskonnollinen johtaja (mullah) teki kuitenkin rikosilmoituksen perheestä ja yllytti kansaa moskeijassa kristittyjä vastaan. Yhden hyökkäyksissä ryöstetyn talon omistaja, Riaz Masih, kertoo paikallisten kristittyjen olleen peloissaan kun islamilaiset johtajat olivat nousseet vastustamaan heitä moskeijassa. ”He sanoivat antavansa meille opetuksen.”

Levottomuuksissa kuoli saman perheen seitsemän jäsentä. Elokuun ensimmäisenä päivänä (2009) heidän kotiinsa hyökättiin ja se sytytettiin tuleen. Hyökkääjät uhkasivat tappaa jokaisen joka pakenee talosta. Perheen isoisä ammuttiin kuoliaaksi. Perheestä hengissä selvinnyt Ikhlaq Hameed kertoo: ”He huusivat tappavansa meidät, jos tulemme ulos”. Kuolleiden joukossa oli kaksi lasta.

Viranomaiset nostivat rikossyytteen hyökkääjiä vastaan ja ainakin 12 ihmistä pidätettiin. Viranomaiset kertovat sunni-islamilaisen Sipah-e-Sohaba ryhmittymän olleen vastuussa hyökkäyksestä. Hyökkäys oli kolmas alueella viimeisten neljän viikon aikana.

Lähde: New York Times nettisivut, www.nytimes.com ja MKY
http://www.nytimes.com/2009/08/03/world/asia/03pstan.html?_r=1&scp=1&sq=Ikhlaq+Hameed&st=nyt

Pakistanin väestöstä on 96 % muslimeja, 2,3 % kristittyjä ja 1,5 % hinduja.

Ei kommentteja: