23.10.2010

Vastavalmistunut kirkko tuhottiin Intiassa

Pastori Joseph ja hänen seurakuntansa olivat lähes saaneet uuden kirkkorakennuksen valmiiksi kun kristillisvastainen puolisotilaallinen joukko murskasi puolet rakennuksesta. Hyökkäys tapahtui Intiassa 14.9.2010. Seurakunnan pastori pyysi asiasta poliisitutkintaa, mutta poliisi kieltäytyi tarttumasta asiaan.

Seuraavana päivänä hindunationalistit painostivat alueen asukkaita allekirjoittamaan vetoomuksen kirkkorakennusta vastaan. Nationalistit peittivät jäljelle jääneen rakennuksen pressulla estääkseen tuhojen korjaamisen. Kirkon rakentamiseen oli hallituksen lupa.

Lähde: Be-A-Voice Network

Iranilainen kristitty vapautettu

Tina, iranilaisen pastorin vaimo, on vapautettu Iranissa. Tina pidätettiin 8. kesäkuuta 2010 ja elokuun 3. päivänä hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen. Tuomiosta kuitenkin tehtiin valitus, ja Tina vapautettiin 11. lokakuuta pidetyn kuulustelun jälkeen.

Tinan aviomies Yousef pidätettiin 12. lokakuuta 2009. Hän on edelleen pidätettynä. Toistaiseksi vahvistamattomien tietojen mukaan hänet olisi tuomittu käännynnäiseksi (ts. islamin jättämisestä) ja sen perusteella hänelle on langetettu kuolemantuomio. Perheellä on kaksi pientä poikaa.

Lähde: www.meconcern.org ja MKY-viikkoraportti

17.10.2010

Väkijoukko hakkasi kristittyjä Pakistanissa

23. syyskuuta 2010 joukko äärimuslimeja hyökkäsi kristittyjen kimppuun ampuen ja hakaten Pakistanin Gujratissa. Hyökkäyksiä on ollut aiemmin useita samalla alueella. Alueen väestöstä enemmistö on kristittyjä.

Hyökkäävä väkijoukko kävi Tariq Gillin kimppuun ja hakkasi hänet. Hänet oli vuotta aiemmin todettu syyttömäksi oikeudenkäynnissä, jossa häntä oli syytetty Koraanin ja Muhammedin pilkasta. Väkijoukko riisui Tariq Gillin äidin alastomaksi ja hyökkääjät raahasivat häntä katuja pitkin. Tariq ja hänen vanhempansa sekä muut loukkaantuneet ovat sairaalahoidossa.

Paikallisten lähteiden mukaan hyökkäyksien takana on kolme muslimipoliitikkoa, jotka olivat yllyttäneet ihmisjoukon väkivaltaan. Samanlainen vakavampi hyökkäys tapahtui Gujratissa vuotta aiemmin elokuussa 2009. Tällöin muslimien joukko kävi kristittyjen asuinalueen kimppuun, poltti kuoliaaksi seitsemän alueen asukasta ja teki väkivaltaa 19:sta sekä ryösti 100 kotia ja sytytti tuleen 50 niistä. Tapettujen joukossa oli naisia ja lapsia.

Lähde: Be-A-Voice Network, VOM

Mielivaltaisia pidätyksiä Kiinassa

Syyskuun 26. päivänä 2010 Kiinan turvallisuuspoliisi teki ratsian kotikirkon kokoukseen Youqingissa, Sichuan provinsissa, Kiinassa. Hyökkäyksessä pidätettiin ja pahoinpideltiin kirkon jäseniä.

Viranomaiset väittivät kokoontumisen olleen laiton ja pidättivät 20 seurakunnan jäsentä ja vei heidät poliisiasemalle kuulustelua varten. Viisi pidätetyistä vapautettiin, kun heidän perheensä maksoi vaaditun takuusumman. Muut pidätetyistä pidettiin vangittuina useita tunteja ennen kuin heidät vapautettiin. Pidätyksen aikana poliisiaseman johtaja oli hakannut kahta seurakunnan jäsentä.

Osa pidätetyistä palasi hakemaan asemalta sinne jäänyttä omaisuuttaan. Tällöin viisi heistä pidätettiin uudelleen 15 päiväksi. Pidätyksen syyksi esitettiin ”yleisen järjestyksen häiritseminen uskonnon verukkeella”.

Ratsian aikana poliisiviranomaiset hajottivat rakennuksessa 30 penkkiä ja yhden pöydän sekä takavarikoivat kristillisiä kirjoja ja 500 yuania varoja.

Lähde: Be-A-Voice Network

Kristityn lakimies ja hänen perheensä surmattu Pakistanissa

Muslimiekstremistit tappoivat kristityn lakimiehen Edwin Paulin, hänen vaimonsa ja heidän viisi lastaan Luoteis-Pakistanissa viime viikolla. Paul oli nostanut virallisen syytteen muslimia vastaan, joka vaati kristityltä mieheltä kohtuutonta (500 %) korkoa. Paulin musliminaapuri kertoo että murhaa edeltävänä päivänä ryhmä aseistautuneita miehiä oli uhkaillut Paulia.

Paul oli helmikuussa nostanut esiin Robin Mehboobin tapauksen. Mehboob on kristitty taksikuski Haripurista, ja hän oli saanut 150 000 rupian (1 260 €) lainan Noor Khani nimiseltä mieheltä taksin ostoa varten. Alkuperäisen sopimuksen mukaan Mehboobin tuli maksaa takaisin 224 000 rupiaa (1 880 €) vuoden kuluttua, mutta sitten lainankorko nousikin 500 %, koska Mehboob oli kristitty. Mehboobin talo ja taksi on nyt takavarikoitu. Taksi oli hänen ainoa tulonlähteensä. Virainomaiset sanoivat Paulille, että tämä "voisi kyllä nostaa syytteen, mutta voin vakuuttaa, ettei kukaan todista Noor Khania vastaan, sillä ääri-islamilaiset ryhmät tukevat häntä."

Ekstremistirymhät väärentävät myös papereita saadakseen haltuunsa kristittyjen omaisuutta, ja Hazaran rahoittajat tukivat kampanjaa, kertovat kristityt. Muslimiekstremistit ovat myös uhkailleet kristittyjä kuolemalla, elleivät nämä käänny islamiin, he jatkavat. "Jotkut ekstremistit uhkailivat meitä puhelimessa ja kirjeitse, käskien meitä lähtemään Haripurista", eräs alueen pastori kertoo. "Monet kristityt pakotettiin myymään omaisuutensa hyvin alhaisella hinnalla ja muuttamaan muualle. Edwin Paul yritti auttaa kristittyjä – hän jopa puhui korkeampien viranomaisten kanssa, mutta kukaan ei ollut valmis todistamaan ekstremistejä vastaan."

Lähteet: www.compassdirect.org ja MKY-viikkoraportti

Etiopialainen räätäli pidätettiin epäiltynä Koraaniin kirjoittamisesta

Eteläetiopialainen kristitty räätäli on ollut vankilassa kaksi kuukautta hänen muslimi-liikekumppaninsa syytettyä hänen kirjoittaneen "Jeesus on Herra" Koraaniin. Paikalliset kristityt kertovat että Tamirat Woldegorgis pidätettiin elokuussa liikekumppanin havaittua että Tamirat oli kirjoittanut "Jeesus on Herra" kankaalle.

Liikekumppani meni läheiseen moskeijaan ja väitti hänen kirjoittaneen saman myös Koraanin sivuille. Vihaiset sheikit pidätyttivät Tamiratin islamin pyhän kirjan häpäisemisestä. Kaksi päivää pidätyksen jälkeen kaksi kristittyä ystävää meni poliisiasemalle kyselemään Tamiratinista ja myös heidät pidätettiin kahdeksi viikoksi.

Seurakunnan johtajat ovat huolissaan Tamiratin olosuhteista ja uhkauksista joita hän kohtaa. "Pelkäämme että veljemme on viety islamilaisen oikeuden eteen Jijigaan, mikä asettaa hänen henkensä alttiiksi", sanoo paikallinen seurakunnan johtaja.

Lähteet: www.compassdirect.org ja MKY-viikkoraportti

9.10.2010

Iranilainen kristitty surmattu hänen uskonsa takia, useita pidätetty

Iranilainen nuori kristitty on kuollut saamiinsa vammoihin sukulaisen pahoinpideltyä hänet. Elam Ministries kertoo pahoinpitelyn johtuneen siitä, että surmattu mies oli kristitty ja sukulainen ei hyväksynyt tätä. Suremaan jäävät vaimo ja kaksi lasta.

Useita kristittyjä on pidätettynä uskonsa vuoksi Iranissa. Farsi Christian News Networkin mukaan kolme heinäkuussa pidätetyistä viidestätoista kristitystä pidetään yhä vangittuna Mashhadissa. Heitä painostetaan kieltämään uskonsa, mutta he kieltäytyvät tekemästä niin.

Myös Ahvazin pastori on edelleen pidätettynä. Hänet pidätettiin 24. heinäkuuta hänen kotiinsa tehdyn ratsian yhteydessä. Samaan aikaan myös hänen vaimonsa ja tyttärensä olivat lyhyen aikaa vangittuina. Lisäksi Iranin valtion television syyskuun alussa antaman raportin mukaan Hamedanissa on pidätetty yhdeksän kristittyä kristillisen toiminnan takia.

www.meconcern.org

Intiassa pidätetty 8 kristittyä käännyttämisestä

Intiassa sijaitsevan Thenin kaupungissa poliisi on pidättänyt kirkon työntekijän V.K.Williamsin ja seitsemän muuta kristittyä. Pidätys tapahtui kun hinduekstremistien keskeytettyä kristittyjen järjestämän tapahtuman 29. syyskuuta 2010. Tapahtumasta on tiedottanut maailmanlaajuinen intialaisten kristittyjen neuvosto. Hinduekstremistit nostivat syytteen, väittäen että kristityt pakottivat ihmisiä kääntymään kristinuskoon. Syytöksillään ekstremistit painostivat poliisia pidätyksiin, ja poliisi vei mainitut kahdeksan kristittyä kuulusteltaviksi

Lähde: www.compassdirect.org ja MKY

Nepalin perustuslakiuudistus tuo toivoa, mutta myös huolta

Gospel for Asia -nimisen järjestön johtajat ovat esittäneet huolensa Nepaliin suunnitteilla olevan uuden perustuslain vaikutuksista yksilön vapauteen vaihtaa uskontoa. Samaan aikaan laissa nähdään myös parannuksia. Parlamentti tulee mitä todennäköisimmin hyväksymään uuden ehdotetun perustuslain.

Perustuslaillinen kriisi on saanut alkunsa Himalajan vuonna 2006 päättyneestä kymmenvuotisesta sisällissodasta. Sodan seurauksena hindulainen monarkia Nepal muuttui sekulaariksi valtioksi. Uutta perustuslakia ei kuitenkaan ole vielä saatu valmiiksi. Syynä tähän ovat suurelta osin olleet jatkuva epävakaus maassa sekä poliittisten puolueiden keskinäinen kinastelu.

Viime viikolla vaikutusvaltainen perustuslakityöryhmä ehdotti että vuodesta 1951 voimassa ollut uskonnon vaihtamisen kieltävä pykälä säilytettäisiin myös uudessa perustuslaissa. Parannuksena uusi perustuslaki takaisi kaikille uskontokunnille kontrollin omiin asioihinsa.

Suurin huoli perustuslakiehdotuksesta ei koske sanamuotoa vaan lain mahdollista tulkintaa. Laki ei tee uskonnon vaihtamisesta rangaistavaa rikosta, mutta rankaisee niitä jotka johdattavat toisen henkilön vaihtamaan uskontoaan. Samankaltaisia lakeja on käytetty kristittyjä vastaan naapurimaassa Intiassa.

Gospel for Asia -järjestön johtaja K.P. Yohannan näkee laissa kuitenkin toivon kipinän ja mahdollisia uusia mahdollisuuksia Nepalin seurakunnille. "Tähän päivään mennessä Nepalin hallitus ei ole tunnustanut kristinuskoa virallisena uskontona", hän kertoo. "Kristityt eivät siis voi rekisteröidä seurakuntaansa, ostaa kiinteistöjä tai toimittaa vihkitoimituksia tai hautajaisia."

Parhaimmillaan uusi laki voisi taata Nepalin kristityille samat oikeudet kuin muillakin uskonnoilla on maassa.

Lähde: www.gfa.org ja MKY


Zhang Mingzuan pidätettiin

Syyskuun 20. päivänä (2010) pastori Zhang "Bike" Mingzuan ja hänen vaimonsa pidätettiin, heidän tultuaan seuraamaan Kiinan kotikirkkoon kuuluvien Liu Yunhuan ja Gao Jianlin oikeudenkäyntiä. Pastori Bike on ollut pidätettynä ja kuulusteluissa lukemattomia kertoja viimeisten kymmenen vuoden aikana. Hän on Kiinan kotikirkkojen allianssin puheenjohtaja. Pastori Bike vaimoineen vapautettiin myöhemmin samana päivänä, mutta myös muita oikeudenkäyntiä seuraamaan tulleita kristittyjä pidätettiin samana päivänä, eikä heidän vapautuksestaan ole vielä tietoa.

Lähde: MKY ja www.chinaaid.org

5.10.2010

Seurakunnan työntekijä tapettu Intiassa

Intialainen seurakunnan työntekijä Shravan Kumar (29), on tapettu 13. syyskuuta 2010 Intiassa lähellä Garwahia, Jarkhandin osavaltiossa. Hänen ruumiinsa löytyi kaivosta, läheltä islamilaista Idgahia. Kumaria jäivät suremaan vaimo Soni (25) ja tytär Shapnam (5).

Shavan Kumar oli syntynyt hindu perheeseen, mutta kääntyi kristinuskoon vuonna 1997. Shavar ei kätkenyt uskoaan ja tästä syystä hänen kimppuunsa oli hyökätty kerran aikaisemminkin, vuonna 1998. Tällöin Shavarin kallo murtui, mistä syystä hän kärsi päänsäryistä loppuelämänsä.

Syyskuussa Shavar katosi ja kaksi päivään myöhemmin hänen ruumiinsa löydettiin kaivosta. Hänellä oli kasvo- ja päävammoja, ja myös kuristusjälkiä löydettiin alustavissa tutkimuksissa.

Lähde: MKY