10.2.2011

Naisten aseman muuttuminen Tunisian kansanousun seuruksena

Tunisian naiset odottavat epäluuloisina, tuleeko autoritäärisen presidentin syrjäyttänyt kansannousu johtamaan myös naisten oikeuksien purkamiseen, joita presidentin maallinen hallitus vahvisti. ”Pelkään islamistien paluuta”, sanoo hallituksen virkamiehenä työskentelevä 35-vuotias Sonja, kieltäytyen paljastamasta sukunimeään. Pitkään kiellettynä ollut islamistinen Ennahdha-liike valmistelee paluuta poliittiselle areenalle. ”He määräävät meille uuden, meille vieraan kulttuurin, kuten fundamentalistisen pukeutumisen”, hän jatkaa, viitaten joidenkin musliminaisten Pohjois-Afrikassa käyttäviin huiveihin. Ennahdha on sanonut kunnioittavansa maan lakeja. Tästä huolimatta 29-vuotias journalisti Mabrouka, on varovainen: ”Näin tänään paljon parrakkaita miehiä. Olin todella peloissani. En usko että naisten oikeuksia koskevia lakeja tullaan muuttamaan, mutta islamistit tulevat olemaan yhä voimakkaampia.”

Presidentti Zine El Abidine Ben Alin 23-vuotinen hallituskausi oli osittain sortava, mutta tarkkailijat sanovat hänen hallituskautenaan voimaan tulleiden lakien parantaneen naisten asemaa. Presidentin vaimo Leila oli huomattava naisten oikeuksien puolustaja. Uusi väliaikaishallitus on painottanut puolustavansa näitä lakeja, mutta monet ovat huolissaan hallituksen lupauksista laillistaa Ennahdha poliittisena puolueena.

Protestoijat vaativat yhä, että kaikki jäljellä olevat rippeet edellisestä hallituksesta poistetaan. Naisten oikeuksien puolestapuhujat eivät ole vakuuttuneita uuden hallituksen lupauksista. Jotkut kommentaattorit ovat viime päivinä käyttäneet uutta sananvapauttaan Tunisian televisiossa ajaakseen konservatiivisia arvoja. Eräs heistä sanoi että moniavioisuuden salliminen helpottaisi sukupuolten epätasaista jakaumaa, kun eräs toinen taas kehotti naisia pysymään kotona jotta työttömyysongelma saataisiin ratkaistua.

Lähde: MKY viikkokirje, http://pewforum.org ja AFP

Ei kommentteja: