6.2.2011

Wikileaksin vuotama asiakirja paljastaa kristittyjen vainot Eritreassa

Salaisia asiakirjoja vuotanut Wikileaks-palvelu on paljastanut myös laajamittaisen ja järjestelmällisen uskovien kiduksen Eritreassa. Kristittyihin kohdistuva väkivalta on Eritreassa arkipäivää. Tämä tieto perustuu vuodettuun USA:n hallinnon asiakirjaan, jossa selvitetään maan vankiloiden eläimellisistä olosuhteista ja vakaumuksensa tähden vangituista kristityistä.

Asiakirjassa kuvataan mm. sitä kuinka eritrealaisessa vankilassa on noin 600 vankia ahdettu 140 neliömetrin selliin. Vankien joukossa on niitä, jotka ovat yrittäneet paeta maasta, sotilaskarkureita, tavallisia rikollisia ja uskonsa tähden vangittuja protestantteja.

Asiakirjassa kerrotaan yksityiskohtaisesti miten, vankeja, joiden joukossa on myös lapsia, piestiin ja kidutettiin ilman minkäänlaista tarkoitusta ja jätettiin ilman riittävää ruokaa ja juomaa. Monet vangit eivät pystyneet puhumaan vedenpuutteen vuoksia. Heidän kielensä olivat tarttuneet kitalakeen janosta. Asiasta kertoi vankilasta selvinnyt henkilö.

Wikileaksin julkaisema asiakirja vahvistaa useiden ihmisoikeusjärjestöjen jo vuosien ajan julkaisemat raportit, joissa on kerrottu Eritreassa tapahtuvista ihmisoikeusloukkauksista. Arvilta noin 3000 uskovaa kristittyä on teljettynä maanalaisissa vankiloissa ja vankiloina käytettyissä metallisissa satamakonteissa ja sotilasparakeissa. Monet vangeista kuolevat toistuviin kidutuksiin ja sairauksiin.

Maailmanlaajuisen International Christian Concern -järjestön Afrikan aluejohtaja Jonathan Racho toteaa: "On käsittämätöntä, että Eritrea kohtelee kaltoin omia kansalaisiaan niin kauhistuttavilla tavoilla siksi, että he rauhanomaisesti käyttävät uskonnonvapauttaan. Kehotamme Eritreaa lopettamaan tällaiset epäinhimilliset teot."

Lähde: nuotta.com ja ICC

Ei kommentteja: