28.4.2010

Turkin Malatyan murhien oikeuden käynnit jatkuvat

Malatyassa murhatun kolmen kristityn murhasta syytettyjen oikeudenkäynnin oli odotettu päättyvän viimeisimpään, 15. huhtikuuta 2010 pidettyyn istuntoon. Oikeusistuntoja kuitenkin jatketaan vielä koska Turkin laivastolla on väitetty olevan Operation Cage -niminen suunnitelma Turkin ei-islamilaisten yhteisöjen ahdistelemiseksi. Tähän liittyvä syyte on otettu käsiteltäväksi murhasyytteen yhteydessä.

Toimittaja Hrant Dinkin, katolisen papin Isä Andrea Santoron sekä Malatyan kolmen protestanttisen kristityn murhien katsotaan olleen osa Operation Cage -suunnitelmaa. Suunnitelman väitetään tähtäävän AKP-puolueen johtaman hallituksen kaatamiseen ahdistelemalla ei-muslimeja ja kannustamalla protesteihin näitä hyökkäyksiä vastaan.

Vaikka väitteissä Cage-suunnitelman olemassaolosta ei olisikaan perää, oikeuskäsittely on osoittanut, että Turkin uskonnonvapaus on valitettavasti rajoitettu ja myös uhattuna. Käsitellessään ei-muslimeja vastaan suunnattuja hyökkäyksiä, viranomaiset ovat keskittyneet lähinnä AKP-puolueen asemaa heikentäviin tekijöihin. Mutta muihin vakavasti uskonnonvapautta rajoittaviin uhkiin ei ole puututtu.

Lähde: MKY, www.forum18.org, www.meconcern.org

Ei kommentteja: