24.10.2011

Tunisian kristityt pelkäävät vaalien tuloksista

Ensimmäiset parlamenttivaalit "arabi-kevään" protestien jälkeen olivat Tunisiassa. Tunisialaiset kävivät äänestämässä sunnuntaina 23. lokakuuta (2011). Äänestyksessä päätetään uuden perustuslain asettajista. He muodostavat luonnoksen maan uudeksi perustuslaiksi. Tunisian vähemmistökristityt ovat huolissaan mitä vaalien tulos ja tulevaisuus tuo kirkoille.

Vaaleissa on osallisina jopa 111 poliittista puoluetta. Kuitenkin suurimman osan äänistä odotetaan menevän viidelle puolueelle, jotka saavat päätöksentekijöiden 217 istuinta.

Paikalliset kristityt ovat huolissaan maan islamistisen puolueen valtaan noususta. Puolueen odotetaan saavan suuren kannatuksen. Puolue (Ennahda) kutsuu itseään maltilliseksi islamilaiseksi ryhmäksi, mutta on sidoksissa Muslimiveljeskuntaan. Paikalliset pelkäävät, että puolue ei ole niinkään kansallismielinen vaan puolueen tavoitteena on tuoda islamin uskonto voimakkaammin mukaan julkiseen toimintaa kuin entisellä hallinnolla.

Tunisian väestön mielipiteet ovat jakaantuneet. Tunisian pääkaupungissa, jossa mielenosoitukset olivat vahvimmillaan, ihmiset haluavat muutosta ja avointa demokratiaa. Mutta maaseudulla ja kylissä paikalliset johtajat ja imaamit sanelevat mikä on "hyväksi ihmisille" ja ihmisten omat mielipiteet ja vaikuttaminen on vähäisempää. Tämä näkemysten jakautuminen voi olla ongelmien siemen Tunisian tulevaisuudessa.

Kirkkojen johtajat eivät ole varmoja maan tulevaisuudesta, mutta rohkaisevat kristittyjä toteuttamaan uskoaan vapaasti. Pessimistisimmissä näkymissä kirkot ja kristityt tulevat kärsimään vallankumouksen tuloksista.
Maanantaina vaalien jälkeisenä päivän useimmat ennusteet povaavat islamistisen puolueen, Ennahdan, voittoa. Puolue itse odottaa saavansa jopa 40 % äänistä.

Lähde: Open Doors ja Helsingin Sanomat verkkosivu

Ei kommentteja: